Valvira

Korona-aika ei ole vaikuttanut anniskelulupien määrään

Jaa

Koronapandemia ei ole näkynyt alkoholin anniskelulupien määrässä. Vuoden 2021 lopussa Manner-Suomessa oli voimassa yhteensä 9 630 anniskelulupaa, mikä on 313 enemmän kuin vuoden 2019 lopussa ennen korona-ajan alkua. Myös alkoholin ulosmyyntilupia on haettu anniskelupaikkoihin korona-aikana aiempaa enemmän, kun taas jatkoaikaravintoloiden määrä on vähentynyt. Elintarvikemyymälöiden yhteydessä olevien vähittäismyyntilupien määrä puolestaan on laskenut tasaisesti.

Kuvituskuva. Rawpixel.
Kuvituskuva. Rawpixel.

Anniskelu- ja vähittäismyyntilupien määrä on jatkuvasti kasvanut

Anniskelulupien määrän kasvu on jatkunut vuoden 2018 alkoholilain kokonaisuudistuksen jälkeen tasaisena. Ennen uudistusta alkoholijuomien anniskelulupien määrä pysytteli noin 8 300:ssa.

”Uudistuksen myötä anniskelulupien määrä kääntyi selvään nousuun, joka vain hieman hidastui vuonna 2020. Vuonna 2021 lupien määrä taas selkeästi kasvoi. Pandemia-aikana anniskelulupia ei ole peruutettu taloudellisten edellytysten puuttumisen vuoksi”, toteaa ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta.

Vähittäismyyntilupien kasvua selittävät anniskeluluvan yhteyteen ja käsityöläisoluen valmistajille myönnetyt vähittäismyyntiluvat. Niiden myöntäminen alkoi vuoden 2018 lakiuudistuksen jälkeen. Ennen lakiuudistusta vähittäismyyntilupien määrä oli hiljalleen laskeva. Elintarvikemyymälöissä kuten kaupoissa ja kioskeissa olevien vähittäismyyntilupien määrä on vähentynyt vuodesta 2017 yhteensä 600 luvalla.

Viime vuoden päättyessä alkoholijuomia oli mahdollista ostaa Manner-Suomessa mukaan yhteensä 6 441 myyntipaikasta. Näistä luvista 1 465 oli anniskelupaikkojen ulosmyyntilupia ja 83 käsityöläisoluen vähittäismyyntilupia.

”Anniskelupaikat ovat hakeneet korona-aikana vähittäismyyntilupia tukemaan take away -myyntiään. Kiinnostus ulosmyyntilupiin kasvoi erityisesti kevään 2020 ravintolasulun aikana”, Kunnas kertoo.

Anniskelun jatkoaika oli vuoden 2021 lopussa 1 618 anniskelupaikassa. Jatkoaikojen määrä taittui laskuun vuonna 2020, kun se edellisinä vuosina alkoholilain uudistuksen jälkeen oli huomattavasti kasvanut.

”Jatkoaikaravintoloiden määrän kääntyminen laskuun liittynee pandemiaan. Kun ravintola ei ole voinut olla auki yön tunteina, osa ravintoloista on luopunut jatkoajastaan”, Kunnas arvioi.

Alkoholihallinnon resurssit suunnattu koronatoimiin

Koronavuosina 2020–2021 aluehallintovirastoissa käsiteltävien alkoholiasioiden määrä laski, koska suuri osa tilapäisistä tapahtumista kuten festivaaleista peruuntui, joten niiden anniskelulupien käsittelyä ei tarvittu. Vuositasolla asioita oli alle 8 000, kun alkoholilain kokonaisuudistusta edeltävinä vuosina asiamäärä pysytteli keskimäärin hieman alle 9 000 asiassa vuodessa. Alkoholilain kokonaisuudistus vuonna 2018 toi vuositasolla alkoholijuomien anniskeluun ja vähittäismyyntiin kasvua usean tuhannen asian verran.

”Pandemia-aika on näkynyt aluehallintovirastojen alkoholihallinnossa hieman aikaisempia vuosia hiljaisempana alkoholilupa-asioissa, mutta tartuntatautilain rajoitukset ja niiden toimeenpano ja valvonta ovat pitäneet alkoholihallinnon virkamiehet erittäin kiireisinä”, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

Digitalisaatio etenee myös alkoholiasioissa

Alkoholiasioiden prosessit sähköistyvät, sillä Valvira ja aluehallintovirastot uudistavat parhaillaan alkoholielinkeinorekisteri Allua. Jatkossa alkoholilupien hakijat ja -ilmoituksia tekevät voivat asioida lupaviranomaisen kanssa sähköisesti. Uusi rekisteri on tavoitteena ottaa käyttöön vuoden 2022 aikana.

Aluehallintovirastot valvovat alkoholijuomien vähittäismyyntiä ja anniskelua alueellaan. Valviralle kuuluu valtakunnallinen valvonta sekä aluehallintovirastojen ohjaus alkoholijuomien anniskelun ja vähittäismyynnin valvonnassa. Lisäksi Valvira ohjaa ja valvoo alkoholijuomien valmistajien ja maahantuojien ensi- ja omavalvontaa ja vastaa alkoholin tuotevalvonnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Valvirassa:

Kari Kunnas, ryhmäpäällikkö
puh. 0295 209 610
etunimi.sukunimi(at)valvira.fi

Lisätietoja aluehallintovirastoissa:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Riku-Matti Lehikoinen, alkoholihallintoyksikön päällikkö
puh. 0295 016 155

Itä-Suomen aluehallintovirasto
Jarmo Ruusu, elinkeinovalvontayksikön päällikkö
puh. 0295 016 938

Lapin aluehallintovirasto
Tarja Strömdahl, ylitarkastaja
puh. 0295 017 369

Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Pepe Uskelin, yksikön päällikkö, lakimies
puh. 0295 018 094

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Kristian Dahl, yksikön päällikkö, lakimies
puh. 0295 018 528

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Ari Kilponen, alkoholiylitarkastaja
puh. 0295 017 571

Toni Latvamäki, alkoholiylitarkastaja
puh. 0295 017 569

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)avi.fi

Kuvat

Kuvituskuva. Rawpixel.
Kuvituskuva. Rawpixel.
Lataa
Kuvio 1 Alkoholijuomien anniskelu- ja vähittäismyyntilupien määrän kehitys vuosina 2017-2021, vuoden viimeisenä päivänä voimassa olleet luvat
Kuvio 1 Alkoholijuomien anniskelu- ja vähittäismyyntilupien määrän kehitys vuosina 2017-2021, vuoden viimeisenä päivänä voimassa olleet luvat
Lataa
Kuvio 2 Anniskelun jatkoaikojen määrän kehitys vuosina 2017-2021, vuoden viimeisenä päivänä voimassa olleet jatkoajat
Kuvio 2 Anniskelun jatkoaikojen määrän kehitys vuosina 2017-2021, vuoden viimeisenä päivänä voimassa olleet jatkoajat
Lataa
Kuvio 3 Aluehallintovirastoissa käsitellyt anniskelu- ja vähittäismyyntiasiat vuosina 2017-2021
Kuvio 3 Aluehallintovirastoissa käsitellyt anniskelu- ja vähittäismyyntiasiat vuosina 2017-2021
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira
Valvira
PL 43
00521 Helsinki

http://www.valvira.fi

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Brittiyliopistosta valmistuneiden psykoterapeuttien ammattioikeutta koskevan valituksen ratkaisee korkein hallinto-oikeus16.6.2022 11:23:42 EEST | Tiedote

EU-tuomioistuin on tänään antanut korkeimmalle hallinto-oikeudelle ennakkoratkaisunsa asiassa, joka koskee psykoterapeuttikoulutukseen liittyviä EU-oikeudellisia yksityiskohtia. Kyseessä on psykoterapeuttikoulutus, jonka Helsingin Psykoterapiainstituutti on toteuttanut UWE Bristolin kanssa (University of the West of England Bristol). Valvira ei ole myöntänyt UWE Bristolista valmistuneille hakijoille oikeutta käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä.

Hoiva-avustajien määrää hoivakodeissa on mahdollista lisätä13.6.2022 12:02:19 EEST | Tiedote

Valvontaviranomaisten näkemyksen mukaan hoiva-avustajien määrää voidaan hoivakodeissa lisätä. Tämän mahdollistaa vanhuspalvelulaissa määritellyn henkilöstömitoituksen asteittainen nousu. Uuden ohjeen mukaan tästä eteenpäin hoivakodin työvuorossa voi työskennellä yksi hoiva-avustaja kahta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä kohden. Tällöin viitteellinen hoiva-avustajien enimmäismäärä on yksi hoiva-avustaja kymmentä asiakasta kohden. Tähän saakka yhtä hoiva-avustajaa vastaava asiakasmäärä on ollut viisitoista.

Kansainväliset adoptiot ovat jatkuneet pandemiasta huolimatta31.5.2022 15:47:28 EEST | Tiedote

Adoptiolautakunta tiedottaa: Pandemia ei ole pysäyttänyt adoptioprosesseja, mutta ne ovat jonkin verran pidentyneet. Vuonna 2021 adoptiolautakunnan lupajaosto myönsi 72 uutta lupaa kansainväliseen adoptioon. Lisäksi jaosto pidensi 55 kansainväliseen adoptioon myönnetyn luvan voimassaoloaikaa. Vuonna 2020 uusia lupia kansainväliseen adoptioon myönnettiin 60, ja 60 luvan voimassaoloaikaa pidennettiin. Kansainväliset adoptiot Suomeen toteutetaan Pelastakaa Lapset ry:n tai Interpedia ry:n välityksellä. Kotimaiseen adoptioon adoptiolautakunnan lupajaosto myönsi 33 uutta lupaa vuonna 2021, ja 24 luvan voimassaoloaikaa pidennettiin. Vuonna 2020 vastaavat luvut olivat 30 ja 10.

Valvira määräsi Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän ja Satakunnan sairaanhoitopiirin lopettamaan leikkauksia25.5.2022 09:18:46 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on määrännyt Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän eli entisen Vaasan sairaanhoitopiirin sekä Satakunnan sairaanhoitopiirin lopettamaan tulehduksellisten suolistosairauksien ja mahasyövän leikkaukset marraskuun loppuun 2022 mennessä. Näiden leikkausten keskittäminen yliopistosairaalaan ei ole toteutunut lainsäädännön mukaisesti.

Valvira pyytää sairaanhoitopiireiltä selvityksiä erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanteesta28.4.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira pyytää seitsemältä sairaanhoitopiiriltä uusia selvityksiä kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanteesta. Valvira otti näiden seitsemän sairaanhoitopiirin tilanteen selvitettäväkseen vuonna 2021 keväällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n seurantatietojen perusteella. Pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden tilanne on huolestuttava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme