Vaasan kaupunki - Vasa stad

KORJATTU TIEDOTE: Vanhan Vaasan museo on avautunut kesäkaudeksi

Jaa

Vanhan Vaasan museo on avautunut kesäkaudeksi ja museoon voi tutustua maksutta tiistaista sunnuntaihin klo 10–17. Esillä on tänä kesänä pienimuotoinen näyttely "Vaasan palo 170 vuotta".

Vaasa ennen paloa 1852. Kuva: Pohjanmaan museon kuva-arkisto.
Vaasa ennen paloa 1852. Kuva: Pohjanmaan museon kuva-arkisto.

Korjattu: Vanhan Vaasan museon työpajat järjestetään perjantaisin 1.7., 15.7., 22.7. ja 29.7.

Näyttely Vaasan palo 170 vuotta avautuu Vanhan Vaasan museossa 7.7.2022, ja se on avoinna elokuun loppuun saakka.

- Näyttely kertoo Vaasan palosta. Se vastaa kysymyksiin, millainen kaupunki vuonna 1852 paloi, mitä palossa tapahtui, miltä kaupunki näytti palon jäljiltä ja kuinka uutinen levisi ympäri sen aikaisissa tiedotusvälineissä. Kartoin ja kuvin kerrotaan myös, mikä osa kaupungista paloi ja mikä säästyi, kertoo maakuntamuseotutkija Kaj Höglund.

Kaupungin vanhimpia rakennuksia

Tulipalo tuhosi suurimman osan Vaasan kaupungista vuonna 1852. Wasastjernan talo, nykyinen Vanhan Vaasan museo, säästyi palosta ja se on siten kaupungin vanhimpia rakennuksia. Talon rakennutti Abraham Falander vuosina 1780-81. Hänet aateloitiin myöhemmin nimellä Wasastjerna.

Suurin osa museon huonekaluista ja esineistä on kuulunut Vaasassa ennen paloa asuneille porvarisperheille, kauppiaille ja laivanvarustajille. Esineistöä ei ole säilynyt kovin runsaasti, mutta itse talo on jo mielenkiintoinen tutustumiskohde.

Pienoismallin avulla voi tutkia, miltä kaupungissa näytti ennen tulipaloa. Museon kolmannen kerroksen valokuvanäyttely kertoo alueesta retkeilykohteena sen jälkeen, kun uusi Vaasa oli rakennettu nykyiselle paikalleen.

Museovierailu maksutta

Vanhan Vaasan museo on avoinna 31.5.-31.8.2022 tiistaista sunnuntaihin klo 10-17. Museoon on ilmainen sisäänpääsy. Falanderin kellari toimii kahvilana museon aukioloaikana.

Yleisöopastus järjestetään sunnuntaina 24.7. klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi.

Koko perheen työpajat järjestetään perjantaisin 1.7., 15.7., 22.7. ja 29.7. klo 10 suomeksi ja klo 14 ruotsiksi. Pihaleikkivälineet ovat käytettävissä koko kesän museon aukioloaikoina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vaasan palo -näyttely:
Kaj Höglund, maakuntamuseotutkija, Vaasan kaupungin museot, puh. 040 066 9039

Opastukset, vierailu, aukiolo:
Jenni Niemi, yleisötyön päällikkö, Vaasan kaupungin museot, puh. 040 482 8430
Liisa Palomäki, museopedagogi, Vaasan kaupungin museot, puh. 040 357 9714

Kokoelmat:
Auli Jämsänen kokoelmapäällikkö, Vaasan kaupungin museot, puh. 040 764 4125

Kuvat

Vaasa ennen paloa 1852. Kuva: Pohjanmaan museon kuva-arkisto.
Vaasa ennen paloa 1852. Kuva: Pohjanmaan museon kuva-arkisto.
Lataa
Näkymä Korsholman valleilta pohjoiseen. Esko Aromaa. Alkuperäinen on piirustuksen opettaja J.G. Hedmanin laveeraus 1851. Kuva: Pohjanmaan museon kuva-arkisto.
Näkymä Korsholman valleilta pohjoiseen. Esko Aromaa. Alkuperäinen on piirustuksen opettaja J.G. Hedmanin laveeraus 1851. Kuva: Pohjanmaan museon kuva-arkisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme