Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Kontinuerligt behov av digitalt kunnande – Google stöder utbildning tillsammans med FFC och Arbetarnas Bildningsförbund

Dela

Google, FFC och Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) ordnar utbildning i digital kompetens för arbetstagare. Googles välgörenhetsorganisation Google.org donerar 220 000 euro till utbildningsprogrammet SkillPlus. Målet är att utbilda tusen arbetstagare under två år.

Inom SkillPlus-programmet lär man ut digitala färdigheter till arbetstagare i branscher som förändras på grund av ny teknologi. Sådana branscher är till exempel industri-, service-, byggnads- och transportbranscherna. Dessutom riktas utbildning till personer som har blivit uppsagda och permitterade på grund av coronasituationen.

Enligt Jarkko Eloranta, som är ordförande för Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, vill fackcentralen genom samarbetet med Google erbjuda människor, oberoende av bakgrund eller livssituation, lättillgängliga möjligheter att lära sig de arbetslivsfärdigheter som behövs i den digitala tidsåldern.

– Enligt FFC:s färska arbetslivsbarometer upplever mer än en fjärdedel av arbetstagarna att de i sitt jobb är mer eller mindre utlämnade åt teknologin. När arbetstagarna har tillräcklig digital kompetens känner de starkare engagemang och orkar bättre i arbetet. Det har stor betydelse också för arbetstagarnas sysselsättning i fortsättningen.

Utbildningsperioderna är en till fyra dagar långa och 12–20 arbetstagare eller arbetslösa kan delta i varje period. På grund av coronaläget ordnas största delen av utbildningarna via webben. Planen är att en del av utbildningarna ska genomföras som närundervisning på arbetsplatserna och senare också som webbkurser som deltagarna kan genomföra självständigt.

– En utbildningsperiod består av några moduler där deltagarna bekantar sig med till exempel smarta enheter, appar, molntjänster, datasäkerhet och artificiell intelligens. Också studier i användningen av sociala medier och kommunikationsteknologi som används på arbetsplatserna har lyfts fram vid kartläggningen av arbetstagarnas behov, berättar Kim Katainen från ABF som är projektchef för SkillPlus-programmet.

Utbildningarna inom SkillPlus-programmet är avgiftsfria för både arbetstagarna och arbetsgivarna. Innehållet i varje utbildningsperiod skräddarsys enligt deltagarnas behov. De första utbildningarna har ordnats för Byggnadsförbundet och förtroendevalda inom olika branscher. Det går att delta i utbildningsperioderna via programmets samarbetspartner och fackförbunden.

Googles landschef Antti Järvinen anser att FFC och ABF är naturliga samarbetspartner för att främja digitala färdigheter i Finland.

– Digitaliseringen förändrar alla branscher och under pandemin har utvecklingen varit snabbare än tidigare. Genom att förstå betydelsen av digitala verktyg kan var och en hänga med i med utvecklingen och främja sin egen karriär. Vi på Google vill dela med oss av vårt kunnande och våra erfarenheter, och stödja finländarna på vägen ut ur pandemin.

Programmet för att främja arbetstagarnas digitala kompetens genomförs förutom i Finland också i Sverige och Danmark. För Googles donation står bolagets välgörenhetsorganisation Google.org.

Google.org stöder utbildningarna med sammanlagt cirka en miljon euro, varav Finlands andel är 220 000 euro. Programmet SkillPlus, som inleddes i början av det här året, är en fortsättning på det tvååriga projektet FutureFit som inleddes 2019 och genomfördes av FFC, ABF och Demos Helsinki. Under projektet utbildade ABF omkring 230 arbetstagare på olika håll i Finland. Också det projektet finansierades av Google.org.

Läs mer om programmet SkillPlus (på finska):
skillplus.fi

Nyckelord

Kontakter

- FFC: Mikko Heinikoski, chef för utbildningsfrågor och arbetskraftspolitik, tfn 040 564 7001, mikko.heinikoski@sak.fi
- ABF: Kim Katainen, projektchef, tfn 045 250 7080, kim.katainen@tsl.fi
- Google Finland: Marianne Gråsten, tfn 0400 371531, marianne.grasten@vapamedia.fi

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 17 fackförbund och ungefär 900 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

EK, SAK, Akava ja STTK: Terveyspalvelujen yhdenvertainen saatavuus ja kustannusten hallinta edellyttävät monikanavaista rahoitusta17.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

EK, SAK, Akava ja STTK ovat huolissaan valmistelutyöstä, jossa tarkastellaan terveydenhuollon rahoitusjärjestelmän muuttamista yksikanavaiseksi. Tämä tarkoittaa, että julkinen rahoitus kanavoitaisiin kokonaisuudessaan palvelujen järjestämisvastuussa oleville organisaatioille ja yksityisten terveyspalvelujen käyttöön liittyvien kustannusten korvaamisesta luovuttaisiin.

Regeringens planerade jobbsökningsmodell blev komplicerad och svår att förstå8.6.2021 09:08:18 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC kritiserar regeringens förslag till så kallad nordisk jobbsökningsmodell eftersom modellen är svår att förstå. Regeringens utkast till proposition slår detaljerat fast olika intervjuer och skyldigheter för arbetslösa att söka jobb. I stället för att införa en reglering på detaljnivå, borde man satsa på att ge arbetslösa individuell service, säger Alli Tiensuu som är arbetskraftspolitisk expert på FFC.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum