Korona heikensi tekniikan alan opiskelijoiden hyvinvointia – Jari Jokinen: Nuorison terävin kärki voi huolestuttavan huonosti
Tekniikan Akateemiset TEKin vastavalmistuneiden palautekyselyn mukaan 35 prosenttia tekniikan alan vastavalmistuneista koki korona-ajan heikentäneen opiskelijoiden hyvinvointia yliopistossa. TEKin opiskelijatutkimuksen mukaan vain 44 prosenttia tekniikan alan opiskelijoista koki henkisen hyvinvointinsa korkeintaan kohtalaiseksi.
– Vajaa 40 prosenttia opiskelijoista tuntee hukkuvansa nykyiseen työmäärään. Liian moni kuormittuu opiskeluista niin paljon, että se häiritsee nukkumista ja läheisiä ihmissuhteita sekä muuta arkielämää. Tulokset ovat pysyneet suunnilleen samoina viimeiset viime vuotta. Korona on hankaloittanut tilannetta entisestään, TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo.
– Tulokset vastaavat erittäin hyvin Helsingin yliopiston opiskelijoille huhtikuussa 2020 tekemää tutkimustamme, jonka mukaan 24 prosenttia opiskelijoista oli uupunut ja 18 prosenttia oli erittäin voimakkaasti uupunut. Joulukuussa tekemämme tutkimuksen mukaan uupuneiden opiskelijoiden määrä oli 33 prosenttia ja voimakkaasti uupuneiden määrä jo 26 prosenttia. Nämä luvut on otettava vakavasti, professori Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopistosta sanoo.
Korona vaikeutti työllistymistä
Korona näkyi vuonna 2020 valmistuneiden työllistymisessä. TEKin vastavalmistuneiden palautekyselyn mukaan kaikista vastanneista työtä etsi valmistumisvaiheessa 20 prosenttia, mikä on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Koronan vaikutus näkyy erityisesti verrattaessa alkuvuonna ja loppuvuonna valmistuneita, sillä työtilanne heikkeni vuoden loppua kohti.
– Monet jo työllistyneet kokivat koronan vaikutukset esimerkiksi lomautusten kautta. Huhtikuussa lomautukset räjähtivät monikymmenkertaisiksi, ja koskivat myös vastavalmistuneita, sanoo TEKin analyytikko Arttu Piri.
Työtilanne vuonna 2020 valmistuneilla oli kuitenkin vain hieman heikompi kuin vuonna 2019 valmistuneilla. Valmistumishetkellä 67 prosentilla oli työsopimus ja työsuhteessa olevilla 74 prosentilla oli vakituinen työsuhde.
Hyvinvointi strategiseksi tavoitteeksi
Korona on myös viivästyttänyt jonkin verran vuoden 2020 sisällä valmistuneiden opintoja. 29 prosenttia TEKin vastavalmistuneiden palautekyselyyn vastanneista arvioi opintonsa tai valmistumisensa viivästyneen 1–6 kuukautta. Osuus on kolme prosenttiyksikköä edellistä vuotta isompi.
–Yliopistot voisivat asettaa opiskelijoiden hyvinvoinnin yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi ja onnistumisensa mittariksi. Esimerkiksi kestävien teknologioiden kehitykseen liittyviä haasteita, joita tekniikan alalta valmistuneet saavat työurallaan ratkoa, ei ratkaista ilman luovuutta, innovatiivisuutta ja mielen kirkkautta. Meidän tulee pitää huolta heistä, jotka rakentavat yhteisen tulevaisuutemme, Jari Jokinen muistuttaa.
Koronasta huolimatta tekniikan alan vastavalmistuneet ovat pysyneet tyytyväisinä opintoihinsa. 93 prosenttia tekniikan opiskelijoista oli tyytyväisiä opintoihinsa ja 79 prosenttia valitsisi saman tutkinnon uudestaan.
TEK on tukenut opiskelijoiden hyvinvointia lahjoittamalla 125 000 euroa opiskelijoiden mielenterveyttä edistävälle Nyyti ry:lle. Lahjoituksella toteutettava TEKin ja Nyytin mielenTEKoja -hanke tukee tekniikan ja luonnontieteellisten alojen opiskelijoiden mielenterveyttä ja hyvinvointia.
Tule kuulemaan lisää tekniikan alan yliopistokoulutuksen tulevaisuudesta TEKin ja alan yliopistojen Future-Proof Engineering Education -webinaariin 13.4. klo 12-15. Ilmoittaudu: https://education.tek.fi/
TEKin opiskelijatutkimuksen 2020 tiedonkeruu suoritettiin 29.9.-6.10.2020. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 808 henkilöä.
Suomessa oli vuonna 2020 noin 25 000 TkK-, DI- tai arkkitehtitutkintoon tähtäävää yliopisto-opiskelijaa, joista noin 3000 valmistui ylempään tutkintoon 2020. Valmistuneista 79 prosenttia (2366) vastasi TEK Graduate Survey –palautekyselyyn.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arttu Piri, TEKin analyytikko, puh. (09) 2291 2235, arttu.piri@tek.fi
Jari Jokinen, TEKin toiminnanjohtaja, puh. 0400 914 839, jari.jokinen@tek.fi
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme