Suomen Yrittäjät

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio hyvä - toteutus ei saa jäädä puolitiehen

Jaa

Suomen Yrittäjät pitää opetus- ja kulttuuriministeriön julkaiseman korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision tavoitteita hyvinä. Seuraavaksi on siirryttävä ripeästi tavoitteisiin vastaaviin toimenpiteisiin. - Nyt on aika tehdä rohkeita ja vaikeitakin päätöksiä, vaatii Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiossa Ehdotus Suomelle: Suomi 100+ ymmärretään hyvin muuttuvan globaalin toimintaympäristön tarpeet. Suomalaisten osaamis- ja innovaatiotasoa on nostettava, jotta Suomi pärjää myös tulevaisuudessa. Tavoitteeksi on asetettu muun muassa, että nuorista yli puolet suorittaa korkeakoulututkinnon ja että tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan suunnataan neljä prosenttia bruttokansantuotteesta.

Suomen Yrittäjillä konkreettisia esityksiä tavoitteiden saavuttamiseen

- Julkaisimme syyskuussa Suomen Yrittäjien korkeakoulutuksen teesit Yrittäjämyönteinen korkeakoulutus 2025, joka on tavoitteiden suhteen linjassa opetusministeriön vision kanssa. Esitimme samalla myös konkreettisia toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi. Uskomme, että ne tarjoavat toimivia keinoja ministeriön vision käytännön toteutukseen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa.

Suomen Yrittäjät esittää muun muassa, että korkeakoulut siirtyvät yhtenäisen lainsäädännön piiriin, joka tarjoaa perustan huippuosaamiseen ja -tutkimukseen. Kaikki korkeakoulut olisivat tulevaisuudessa yliopistoja, joilla on selkeät ja huolella valitut profiilit, jotka painottavat tutkimusta, tutkimusta soveltavaa työelämälähtöisyyttä tai näiden yhdistelmiä.

- Tämä tarkoittaa, että korkeakouluja on vähemmän mutta että ne toimivat verkostoissa, jotka takaavat valtakunnallisen saavutettavuuden, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä täydentää.

Jotta korkeakoulutettujen osuus nousee yli 50 prosentin, on korkeakoulutuksen laatua, tarjontaa, rahoituspohjaa ja läpäisyä parannettava. Tähän Suomen Yrittäjät esittää ratkaisuiksi muun muassa kohtuullisia lukukausimaksuja, nykyistä nopeampaa sisäänottoa sekä uudenlaista elinikäisen oppimisen palvelukokonaisuutta.

Suomen Yrittäjien mielestä korkeakoulun tutkimustulosten kaupallistamisesta ja eteenpäin viemisestä voisi vastata yksityinen yritys, ainakin osittain. Lisäksi korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja pk-yritysten yhteistyötä on tiivistettä esimerkiksi järjestelmällä, joka mahdollistaa tutkijoiden lyhytaikaisen työskentelyn pk-yrityksissä ja yrittäjien työskentelyn tutkimushankkeissa.

- Kansainvälistyminen ja yrittäjyys liikuttavat korkeakoulukenttää jo nyt olennaisesti. Käytännön toimenpiteinä esitämme, että kaikki opiskelijat saavat käytännön kokemuksia yrittäjyydestä sekä suorittavat kansainvälistymisjakson joko kotimaassa tai ulkomailla, Joonas Mikkilä lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 105 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2014 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 64 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

/////////// KORJATTU AAMULLA KLO 6.06 LÄHETETTY TIEDOTE, POISTETTU VIRHEELLINEN ESIMERKKI /////////////////// Suomen Yrittäjät: Järkevä sääntely elinehto pienille ja keskisuurille yrityksille21.12.2017 16:22Tiedote

- Hallituksen tulee asettaa kunnianhimoinen tavoite vähentää yrityksille sääntelystä aiheutuvia kustannuksia 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Tätä varten hallituksen tulee valmistella konkreettisesti, miten sääntelyä vähennetään, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme