Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

KORJATTU: KORKEAKOULUTERMI YLIOPISTO-SANAN TILALLE*****Novia ja VAMK saavat OKM:ltä merkittävän rahoituksen energiateknologian investointeihin

Jaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää Novia-ammattikorkeakoulun ja Vaasan ammattikorkeakoulun yhteiselle energiateknologian FESIO-hankkeelle 750 600 euroa valtion rahoitusta. Korkeakoulujen tulee vastata energiajärjestelmien globaaliin kestävyyden haasteeseen tekoälyn, digitalisaation ja teollisen johtajuuden avulla.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Energia-alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) on Novialle ja VAMKille tärkeää. Flexible Energy Systems Integration and Optimization -hankkeen (FESIO) avulla tietoa vahvistetaan entisestään hiilidioksiditehokkaan yhteiskunnan saavuttamiseksi uusiutuvien energiajärjestelmien avulla.

OKM korostaa yhteyttä korkeakoulujen strategiaan ja strategisesti ankkuroituun TKI-toimintaan sekä sosiaalisesti, kulttuurisesti, taloudellisesti tai ekologisesti kestävän kehityksen vaikutuksia korkeakoulun omaan toimintaan tai alueelle. 

OKM myönsi TKI-toimintaan yhteensä viisi miljoonaa euroa. Hakemuksia saapui 20, joista seitsemän hyväksyttiin, mukaan lukien Novian ja VAMKin yhteinen.

”Novia toimii hiilineutraalin yhteiskunnan puolesta. Uusiutuvan energian, teollisuuden johtajuuden, energian varastointiratkaisujen ja älykkäiden järjestelmien asiantuntijamme ovat eturintamassa tukemassa siirtymistä uusiutuvan energian ratkaisuihin. Olemme myös erittäin iloisia yhteistyöstä VAMKin kollegojemme kanssa”, sanoo Novian ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Örjan Andersson. Energiateollisuus on murroksessa. Innovatiivista tutkimusta tarvitaan, jotta voidaan luoda edellytykset hiilitehokkaammalle liiketoiminnalle. FESIO vahvistaa TKI-toimintaa ja kilpailukykyä tieteidenvälisyydellä ja yritysyhteistyöllä.

VAMKin rehtori ja toimitusjohtaja Kati Komulainen pitää hankerahoitusta osoituksena siitä, että korkeakoulujen välisellä yhteistyöllä pystytään saavuttamaan merkittäviä tuloksia sekä alueellisesti että kansallisesti.

”On hienoa, että molempien ammattikorkeakoulujen osaamisen kärjet tukevat toisiaan. Tämä on myös merkittävä kädenojennus ministeriöltä Vaasan seudulle ja täysin maakuntastrategian mukainen. Pelaamme alueella yhteistä peliä ja samaan maaliin.”

Komulainen kiittelee myös ministeriön kykyä nähdä, että vihreä siirtymä tarvitsee toteutuakseen ammattikorkeakoulujen soveltavaa tutkimusta.

”Vastaamme rohkeasti paitsi käytännönläheisen tutkimuksen, myös osaavan työvoiman tarpeisiin.” 

FESIO-hanke alkaa vuonna 2022. Tavoitteena on löytää uusia mahdollisuuksia energiajärjestelmän hallintaan ja optimointiin tekoälyn (AI) tukemana. FESIO vahvistaa myös alueellista osaamista energian varastoinnin ja integroinnin tutkimuksessa, kehittämisessä ja innovaatioissa.Ammattikorkeakoulujen yhteishanke FESIO on Novia-ammattikorkeakoulun vetämä, ja se toteutetaan yhteistyössä alueen yritysten kanssa ja tukee niiden kehitystarpeita. Vaasa on Pohjoismaiden johtava energiaklusteri ja hanke vahvistaa entisestään alueellista osaamista.

 

OKM:n lehdistötiedote: https://okm.fi/-/okm-tukee-ammattikorkeakoulujen-kestavan-kehityksen-tki-hankkeita-viidella-miljoonalla-eurolla?languageId=fi_FI

Lisätietoja:

Novia-ammattikorkeakoulu, rehtori Örjan Andersson, puh. 050 527 2286

VAMK, ​​rehtori, Kati Komulainen, puh. 046 856 7347

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme