Korkeakouluopiskelijan menestys syntyy opiskelukyvystä, hyvinvoinnista ja osallisuudesta - Uusi opas opiskeluyhteisöjen kehittäjille

OHO! – Opiskelukykyä, hyvinvointia ja osallisuutta korkeakouluihin -hankkeen tuottama opas julkistetaan keskiviikkona 11.3.2020 Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennuksen aulassa kello 14:00 – 16:00.
Tuoreessa oppaassa kerrotaan muun muassa, miten saattaa opinnot hyvään alkuun, miten hyödyntää motivaation, toimijuuden ja koetun stressikuormituksen tietoa opetuksessa ja opiskelukyvyn ylläpidossa ja miten kehittää osallistavaa opetusta.
Käyttäjälähtöinen opas on tulosta yhdentoista korkeakoulun kolmivuotisesta tutkimus- ja kehittämishankkeesta. Se sisältää hankkeessa kehitettyjä opetuksen ja ohjauksen menetelmiä, saavutettua uutta tietoa ja tutkimustuloksia sekä työkaluja opiskelijan opintopolun tukemiseen läpi opiskeluvuosien.
OHO!-hanke toimi vuosina 2017–2019 opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana kärkihankkeena. Hankkeen taustalla oli huoli opiskeluolosuhteiden ja -hyvinvoinnin ongelmista. Muun muassa opiskelijoiden kokema stressi, mielialaoireet, yksinäisyyden kokemukset, opiskelutaitojen puutteet sekä opiskelumotivaation ongelmat ovat tekijöitä, jotka uhkaavat opiskelukykyä ja hyvinvointia. Opintojen viivästymisen lisäksi ne voivat heijastua työnhakuun ja työllistyvyyteen.
Hankkeen aikana korkeakouluissa kiinnitettiin huomiota etenkin opintojen aloitukseen liittyvään orientaatioon, jolla on merkittävä rooli opintoihin kiinnittymiseen ja opinnoissa jatkamiseen. Lisäksi keskityttiin opetus- ja ohjaushenkilöstön pedagogisen osaamisen kehittämiseen sekä opiskelun saavutettavuuteen liittyvän tiedon ja toimenpiteiden jalkauttamiseen.
Hankkeessa selvitettiin korkeakoulujen saavutettavuustilannetta sekä opetuksen, ohjauksen että toimintaympäristöjen ja johtamisen näkökulmasta. Saavutettavuuden edistämiseksi kehitettiin saavutettavuuskriteeristö, joka osallistaa opiskelijat, opetus- ja ohjaushenkilöstön ja johdon yhdessä arvioimaan ja kehittämään kaikkien korkeakoulua.
- Hankkeessa tehty saavutettavuustutkimus toi esille karun todellisuuden saavutettavuuden epätasaisuudesta, suunnittelija Tapio Anttonen kertoo.
Tavoite on, että Suomen korkeakoulut ovat osa OHO-verkostoa vuoteen 2030 mennessä: opiskelupaikkoja, joissa on tahtoa, ymmärrystä ja osaamista edistää opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia, oppimista ja aktiivista osallisuutta. OHO-opas on tarkoitettu työkaluksi ja innoittajaksi tämän päämäärän saavuttamisessa.
Lisätietoja hankkeesta ja tapahtuman ohjelmasta: ohohanke.fi sekä suunnittelija Tapio Anttonen (0400248078, etunimi.sukunimi@jyu.fi) ja lehtori Seija Eskola (0406214680, etunimi.sukunimi@jamk.fi)
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme