Koodikummit-ohjelma liikkeelle kovin tavoittein: Tuhat nuorta ohjelmistoalalle – ”Kaikkien saatava tasavertaiset mahdollisuudet”

Lehdistötiedote 13.12.2022
Lapsia monin tavoin uuteen osaamiseen opastava Suomen Tiedekoulu on onnistunut vajaassa 10 vuodessa hämmästyttävällä tavalla: Yhteensä jo noin 5000 lasta ja nuorta on päässyt koodaamisessa Tiedekoulun avulla hyvään vauhtiin.
”Olemme todella iloisia ja ylpeitä tästä onnistumisesta. Samalla olemme silti kaivanneet lapsille enemmän mahdollisuuksia heidän sosioekonomisesta taustastaan riippumatta. Siksi olemme nyt yhteistyössä Ohjelmisto- ja e-business ry:n kanssa rakentaneet Koodikummit-ohjelman – kaikkien on saatava tasavertaiset mahdollisuudet. On valtavan hienoa, että pääsemme nyt liikkeelle ja teemme sen erittäin kunnianhimoisin tavoittein”, kertoo Tiedekoulun toimitusjohtaja Maria Leivo.
Tarkoitus on saada runsaassa vuodessa jo tuhat nuorta koodauksen pariin, täysin vastikkeetta.
”Vähävaraiset lapset saavat Koodikummi-yrityksiltä hienon mahdollisuuden opiskella koodausta. Olemme päässeet lupaavasti alkuun ja olen varma, että yritykset seuraavat esimerkkiä laajassa mitassa. Tämä toiminta on sekä yritysten itsensä että koko ohjelmistoalan ja sitä kautta koko Suomen etu”, kiittää Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.
Tytöt ja esimerkin voima
Ohjelmisto- ja e-business ry:n Mimmit koodaa -ohjelma on palkittu jo EU:ta myöten eikä ihme, mukaan on lähtenyt jo 10 000 naista. Koodikummit siirtää fokusta nyt tyttöihin, ensimmäisen tyttöryhmän Koodikummit-ohjelmaan mahdollistaa Vincit. Perheen vähävaraisuus ei saa olla este.
”Teknologia on kaikilla läsnä arjessa ja kaikki sitä hyödyntävät. Siksi on todella tärkeää, että kaikille nuorille ja erityisesti tytöille pystytään näyttämään, mitä mielenkiintoisia urapolkuja onkaan tarjolla ja mitä kaikkea teknologialla voidaan saada aikaan vastuullisen maailman rakentamiseksi. Olemme innolla mukana raivaamassa tietä uusille koodarisukupolville”, kertoo Vincitin vastuullisuusjohtaja Niina Mikolanniemi.
Koodikummit toivoo mukaan mahdollisimman paljon niin lapsia, nuoria kuin yrityksiäkin heitä tukemaan. Hyvät roolimallit ovat tärkeitä ja sellaisen tarjoavat Oivan ja Jouni Suutarinen.
”Haluamme innostaa lapsia ja nuoria Koodikummeihin myös sillä näkökulmalla, että omalla tekemisellä voi jo nuorena saada aikaan vaikka mitä. Itse sain 16-vuotiaana vuonna 1984 koodattua ja julkaistua ensimmäisen oman pelini – ihan kirjoista luetun perusteella. C-kasetilla lähetin pelin Mikrobitti-lehteen, josta siihen aikaan kopioitiin ohjelmia merkki merkiltä. Oli mahtavaa, kun Hyppivä Jubert -pelini Mikrobitissä julkaistiin”, muistelee hymähtäen Oivanin myynti- ja markkinointijohtajana toimiva Suutarinen.
”Niihin aikoihin verrattuna tietoa ja tukea on saatavilla netistä valtavasti, eli omaan tekemiseen kannattaa uskoa. Mahdollisuudet luoda hyvää ohjelmistoilla ovat tähtitieteelliset verrattuna noihin aikoihin! Meille Oivanilla oli helppoa valinta lähteä Koodikummiksi. Kannattaa lähteä mukaan, koskee niin lapsia kuin kaikkia meitä alan yrityksiäkin”, kannustaa Suutarinen Koodikummeihin.
Mimmit koodaa -palkinnon 2022 voittanut Susanna Kyllönen on puolestaan hyvä ja koskettava esimerkki siitä, miten tyttö tai nainen luo omalla motivaatiollaan itselleen IT-osaamisen ja uran.
”Kun kipinän saa, siihen kannattaa uskoa. Itselleni kävi niin, että äitini sairastui Alzheimeriin, jolloin kaipasin vahvasti haastetta omille aivoilleni. Samalla halusin saada uuden osaamisen, joka kantaisi kauas eteenpäin. Minut auttoi alkuun mentori ja näenkin Koodikummien toiminnan tässä valossa: Yrityskummit luovat upeat mahdollisuudet päästä alkuun”, kertoo Kyllönen.
Kyllönen sai Mimmit koodaa -palkintonsa esimerkillisestä työstään naisten saamiseksi koodauksen pariin. Hän on Mimmit koodaa -vapaaehtoistyönsä lisäksi ollut perustamassa Twig the Code -yhdistystä, joka myöskin auttaa naisia ohjelmistoalalle.
”Itse olen niin kiitollinen saamastani mahdollisuudesta ja urastani, että todella mielelläni autan muita. Jos siis jotakuta Koodikummeihin lähtevää tyttöä jokin asia mietityttää, niin minuun saa kyllä olla yhteydessä. Voin siis olla vaikka mimmikummi, vai olisinko sittenkin kummimimmi?”, innostuu Mehiläisellä IT-kehittäjänä työskentelevä Kyllönen Koodikummi-tyttöjen avuksi.
Lisätiedot:
Maria Leivo, Suomen Tiedekoulu Oy, toimitusjohtaja, 040 523 5144, maria.leivo@tiedekoulu.fi
Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@ohjelmistoebusiness.fi
Niina Mikolanniemi, Vincit, vastuullisuusjohtaja, 040 761 1677, niina.mikolanniemi@vincit.fi
Jouni Suutarinen, Oivan, myynti- ja markkinointijohtaja, 040 158 0858, jouni.suutarinen@oivan.com
Susanna Kyllönen, Twig the Code, Founder, 044 3132989, susanna@twigthecode.com
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry
”Inhouse-hankinnat kyseenalaistava KKV-päätös erittäin tervetullut”: Yli 90 % softafirmoista haluaa myydä suoraan julkisasiakkaille29.5.2023 09:00:40 EEST | Tiedote
Ohjelmistoyritykset näkevät julkisyhteisöjen omistamat inhouse-yhtiöt enimmäkseen ”pakollisena pahana”, kertoo ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n uunituore Sykemittari-tutkimus. ”Viesti ohjelmistoyrityksiltä ei voisi olla selvempi: 91% tekisi mieluiten kauppaa suoraan julkisasiakkaiden kanssa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston inhouse-hankinnat kyseenalaistava päätös on erittäin tervetullut ja ainakin satojen miljoonien mahdollisuus”, iloitsee Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha.
”Tämä nainen on rakentanut urapolun sadoille naisille” – Mimmit koodaa -palkinto 2023 Ursula Koskelle21.4.2023 12:24:38 EEST | Tiedote
Mimmit koodaa -palkinnon 2023 on voittanut Ursula Koski IT-alalle pyrkivien naisten osaamisen edistämiseksi tehdystä työstä. “On ollut ilo nähdä, miten yksittäisen henkilön liikkeellepaneva voima voi muuttaa ihmisten elämiä. Ursulan ja hänen mukanaan tuomansa tiimin panostus konkreettisten taitojen lisäämiseksi yhteisömme naisten keskuudessa ei ole jäänyt huomaamatta”, kiittää Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi.
”Iskun paikka Suomelle”, arvioi K3:n Romakkaniemi: Ohjelmistoalan uusi nimi ”Software Finland” kertoo uudesta panostuksesta vientiin24.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote
Ohjelmistoalan tärkein äänenkannattaja, Ohjelmisto- ja e-business ry on valinnut itselleen uuden nimen ”Software Finland ry” edistämään alan vientiä. ”Yritystemme huipputason osaaminen, luotettavuus ja vastuullisuus ovat jo vientivaltteja. Tässä on iskun paikka Suomelle”, arvioi Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. ”Vienti on meille prioriteetti ja odotamme innolla entistä laajempaa kansallista yhteistyötä viennin edistämiseksi”, ennakoi Software Finlandin hallituksen puheenjohtaja Pekka Walkama.
Paremmat työllistymismahdollisuudet jo 100 koodarinaiselle – kiitos Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin (AWS) yhteistyön15.3.2023 12:05:58 EET | Tiedote
Mimmit koodaa tuottaa yhä konkreettisempia hyötyjä. Jo 100 naista on suorittanut ohjelman kautta AWS Cloud Practitioner -sertifikaatin. Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin yhteistyössä yhteisölle maksutta tarjoama pilvikoulutus pyrkii korjaamaan ohjelmistoalan sukupuolittuneisuutta sekä vastaamaan osaajapulaan.
”Ohjelmistoalalle erityisen lupaavaa, että palkkatoiveet ovat realistisia” – Juniorirekryssä ennätykselliset lähes 1200 osallistujaa, 75 % naisia14.2.2023 12:10:27 EET | Tiedote
Ohjelmistoalan paraikaa järjestämä Juniorirekry-tapahtuma on murskannut aiemman ennätyksen osallistujamäärällään. ”1200 osallistujaa, joista 900 on naisia kertoo siitä, miten kova imu alallamme on. Ja junnuille todella on tilausta”, iloitsee Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Merkillepantavaa on, että ohjelmistoalalle hakevien työntekijöiden palkkatoiveet osuvat todella hyvin kohdalleen”, kertoo osallistujille tehdyn kyselyn analysoinut rekrytointiekspertti Anna Alppinen Academic Work’istä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme