Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kontulan keskustan arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valikoitui korkeatasoista urbaania arkkitehtuuria

Jaa

Kontulan ostoskeskuksen ympäristöä koskevan arkkitehtuurikilpailun voittaja on Arkkitehtitoimisto Opus ehdotuksellaan Vaellus. Ideakilpailulla haettiin erilaisia vaihtoehtoja keskustan tulevaisuudelle. Alueen suunnittelusta päätetään myöhemmin.

Kontulan keskustan arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin työ nimeltä Vaellus. Ehdotuksen oli laatinut Arkkitehtitoimisto Opus, maisema-arkkitehtuurista on vastannut Nomaji ja teknisestä erityissuunnittelusta Ramboll Finland. Kunniamaininnan saivat ehdotukset Pioneria, tekijänään Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit sekä Remix, tekijänään JKMM Arkkitehdit.

Palkintolautakunnan mukaan Vaellus on laadukas ja kehityskelpoinen suunnitelma, jossa on huomioitu alueelle tärkeitä arvoja ja kehityskohtia. Voittaja edustaa korkeatasoista urbaania arkkitehtuuria ja on kaupunkikuvaltaan monipuolinen, raikas sekä tarkkaan pohdittu ehdotus, joka kunnioittaa alueen identiteettiä ja mittakaavaa ja huomioi hiilineutraalisuustavoitteet.

Palkintolautakunta suosittelee, että alueen kehitystä jatketaan voittajatyön pohjalta ja muistuttaa, että ideakilpailun luonteen mukaisesti ehdotetut ratkaisut eivät ole lopullisia. Jatkosuunnittelua tarvitaan mm. purettavien ja säilytettävien rakennusten ja metroradan päälle rakentamisen osalta, alueen monimuotoisuus säilyttäen ja asukkaiden näkemyksiä hyödyntäen.

”Ostari on Kontulan sydän, joten on luontevaa aloittaa uuden Kontulan rakentaminen juuri ostarista. Nyt julkistetun voittajatyön pohjalta on hyvä jatkaa alueen kehitystyötä siten, että alueen monimuotoisuus ja omaleimaisuus säilyvät”, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Kilpailun tavoitteena oli löytää kaupunkikuvallisesti laadukkaita sekä teknisesti ja taloudellisesti toimivia ratkaisuja alueen ja rakennusten kehittämiseksi. Kilpailuun oli kutsuttu viisi arkkitehtitoimistoa ja ehdotukset jätettiin nimimerkeillä. Kilpailuohjelma laadittiin Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kilpailusääntöjen mukaisesti ja kilpailijoiden valitsemana arkkitehtituomarina toimi Trevor Harris.

Kontulan ostarin ympäristöä koskevan ideakilpailun järjestivät alueen rakennukset omistavat yhtiöt, mukaan lukien Helsingin kaupunki. Kilpailusta haettiin uutta suuntaa keskustan tulevaisuudelle sekä kartoitettiin erilaisia ideoita ja ratkaisuvaihtoehtoja tulevaisuuden kaupunkiympäristöksi. Kilpailulla tavoiteltiin toimivaa kokonaissuunnitelmaa, jonka pohjalta kaupunki voi alkaa valmistella asemakaavan muutosta. Ideoita voidaan hyödyntää asemakaavoituksessa joko kokonaan tai osittain.

Alueen asukkaita ja muita paikallisasiantuntijoita koottiin kilpailua varten sparraustyöpajaan, joka toi esiin erilaisia näkökulmia tulevaisuuden palveluista ja niiden tarvitsemista tiloista.

Kilpailuehdotukset olivat lisäksi helsinkiläisten kommentoitavina Kerro Kantasi -palvelussa kesäkuun aikana. Voittajatyön kommenteissa mainittiin muun muassa, että se tuntuu ihmisen kokoiselta sekä yhteisölliseltä ja että ehdotus ottaa huomioon Kontulan luonnonläheisyyden.

Lisätiedot

Kontulan keskustan kehittymisestä: www.uuttahelsinkia.fi/fi/mellunkyla/kontulankeskus

Voittajaehdotuksen kuvat ovat ladattavissa aineistopankista: https://helsinki.emmi.fi/l/K_vRQs6Hz9Vk

Kaikki ehdotukset ovat edelleen nähtävillä osoitteessa: https://kerrokantasi.hel.fi/kontulanostari2020

Tallenne voittajan julkistustilaisuudesta tulee Helsinki-kanavalle myöhemmin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Viljakainen
Arkkitehti
Kaupunkiympäristön toimiala
Maankäyttö ja kaupunkirakenne
Puh. 09 310 37243
laura.viljakainen@hel.fi

Valtteri Vuorio
Kilpailusihteeri
Projektipäällikkö GSP Group Oy
Puh. 040 705 3093
valtteri.vuorio@gsp.fi

Mellunkylän alueen kehittäminen:

Ritva Tanner
Projektinjohtaja
Kaupunginkanslia
Puh. 09 310 25560
ritva.tanner@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusimaa koronakriisin jälkeen – Työn tekemisen tapojen muutoksella voi olla laajalle kantautuvia vaikutuksia17.9.2020 13:30:00 EESTTiedote

Poikkeuksellisen tilanteen vauhdittamana työmarkkinoiden murros kohti erikoistumista vaativia työtehtäviä nopeutuu. Myös uudenlaisten työn tekemisen tapojen yleistyminen muovaa monia aloja uudelleen. Uusimman Helsingin Seudun Suunnat -julkaisun artikkelissa koronaepidemian vaikutuksia Uudenmaan työllisyyteen ja elinkeinoelämään tarkastelee Uudenmaan ELY-keskuksen tutkija Reino Savolainen.

Helsinki mukana isännöimässä maailman ensimmäistä pelimaailman huipputeknologiaa hyödyntävää virtuaalikonferenssia17.9.2020 09:41:08 EESTTiedote

Helsingin ja Tallinnan kaupungit isännöivät kolmatta World Summit on Digital Built Environment (WDBE) -konferenssia kaupunkikehityksen ammattilaisille. Koronapandemian johdosta WDBE on yhdistänyt voimansa peliyhtiö Epic Gamesin sekä virtuaalitodellisuuteen erikoistuneen Zoanin kanssa rakentaakseen konferenssivieraille ainutlaatuisen kokemuksen virtuaalisessa ”illuusiokaupungissa”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme