Digi- ja väestötietovirasto

Korkeakoulujen seuraava digiloikka: tiedot vaihto-opinnoista liikkuvat jatkossa sähköisesti yli maarajojen

Jaa
Metropolia otti vuoden 2023 alussa ensimmäisten suomalaisten korkeakoulujen joukossa käyttöön sähköisen palvelun, jonka myötä vaihdossa tehtyjen opintosuoritusten hyväksiluku osaksi kotimaista tutkintoa voidaan tehdä ketterästi ja luotettavasti. Uudistus näyttää mallia julkisten palveluiden digitalisoinnissa yli maarajojen.
Kuva: Metropolia Ammattikorkeakoulu
Kuva: Metropolia Ammattikorkeakoulu

Muualla suoritettujen opintosuoritusten hyväksilukuprosessi on ollut opiskelijoille ja korkeakouluille työläs ja se on nojannut vahvasti paperisiin dokumentteihin sekä opiskelijoiden omaan aktiivisuuteen. Tämän vuoksi prosessissa on helposti tapahtunut virheitä ja tietojen täydennys- ja lisäselvityspyynnöt ovat olleet turhauttavia niin opiskelijoille kuin korkeakouluille. Nyt käyttöön otettu palvelu helpottaa hyväksilukuprosessia erityisesti siinä vaiheessa, kun opiskelija palaa vaihdosta Suomeen tai ulkomaiseen kotikorkeakouluunsa.

 – Opiskelija on joutunut lisäämään hyväksilukuhakemukseensa ison liudan liitetiedostoja, joiden avulla käsittelijä on varmistanut suorituksen tehdyksi. Käsittely ja varmentaminen ovat olleet työlästä käsityötä, ja valtaosa hakemuksista on voinut palautua opiskelijoille puutteellisten tai virheellisten tietojen vuoksi. Uudistus on merkittävä helpotus niin opettajien ja opinto-ohjaajien kuin opiskelijoidenkin arkeen, kertoo Metropolian puolelta projektipäällikkönä toiminut Tapio Ekholm.

Uusi palvelu perustuu EMREX-ratkaisuun, joka on laajasti käytössä Euroopassa, esimerkiksi Norjassa. EMREX-ratkaisu sisältyy opintotietojärjestelmä Pepin uusimpaan versioon. Se mahdollistaa opintotietojen jakamisen sähköisessä, koneluettavassa muodossa yli maarajojen. Näin muualla suoritetut opinnot voidaan tehokkaasti ja luotettavasti hyväksyä osaksi suoritettavaa tutkintoa ilman manuaalisia työvaiheita.

Suoraan korkeakoulujärjestelmästä toiseen sähköisesti liikkuva tieto on myös aiempaa luotettavampaa, eikä se pääse tuhoutumaan tai muuttumaan matkalla. Muutos ei vaadi erityisiä toimenpiteitä opiskelijoilta. Käsittelijöiden käyttökoulutuksen jälkeen uusi toimintatapa voidaan ottaa käyttöön. Palvelun voivat ottaa käyttöön kaikki opintotietojärjestelmä Peppiä käyttävät suomalaiset korkeakoulut.

Osa laajempaa pohjoismaista yhteistyötä

Metropoliassa toteutettu uudistus helpottaa ja automatisoi tiedonsiirtoa korkeakoulujen välillä. Se toimii sekä eri maiden korkeakoulujen välillä että saman maan eri korkeakoulujen välillä. Ratkaisulle voi löytyä paljon erilaisia hyödyntämismahdollisuuksia myös koulutussektorin ulkopuolelta. Opetushallitus koordinoi opintosuoritustietoihin keskittynyttä Opiskelu toisessa Pohjoismaassa ja Baltiassa -projektia ja pyrkii lisäämään tietoisuutta hyvistä käytännöistä, joiden laaja käyttö edistää alueen digitalisaatiota.

– Alueellista yhteistyötä tehdään projektissa Pohjoismaiden ministerineuvoston johdolla. Sen tavoite on, että paikallisesti tehtävät uudistukset ja ratkaisut toimivat yhteen pohjoismaisten ja eurooppalaisten ratkaisujen ja linjausten kanssa. Silloin ne kannattaa skaalata myös laajempaan käyttöön, aivan kuten Metropoliankin ratkaisu, kertoo projektipäällikkö Riikka Rissanen Opetushallituksesta.

Opiskelu toisessa Pohjoismaassa ja Baltiassa -projekti on Cross-Border Digital Services -ohjelman projekti, joka tekee tiivistä yhteistyötä Digi- ja väestötietoviraston kanssa. Ministerineuvoston keskeinen strateginen aloite, Cross Border Digital Services (CBDS) -ohjelma, edistää rajat ylittävien digitaalisten palvelujen yhteentoimivuutta useiden hankkeiden muodossa.

Lue lisää:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Metropolia Ammattikorkeakoulu, projektipäällikkö Tapio Ekholm, p. 040 544 2217, etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi

Opetushallitus, projektipäällikkö Riikka Rissanen, p. 0295 331 059, etunimi.sukunimi[at]oph.fi 

Digi- ja väestötietovirasto, projektipäällikkö Anne Kari, p. 0295 535 583, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Kuvat

Kuva: Metropolia Ammattikorkeakoulu
Kuva: Metropolia Ammattikorkeakoulu
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

The next digital leap for higher education institutions: information about studies completed abroad can now be exchanged electronically across borders13.3.2023 10:00:00 EET | Press release

At the beginning of 2023, Metropolia University of Applied Sciences became one of the first Finnish higher education institutions to introduce an electronic service that enables the agile and reliable transfer of study credits completed abroad to be counted towards a Finnish degree. The reform paves way for cross-border digital public services.

Högskolornas nästa digitala kliv: uppgifter om utbytesstudier rör sig i fortsättningen elektroniskt över landsgränserna13.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote

I början av 2023 var Metropolia en av de första högskolorna i Finland att ta i bruk en elektronisk tjänst som gör det möjligt att smidigt och tillförlitligt tillgodoräkna studieprestationer som avlagts under utbytet som en del av den inhemska examen. Reformen visar en modell för digitalisering av offentliga tjänster över landsgränserna.

Över 20 000 ukrainare kan ansöka om hemkommun i Finland i mars-april – råd om e-tjänster även på ukrainska6.3.2023 14:15:00 EET | Tiedote

Från början av mars har de som flytt kriget i Ukraina kunnat ansöka om hemkommun i Finland. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har förberett sig på att ta emot tusentals webbansökningar under de kommande veckorna. Vid MDB:s serviceställe i Helsingfors får man också handledning av ukrainska kundrådgivare i hur e-tjänsterna fungerar. Man kan även träffa handledarna under Rekrytori Ukraina-rekryteringsevenemanget i Mässcentrum tisdagen den 7 mars.

Yli 20 000 ukrainalaista voi hakea Suomesta kotikuntaa maalis-huhtikuussa – neuvoja verkkoasiointiin myös ukrainaksi6.3.2023 13:59:01 EET | Tiedote

Maaliskuun alusta Ukrainasta sotaa paenneet ovat voineet hakea kotikuntaa Suomessa. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on varautunut vastaanottamaan tuhansia verkkohakemuksia lähiviikkojen aikana. DVV:n Helsingin palvelupaikassa neuvoja verkkoasiointiin saa myös ukrainalaisilta asiakasneuvojilta, jotka ovat tavattavissa myös Rekrytori Ukraina -tapahtumassa Messukeskuksessa tiistaina 7.3.

Reformen för digital identitet avbröts – behovet av lösningar för digital identitet har inte försvunnit24.2.2023 09:12:54 EET | Tiedote

Lagförslagen som möjliggör en reform av den digitala identiteten hinner inte behandlas i riksdagen före sessionsperiodens slut. Reformen skulle förbättra hanteringen av personuppgifter, göra elektronisk identifiering tillgänglig för alla och göra invandringsprocesserna smidigare. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har beredskap att fortsätta utvecklingsarbetet även under nästa regeringsperiod.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme