Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kontulan keskustassa käynnistyy arkkitehtuurikilpailu

Jaa

Kontulan keskusta-alueelle, tutummin Kontulan ostarin alueelle, haetaan uutta suuntaa arkkitehtuurikilpailulla. Kilpailun järjestävät ostarin alueella liikekiinteistöjä omistavat yhtiöt.

Kilpailu alueen rakennusten ja kaupunkikuvan kehittämisestä käynnistyy helmikuun lopulla, ja sen tarkoituksena on löytää alueelle toimiva kokonaissuunnitelma, jonka ideoiden pohjalta kaupunki voi alkaa valmistella asemakaavan muutosta. Voittajaehdotus valitaan tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä.

Ideakilpailu järjestetään kutsuperiaatteella, ja kilpailuohjelma julkaistaan helmikuun lopulla. Kilpailuun on kutsuttu viisi arkkitehtitoimistoa, ja sen tuloksena halutaan kaupunkikuvallisesti laadukkaita sekä samalla teknisesti ja taloudellisesti toimivia ideoita. Kutsutut arkkitehtitoimistot ovat Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy (AOR), Aihio Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto OPUS Oy, BDP Architects sekä JKMM Arkkitehdit Oy.

Kilpailun järjestävät neljä kiinteistöyhtiötä, jotka omistavat Kontulan ostoskeskuksen alueen rakennukset: KOy Kontulan Asemakeskus, Kontulan Ostoskeskus Oy, KOy Helsingin Toimitilat sekä Kontulan Palvelutalo Oy. Yhtiöt tekevät selvitystyötä yhteistyössä kaupungin tontti- ja kaavoituspalvelujen kanssa.

Helsingin kaupunki on osakkaana Kontulan Palvelutalo Oy:ssä ja Kiinteistö Oy Helsingin Toimitiloissa. Kaupunki on mukana järjestelyissä omistamiensa kiinteistöyhtiöiden kautta, asiantuntijana palkintolautakunnassa, maanomistajana sekä tarjoaa kilpailijoille lähtötietoja alueen kaupunkitilasta.

Kaupunkilaiset voivat osallistua Kontulan keskustan tulevaisuuden suunnitteluun

Kaikki viisi kilpailuehdotusta julkaistaan kaupungin Kerro Kantasi -palvelussa, jossa kaupunkilaiset voivat kertoa niistä mielipiteensä ennen voittajan valitsemista. Kysely aukeaa toukokuun lopulla. Kilpailun tuomaristo ottaa kommentit huomioon yhtenä osana päätöstään. Lisäksi Kontulan alueen asukkaita ja yrittäjiä on ollut mukana kilpailun valmistelua varten koolle kutsutussa sparrausryhmässä.

Kilpailun avulla selvitetään tulevaisuuden mahdollisuuksia

Keskustan rakennusten tulevaisuus on vielä avoinna. Arkkitehtuurikilpailun avulla selvitetään kehittämisen mahdollisuuksia ja uudistusten laajuutta. Kilpailun järjestäjien tarkoituksena on kehittää aluetta vaiheittain ja sen nykyisen toiminnan lähtökohtia kunnioittaen. Alueelle tutkitaan asuinrakentamista. Liike- ja julkisten palvelujen tiloja kaavaillaan paikalle laajuudeltaan suunnilleen saman verran kuin nykyään. Tilojen toiminta pyritään mahdollisuuksien mukaan turvaamaan uudistusten aikana.

Kontulan keskusta on kasvava aluekeskus, jota on tarkoitus kehittää yhä tiiviimmäksi ja monipuolisemmaksi kaupunginosakeskukseksi. Keskusta ja ostoskeskus sijaitsevat metron ja suunnitteilla olevan pikaraitiolinja Raide-Jokeri II:n solmukohdassa. Alueella on monipuoliset palvelut, ostarin liiketilat ovat hyvin käytössä, ja alueella on vilkasta järjestö- ja kulttuuritoimintaa.

Kontulan keskustan kehittymistä voit jatkossa seurata Uutta Helsinkiä -sivustolla:
https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/mellunkyla/kontulankeskus

Kuva: Marja Väänänen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mellunkylän aluerakentaminen
Projektinjohtaja Ritva Tanner
etunimi.sukunimi@hel.fi
Puh. 09 310 25560

Viestin välitti:
Liisa Leeve
Viestintäasiantuntija
Kaupunginkanslia
Ulkoinen viestintä
puh. 09 310 20433
etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin toimitilastrategia päätöksentekovaiheeseen – lyhyen aikavälin talouden optimoinnista kohti pitkäaikaista kestävyyttä4.6.2020 15:07:29 EESTTiedote

Helsingin ensimmäinen toimitilastrategia esitellään kaupunginhallitukselle 8. kesäkuuta. Jatkossa kaupungin mittavaa kiinteistöomaisuutta hallitaan ja hoidetaan tähdäten rakennusten pitkäaikaiseen kestävyyteen. Tämä tarkoittaa, että toimitilat tulee suunnitella ja rakentaa niin, että ne kestävät aikaa ja pystyvät palvelemaan erilaisia käyttäjiä.

Helsinki tarjoaa tapahtumajärjestäjille lisäohjeistusta ja neuvontaa koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa4.6.2020 11:25:36 EESTTiedote

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on aiheuttanut tarpeen täsmentää Helsingin kaupungin ohjeistusta tapahtumajärjestämisestä. Lisäohjeet on nyt julkistettu ja otettu käyttöön. Poikkeustilanteeseen liittyvien ohjeiden (THL ja OKM 14.5.2020) lisäksi tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia siitä, että kaikki tarpeelliset luvat, ilmoitukset ja muut järjestelyt on hoidettu hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkamista.

Valtio päätti lisätalousarviossaan investoida uuteen arkkitehtuuri- ja designmuseoon3.6.2020 14:11:47 EESTTiedote

Alustavat selvitykset arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptista ja toimintamallista on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin, opetus- ja kulttuuriministeriön ja museosäätiöiden kesken. Vuoden 2017 lopulla alkaneen suunnittelun lähtökohtana on ollut nykyisten museoiden toiminta ja kehittäminen. Museoilla on merkittävät kokoelmat, mutta niiden toimintaedellytykset ja tilat eivät vastaa tavoitteeseen kunnianhimoisesta näyttelytoiminnasta, yleisötyöstä tai alan kehittämisestä. Helsingin kaupungin lähtökohtana uudelle museolle on alusta saakka ollut korkea, kansainvälinen taso.

Pormestarin kyselytunti helsinkiläisille tiistaina 9. kesäkuuta kello 16.30–17.302.6.2020 14:39:50 EESTTiedote

Koronakevät on vaatinut paljon asukkailta ja kaupungin työntekijöiltä, eikä tilanne ole edelleenkään ohi, vaikka tartuntatilastot näyttävätkin paremmilta. Helsinkiläisille suunnatulla Pormestarin kyselytunnilla keskustellaan koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta sekä siitä, miten kriisi on vaikuttanut arkeemme ja toimintaamme. Mitkä asiat sinua askarruttavat? Pormestari Jan Vapaavuori ja sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa vastaavat kysymyksiin suorassa lähetyksessä tiistaina 9. kesäkuuta kello 16.30–17.30.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme