Suomen Metsästäjäliitto ry

Korjaus klo 10 tiedotteeseen: Virossa oikeus kumosi toimeenpanokiellon – karhujahti jatkuu

Jaa

Virossa Tallinnan käräjäoikeus on kumonnut karhun metsästyksen poikkeuslupien toimeenpanokiellon. Valituksia ei siis oikeus ole vielä käsitellyt, toisin kuin aiempi tiedotteemme kertoi. Toiminnanjohtaja Silpolan sitaattia on päivitetty.

Karhun metsästys alkaa Virossa elokuun alussa. Tänä syksynä karhujahdista valitettiin ja oikeus asetti metsästyksen luvat toimeenpanokieltoon 9. elokuuta. Syyskuun ensimmäisenä päivänä Tallinnan käräjäoikeus ilmoitti, että toimeenpanokielto oli aiheeton ja jahti saattoi jatkua. Metsästäjäliiton saamien tietojen mukaan toimeenpanokiellon kumoamisesta ei ole enää jatkovalitusmahdollisuutta. Tänä vuonna on Virossa myönnetty luvat 90 karhun metsästykseen.

EU:n luontodirektiivi kohtelee karhua samalla tavoin Virossa ja Suomessa. Suomen Metsästäjäliitto katsoo, että Viron päätös oli odotettu.

”Odotamme ilman muuta, että Suomessa hallinto-oikeudet hylkäävät karhun metsästyksen poikkeusluvista tehdyt valitukset. On harmittavaa, että Suomessa hallinto-oikeudet eivät kumonneet toimeenpanokieltoja luvan saaneiden valituksista huolimatta. Päätökset on tehtävä Viron lailla pikaisesti niin, että jahti voi jatkua”, toteaa Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Viron karhukannan suuruudeksi arvioidaan 900-950. Maassa on tavoite painaa kanta tasolle 650 yksilöä vuoteen 2031 mennessä. Suomessa karhuja on 2250-2400 Luonnonvarakeskuksen mukaan. Suomessa karhukannan kasvu pyrittiin taittamaan useamman viime vuoden aikana, kunnes se viimein tapahtui viime metsästyskaudella.

Suomessa kannanhoidolliseen karhunmetsästykseen myönnettiin tälle syksylle 197 poikkeuslupaa. Useasta poikkeusluvasta valitettiin hallinto-oikeuksiin. Valitukset koskivat 111 karhun metsästykseen kohdistuvaa poikkeuslupaa. Niistä lupa oli myönnetty 92 karhulle Pohjois-Karjalaan, 18 Kainuuseen ja yksi Pohjois-Hämeeseen. Hallinto-oikeus asetti poikkeusluvat toimeenpanokieltoon ennen jahdin alkamista 20. elokuuta. Oikeusprosessi jatkuu Suomessa edelleen. Hallinto-oikeudet eivät suostuneet keskeyttämään toimeenpanokieltoja luvansaajien valituksesta huolimatta. Pääosalta valitettujen lupien haltijoita vastinepyynnöt valituksiin on pyydetty 23.9. mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Metsästäjäliitto ry
Suomen Metsästäjäliitto ry
Kinturinkuja 4
11101 Riihimäki

Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Viime vuonna tuli kuluneeksi tasan 100 vuotta Metsästäjäliiton perustamisesta. Lue lisää Metsästäjäliiton verkkosivuilta.

JAHTIMEDIA.FI on Suomen Metsästäjäliiton verkkolehti, jossa julkaistaan metsästysaiheisia artikkeleita, haastatteluja sekä videoita. Aihepiirejä ovat muun muassa metsästys, luonto, metsästyskoirat, riistaruoka jametsästysammunta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme