Finanssivalvonta

Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt Danko Koncarille valituslupaa – Finanssivalvonnan päätökset nyt lainvoimaisia

Jaa

Korkein hallinto-oikeus on antanut perjantaina 24.4.2020 päätöksensä Danko Koncarin valituslupahakemuksiin Afarak Group Oyj:n osakkeita koskevaa tarjousvelvollisuutta ja uhkasakon tuomitsemista maksettavaksi koskevissa asioissa. Korkein hallinto-oikeus ei myönnä asioissa Danko Koncarille valituslupaa, ja Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisut jäävät näin ollen voimaan. Tämän myötä Finanssivalvonnan päätökset ovat nyt lainvoimaisia.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi 1.3.2019 tekemällään päätöksellä Danko Koncarin vaatimuksen kumota Finanssivalvonnan 21.2.2018 tekemä päätös (tarjousvelvollisuutta koskeva päätös), jolla Koncar oli sakon uhalla velvoitettu tekemään julkinen ostotarjous Afarak Group Oyj:n osakkeista. Lisäksi hallinto-oikeus hylkäsi Koncarin vaatimuksen kumota Finanssivalvonnan 9.7.2018 tekemä päätös (uhkasakon tuomitsemispäätös) tuomita Koncar maksamaan uhkasakon peruserä 40 000 000 euroa, koska tarjousvelvollisuutta ei ollut noudatettu. Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että uhkasakon 10 000 000 euron lisäerä ei ollut vielä kertynyt valituksenalaisen päätöksen tekohetkellä, ja kumosi Finanssivalvonnan uhkasakon tuomitsemispäätöksen lisäerän osalta.

Danko Koncar valitti Helsingin hallinto-oikeuden päätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkeimman hallinto-oikeuden hylättyä 24.4.2020 tekemällään päätöksellään Koncarin valituslupahakemukset Helsingin hallinto-oikeuden päätökset jäävät voimaan. Näin ollen Finanssivalvonnan tarjousvelvollisuutta koskeva päätös ja uhkasakon tuomitsemispäätös uhkasakon peruserän osalta ovat nyt lainvoimaisia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Finanssivalvonnan päätöksiin ei voi enää hakea muutosta varsinaisen muutoksenhaun keinoin.

Vaikka Finanssivalvonnan päätökset eivät ole olleet lainvoimaisia, Finanssivalvonta on lain mukaan voinut panna päätökset täytäntöön. Täytäntöönpanolla tarkoitetaan tarjousvelvollisuutta koskevan päätöksen osalta sitä, että tarjousvelvollisuuden tehosteeksi asetetut uhkasakot on tuomittu maksettavaksi, koska Koncar ei julkistanut ostotarjousta Afarak Group Oyj:n osakkeista eikä esittänyt pätevää syytä velvoitteen noudattamatta jättämiseen. Uhkasakkojen tuomitsemispäätöksen osalta Finanssivalvonta on hakenut ulosottoviranomaiselta uhkasakon täytäntöönpanoa Suomessa.

Katso myös

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat toimistopäällikkö Sari Helminen ja markkinavalvoja Marianne Demecs.
Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030, arkisin klo 9–16.

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Finansinspektionen blir medlem i det globala samarbetsnätverket för centralbanker och tillsynsmyndigheter Network for Greening the Financial System (NGFS)15.6.2021 10:15:00 EEST | Tiedote

Finansinspektionen har antagits som medlem i det globala samarbetsnätverket för centralbanker och tillsynsmyndigheter Network for Greening the Financial System (NGFS). Nätverket utvecklar tillvägagångssätt för att förbättra förutsättningarna för hållbar finansiering och identifiera de risker som klimatförändringen innebär för finanssektorn.

Finanssivalvonta maailmanlaajuisen keskuspankkien ja valvojien yhteistyöverkoston Network for Greening the Financial Systemin (NGFS) jäseneksi15.6.2021 10:15:00 EEST | Tiedote

Finanssivalvonta on hyväksytty maailmanlaajuisen keskuspankkien ja valvojien yhteistyöverkoston Network for Greening the Financial Systemin (NGFS) jäseneksi. Verkosto kehittää toimintatapoja, joilla parannetaan edellytyksiä kestävään rahoitukseen ja tunnistetaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä finanssisektorille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme