Suomen Yrittäjät

Korona iskenyt erityisesti pieniin työnantajayrityksiin

Jaa

Koronakriisi jättää suurimmat vauriot pieniin työnantajayrityksiin, Yrittäjägallup kertoo. Lähes kolmannes 5-9 henkeä työllistävistä ja noin neljännes 2-4 henkeä työllistävistä yrityksistä kertoo, että asiakasvirrat ovat vähentyneet ja tuloksentekokyky on heikentynyt.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers

Kaikista yrityksistä yli viidennes sanoo, että kriisin myötä asiakasvirrat ovat vähentyneet (22 %) ja tuloksentekokyky on heikentynyt (21 %). Noin kymmenes (11 %) sanoo, että yritys on velkaantunut.

- Kriisi on iskenyt lujimmin pieniin työnantajiin, joista monet olivat ahtaalla jo ennen kriisiä. Heillä on selvästi enemmän ongelmia kuin muilla yrityksillä. Heillä on usein myös vähemmän keinoja sopeutua vaikeuksiin, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

- Valitettavasti budjettiriihi ei tuonut näillä yrityksille työkaluja sopeutua, kun työllisyystoimia lähinnä lykättiin eteenpäin, hän harmittelee.

Kantar selvitti Yrittäjägallupissa yritysten tilanteita Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 11. kertaa koronakriisin aikana. Tutkimuksessa haastateltiin 1040 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä.

Raaka-aineiden hinnat kovassa nousussa

Suurin muutos edellisestä mittauksesta on raaka-aineiden hintojen vahva kasvu. Teollisuudessa 67 prosenttia ja rakentamisessa 52 prosenttia kertoo raaka-aineiden hinnannoususta.

- Raaka-aineiden hintakehitys aiheuttaa yhä enemmän tulosongelmia. Se korostaa maltillisen palkkapolitiikan merkitystä, Pentikäinen sanoo.

Myös häiriöt tuotantoketjussa ovat lisääntyneet. Teollisuudessa yli kolmanneksella (35 %) on ollut häiriöitä tuotantoketjussa.

- Tuotantoketjuhäiriöitä raportoidaan nyt enemmän kuin koronan pahimpana aikoina, Pentikäinen kertoo.

Yli 40 prosentilla myynti yhä miinuksella

Yrittäjägallup osoittaa, että yritysten yleistilanne on edelleen parantunut. Silti edelleen 41 prosenttia yrityksistä kertoo, että myynti on koronaviruksen vuoksi vähentynyt.

- Yritysten tilanne on moninainen. Varsinkin kaupan alan kuva on kaksijakoinen: toiset lentävät, toiset kyntävät. Monia yrityksiä koronakriisi on avittanut kasvuun, mutta monelle se on ollut myrkkyä, joka uhkaa olemassaoloa, Pentikäinen luonnehtii.

- On tärkeää, että tukitoimia jatketaan, kunnes kriisi on oikeasti ohi. Silta on luvattu rakentaa kriisin yli. Sitä ei saa katkaista kesken matkan, hän sanoo.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme