Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Korona-aika ei anna oikeutta laiminlyödä yt-neuvotteluja

Jaa

Rauman kaupunki esittää sotepalveluidensa määräaikaista vähentämistä koronapandemian ja henkilöstön rekrytointivaikeuksien vuoksi. Työnantaja ei ole kertonut asiasta henkilöstölle eikä yhteistoiminnallisia keskusteluja ole käyty. Henkilöstö on saanut tiedot mediasta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kysyy, että millä oikeudella Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan johto laiminlyö yhteistoimintaneuvottelut. Rauman kaupunki on kertonut Satakunnan Kansassa 11.12.2021, että sotepalveluita esitetään vähennettäväksi määräaikaisesti koronapandemian ja henkilöstön rekrytointivaikeuksien vuoksi.

Työntekijät ovat saaneet lukea lehdestä nämä työnantajan yksipuoliset aikeet.

- Työelämän lainsäädäntö on koronatilanteesta huolimatta voimassa. Lait ovat myös työnantajaa velvoittavia. Palveluja ja toimintoja ei voida vähentää yksipuolisesti sanelemalla. Nyt on istuttava yhteisen pöydän ääreen ja käytävä yhteistoimintaneuvottelut työntekijöiden ja työnantajan välillä, vaatii JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Rauman kaupungin on aloitettava yt-neuvottelut välittömästi. Toimintojen sulkeminen ja henkilöstön siirtämiset toisiin tehtäviin eivät ole mikään pikkujuttu tai ilmoitusluontoinen asia.

- Ei riitä, että työnantaja toteaa lehdessä, että henkilöstö ei jaksa ja sairauslomat ovat lisääntyneet. Yhteistoimintaneuvotteluissa on sovittava ratkaisuista ja toimenpiteistä henkilöstön jaksamisen tukemiseksi. Keinoja on olemassa, jos vain tahtoa löytyy. Esimerkiksi palkanlisät ovat yksi erinomainen keino selättää rekrytointivaikeudet, Niemi-Laine toteaa.

Yhteistoimintaneuvottelut on käytävä aina sellaisessa vaiheessa, että työntekijät voivat todella vaikuttaa. Henkilöstön ja työnantajan välisen vuorovaikutuksen on toteuduttava aidosti eikä sanelupolitiikalla. Hyvä yhteistoiminta tuottaa ennen kaikkea yhteistä sitoutumista ja yhteistä ymmärrystä.

Lisätietoja: puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, JHL, 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Jopa kolme neljästä koulunkäynninohjaajasta on kohdannut työssään väkivaltaa – Perusopetuslakia on muutettava oppilaiden ja henkilöstön turvallisuuden takaamiseksi13.1.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Ammattiliitto JHL vaatii, että koulunkäyntiavustajille ja -ohjaajille on mahdollistettava laillinen oikeus pitää oppilasta aloillaan, kun aggressiivisen käytöksen estäminen ja järjestyksen ylläpitäminen sitä vaatii. Tällä hetkellä lainsäädäntö kieltää koulunkäynninohjaajilta kiinnipitämisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme