Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Korona aiheuttaa alle 12-vuotiaille yleensä lievän tai oireettoman taudin – aikuisten rokottaminen suojaa myös lapsia

Jaa

Kaikista Suomessa varmistetuista koronavirustartunnoista koko epidemian ajalta noin 15 prosenttia on todettu alle 12-vuotiailla lapsilla. Tartunnoista 4 prosenttia on ollut 0-4-vuotiailla ja 11 prosenttia 5-11-vuotiailla. Asia käy ilmi THL:n julkaisemasta työpaperista.

Alle 12-vuotiaiden osuus tartunnoista on aiemminkin vaihdellut epidemia-aaltojen mukaan. Viime viikkoina heidän osuutensa on kasvanut infektiopaineen kasvaessa. Lasten osuuteen kaikista tapauksista vaikuttaa eniten se, että valtaosa aikuisista on rokotettu.

”Viime viikolla (viikko 46) varmistetuista koronatartunnoista 27 prosenttia todettiin alle 12-vuotiailla”, kertoo THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi.

Tartunnanjäljityksestä kerättyjen tietojen perusteella alle 12-vuotiaat saavat koronatartunnan tavallisimmin perhepiiristä ja muusta lähipiiristä.

”Tämä tarkoittaa sitä, että aikuisten rokottaminen suojaa myös lapsia”, Sarvikivi sanoo.

Lasten vaikeita tautitapauksia on todettu Suomessa hyvin vähän

Alle 12-vuotiaiden vaikeita tautitapauksia on Suomessa todettu erittäin vähän, ja koronaan liittyviä kuolemia ei toistaiseksi lainkaan.

Epidemian aikana kertyneen tiedon valossa lapset sairastavat koronaviruksen aiheuttaman taudin todennäköisimmin lieväoireisena tai oireettomana.

”Alle 12-vuotiaat koronapotilaat eivät ole Suomessa kasvattaneet sairaalahoidon tai terveyspalveluiden kuormitusta huolimatta siitä, ettei heitä ole rokotettu”, Sarvikivi sanoo.

Terveydenhuollon rekisteritietojen mukaan 21.11.2021 mennessä sairaaloiden vuodeosastoilla oli hoidettu yhteensä 113:a alle 12-vuotiasta lasta. Heistä 56 prosenttia oli alle yksivuotiaita.

”Tilanne on samankaltainen muidenkin hengitystievirusten osalta. Alle yksivuotiaiden imeväisikäisten sairaalahoito on hyvin yleistä muihin lapsiin verrattuna, esimerkiksi alle kolmen kuukauden ikäiset lapset otetaan herkästi kuumeen vuoksi seurantaan henkeä uhkaavan bakteeri-infektion poissulkemiseksi ja toisaalta alle vuoden ikäisillä hengitysvaikeus on tavallinen oire virusinfektiossa”, Sarvikivi jatkaa.

Rekisteritietojen lisäksi THL selvitti lasten sairaalahoidon tilannetta keskus- ja yliopistosairaaloiden pediatrisille yksiköille suunnatulla kyselyllä.

Sen perusteella koronan takia tehohoidossa oli lokakuun 2021 loppuun mennessä ollut alle viisi alle 12-vuotiasta koko maassa. Pitkittyneiden koronaan liittyvien oireiden vuoksi erikoissairaanhoidossa tutkittu yhteensä yhdeksää alle 16-vuotiasta.

Yhteiskunnan ollessa avoin koronavirus kiertää väestössä samalla tavoin kuin muutkin hengitystievirukset.

”Tärkein keino hillitä epidemiaa on aikuisten rokottaminen. Yli 12-vuotiaista lähes 20 prosenttia on rokottamatta, ja heidän roolinsa epidemian leviämisessä on selvästi suurempi kuin alle 12-vuotiaiden. Nimenomaisesti lapsiin kohdistuvat rajoitustoimet eivät merkittävästi rajoita aikuisten tartuntoja ”, Sarvikivi sanoo.

Koronan kotitestejä voi käyttää myös lapsilla

Koronan testausstrategiaa muutettiin syksyllä 2021, sillä koronarokotukset edistyivät hyvin.

Lisäksi tiedetään, että lapsilla on syksyn ja talven infektiokaudella lukuisten muiden virusten kuin koronan aiheuttamia lieviä hengitystieinfektion oireita.

Näiden syiden takia koronan testaussuositusta päivitettiin syyskuussa 2021 niin, ettei alle 12-vuotiaiden testaamista enää automaattisesti suositella lieväoireisissa infektioissa, vaan ainoastaan silloin, kun tiedetään lapsen altistuneen koronalle, kun perheessä on rokottamattomia yli 16-vuotiaita tai on jokin muu erityinen syy epäillä koronavirustartuntaa. Nyt kun viruskierto on väestössä runsasta, altistumisiakin tapahtuu enemmän, eikä altistumisesta voi aina olla varma.

”Hengitystieoireisen lapsen voi halutessaan testata kotona myös esimerkiksi apteekeissa myytävällä pikatestillä. Jos tulos on positiivinen, se täytyy varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä”, Sarvikivi neuvoo.

Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Kotitestin tulosten perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.

Lisätietoja:

Lasten ja nuorten koronaepidemiatilanne Suomessa syksyllä 2021 (Julkari)

Lapset ja koronavirus (thl.fi)

Koronaviruksen kotitestit (thl.fi)

Emmi Sarvikivi
ylilääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL suosittelee 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille koronarokotuksia – koko ikäryhmän rokottamisessa odotettava lisätietoja turvallisuudesta2.12.2021 15:29:34 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan. Lisäksi THL ehdottaa rokotuksia lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen ei kuitenkaan voi alkaa ennen kuin valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista Covid-19-rokotuksista on muutettu. THL ei vielä ehdota rokotuksia muille 5–11-vuotiaille. Kaikille 5–11-vuotiaille mahdollisuus koronarokotuksiin tarjottaisiin siinä vaiheessa, kun on saatu lisätietoja rokotusten turvallisuudesta ikäryhmässä ja erityisesti harvinaisten haittavaikutusten osalta. THL tarkastelee lisääntyvää tutkimustietoa joulukuun aikana ja varautuu osaltaan rokotusten aloittamiseen vuodenvaihteen jälkeen siinä tapauksessa, että näyttöä turvallisuudesta on kertynyt riittävästi. ”Pääsyy sille, ettei THL suosita rokotuksia nyt kaikille 5

THL suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisesta annoksesta2.12.2021 15:11:55 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Ryhmille, joille THL on jo aiemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia, suositellaan tehosteannoksia niin ikään 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Näihin ryhmiin kuuluvat muun muassa 60 vuotta täyttäneet, lyhyellä annosvälillä rokotetut, koronapotilaita hoitava ja muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Aiemmin muille kuin immuunipuutteisille kolmatta annosta on suositeltu kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen. Nyt tehosterokote voitaisiin antaa jo hieman nopeammin. Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote

Suomessa todettu omikronvariantin aiheuttama koronatartunta2.12.2021 14:00:10 EET | Tiedote

Suomessa yhdellä ihmisellä on todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttama koronavirustartunta. Myös muilla samaan seurueeseen kuuluvilla on jo todettu koronatartuntoja. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi. Seurue on palannut Ruotsista. Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueilla. Suojatoimet pätevät myös virusmuunnoksiin Omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia: Huolehdi suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä. Jos saat oireita, pysy kotona ja mene tarvittaessa koronatestiin. Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme