Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Korkeakouluopiskelijoiden tupakointi vähentyi, mutta nuuskan käyttö lisääntyi vuonna 2021

Jaa

Korkeakouluopiskelijoiden tupakointi on edelleen vähentynyt, mutta nuuskan käyttö lisääntynyt, selviää THL:n tuoreista tilastoista.

Kaikista korkeakouluopiskelijoista noin 5 prosenttia kertoi tupakoivansa päivittäin keväällä 2021. Naisopiskelijoista noin 6 prosenttia ja miesopiskelijoista noin 5 prosenttia tupakoi päivittäin.

Sekä ammattikorkeakoulu- että yliopisto-opiskelijoiden päivittäinen tupakointi on vähentynyt tasaisesti viimeisen vajaan 15 vuoden ajan.

Yliopistojen miesopiskelijoista 3 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2021, kun vuonna 2008 luku oli 9 prosenttia. Naisopiskelijoista päivittäin tupakoi 2 prosenttia vuonna 2021 ja 6 prosenttia vuonna 2008.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijoilla tupakointi on yliopisto-opiskelijoita yleisempää. Vuonna 2021 ammattikorkeakoulussa opiskelevista naisista 10 prosenttia tupakoi päivittäin. Vuonna 2008 luku oli 17 prosenttia. Miesopiskelijoista päivittäin tupakoi 7 prosenttia vuonna 2021, ja 15 prosenttia vuonna 2008.

Yhä useampi miesopiskelija käyttää nuuskaa

Nuuskan käytössä korkeakouluopiskelijoilla on suuret sukupuolten väliset erot: miehistä noin 11 prosenttia ilmoitti käyttävänsä nuuskaa päivittäin, mutta naisista vain 2 prosenttia. Nuuskan käyttö on lisääntynyt nimenomaan miehillä.

Ammattikorkeakoulujen miesopiskelijoista noin 15 prosenttia nuuskasi päivittäin vuonna 2021. Vuonna 2008 vastaava luku oli noin 5 prosenttia. Yliopistojen miesopiskelijoista nuuskaa käytti päivittäin 8 prosenttia vuonna 2021. Vuonna 2008 päivittäin nuuskaavia oli 4 prosenttia.

Myös naisopiskelijoilla päivittäinen nuuskaaminen on lisääntynyt hieman. Vuonna 2021 ammattikorkeakoulussa opiskelevista naisista noin 2 prosenttia ja yliopistossa opiskelevista reilu 1 prosentti nuuskasi päivittäin. Vuonna 2008 päivittäin nuuskaavia oli molemmissa ryhmissä alle prosentti.

”Ilahduttavaa on, että korkeakouluopiskelijoiden tupakoinnin suotuisa kehitys näyttäisi jatkuneen myös koronaepidemian ja poikkeusolojen aikana. Sen sijaan nuuskan käytössä epäsuotuisa kehitys näyttää jatkuneen. Varsinkin ammattikorkeakouluissa opiskelevien miesten nuuskan käytössä on nähtävissä huolestuttavaa kasvua”, toteaa THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila.

Vuonna 2020 työikäisistä eli 20–64-vuotiaista päivittäin tupakoivia oli yhteensä 12 prosenttia: naisista päivittäin tupakoi 11 prosenttia ja miehistä 14 prosenttia. Nuuskan käyttö puolestaan oli yleisintä 20–34-vuotiailla miehillä, joista 12 prosenttia käytti nuuskaa päivittäin vuonna 2020.

Vuonna 2021 ei kerätty uutta tietoa aikuis- ja eläkeväestön tupakoinnista ja nuuskan käytöstä.

Tupakoinnin kustannukset yhteiskunnalle olivat arviolta 1,3 miljardia euroa vuonna 2020

Tupakoinnista aiheutuvat yhteiskunnalliset kustannukset olivat noin 1,3 miljardia euroa vuonna 2020. Kustannukset vähenivät yli 10 prosenttia vuoteen 2012 verrattuna.

Tupakoinnin välittömät kustannukset olivat noin 630 miljoonaa euroa vuonna 2020. Näistä reilu puolet eli 340 miljoonaa euroa aiheutui tupakoinnista johtuvista terveydenhuollon kustannuksista.

Merkittävimmät tupakoinnista aiheutuvat välilliset kustannukset liittyvät ennenaikaisiin kuolemiin. Tupakoinnin aiheuttamia 35–64-vuotiaiden kuolemia arvioitiin Suomessa olleen hieman yli 1 000 vuonna 2020. Tupakoinnista johtuvista ennenaikaisista kuolemista aiheutuvat kustannukset olivat noin 229 miljoonaa euroa.

”Tupakoinnin ja siihen liittyvien kustannusten vähenemisestä huolimatta tupakointi aiheuttaa edelleen merkittävää taloudellista taakkaa yhteiskunnalle ja kuormittaa muun muassa terveydenhuoltoa. Tupakointiin liittyvät sairaudet ja kuolemat ovat kuitenkin ennaltaehkäistävissä. Nuorten nikotiiniriippuvuuden syntymisen ennaltaehkäisyn ohella tulee kiinnittää huomio tupakoinnin lopettamisen tukemiseen”, sanoo THL:n erityisasiantuntija Otto Ruokolainen.

Kustannuslaskelmiin liittyy useita epävarmuustekijöitä ja niitä tulee pitää suuntaa antavina arvioina.

Lue lisää tupakkatilastosta

Lue lisää tupakoinnin kustannuksista: Tupakoinnin yhteiskunnalliset kustannukset vuonna 2020 ja vertailu vuoteen 2012. Tutkimuksesta tiiviisti 52/2022

Lisätietoja

Hanna Koskinen
erikoissuunnittelija
puh. 029 524 7025
etunimi.sukunimi@thl.fi

Hanna Ollila
erityisasiantuntija (korkeakouluopiskelijoiden tiedot)
puh. 029 524 8617
etunimi.sukunimi@thl.fi

Marke Jääskeläinen
erityisasiantuntija (tupakoinnin kustannukset)
puh. 029 524 7654
etunimi.sukunimi@thl.fi

Otto Ruokolainen
erityisasiantuntija
puh. 029 524 6241
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n koronaraportointi uudistuu 8.12. – verkkosivut tarjoavat aiempaa täsmällisempää tietoa sairaalahoidosta ja koronaan liittyvistä kuolemista7.12.2022 07:45:00 EET | Tiedote

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8.12.2022. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Lisäksi tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa. Koronakuolemien raportointi perustuu puolestaan vastedes kuolemansyihin, ei tartunnan ja kuoleman ajalliseen yhteyteen. Sairaalahoidon tilannetta seurataan diagnoositiedoista 8.12. alkaen koronaviruksen sairaalahoitoa koskeva tieto haetaan diagnoosikoodeja käyttäen terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisteri Hilmosta. Aiemmin sairaanhoidon kuormitusta on seurattu sairaanhoitopiirien täyttämän viikoittaisen kyselyn perusteella. Tähän asti käytetyssä kyselyssä on pyydetty erottamaan sairaalassa olevista koronan vuoksi ja koronan kanssa olevat potilaat. Arviot ovat vaihdelleen alueellisesti, ja osa sairaanhoitopiireistä ei ole pystynyt jakamaan potilaita ryhmiin. Hoitoilmoitusrekisteristä s

Kutsu: Tiedotustilaisuus koronan sairaalahoidon ja koronakuolemien raportoinnin muutoksesta ke 7.12. klo 9.305.12.2022 12:58:32 EET | Kutsu

Hyvät toimitukset, järjestämme medioille tiedotustilaisuuden keskiviikkona 7.12. klo 9.30-10.30. Tilaisuuden aiheena ovat muutokset koronaan liittyvän sairaalahoidon ja koronakuolemien raportointitavassa. Käymme tilaisuudessa läpi myös epidemiatilannetta. Tilaisuudessa esiintyvät THL:n ylilääkäri Tuija Leino ja johtava asiantuntija Sirkka Goebeler. Median kysymyksiin ovat vastaamassa paikan päällä myös terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve ja tutkimusprofessori Mika Gissler (kuolleisuuteen liittyvät tilastot). Osallistuminen infoon Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennalta. Info pidetään hybridinä, eli tilaisuuteen voi tulla joko paikan päälle THL:ään tai osallistua etänä Teamsin välityksellä. Lähetämme Teams-linkin niille, jotka ovat ilmoittautuneet tilaisuuteen. Mahdollisille kamerahaastatteluille on varattu aikaa tilaisuuden jälkeen. Toivomme, että sovitte haastatteluista etukäteen. Infotilaisuutta voi seurata myös THL:n striimauksesta. Tilaisuudessa on suomenkielinen viittomaki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme