Korona kirkasti surujuhlan tarpeen ja merkityksen - hautajaisissa korostuu nyt yhteisöllisyys ja yksilöllisyys

Jaa

Yhdessä suremisen merkitys on korostunut pandemia-aikana, kun hautajaisia ei ole voitu pitää normaalisti. Yhteisöllisyyden lisäksi vainajan persoonaa ilmentävä yksilöllisyys on hautajaisten nouseva trendi. Yhteisöllinen surujuhla on sekä lohduttava ja vainajaa kunnioittava kokemus, jonka suunnittelua ei tarvitse tehdä yksin.

Hautajaiskukat ja arkut suunnitellaan nyt entistä yksilöllisemmiksi.
Hautajaiskukat ja arkut suunnitellaan nyt entistä yksilöllisemmiksi.

Moni läheisensä menettänyt on pandemia-aikana ymmärtänyt yhdessä suremisen merkityksen, nyt kun siihen ei ole ollut mahdollisuutta.

”On todella sääli, että tiukimpien koronarajoitusten aikaan monet hautajaiset jouduttiin perumaan kokonaan tai pitämään vain typistettyinä. Hautajaisilla on suremisprosessissa tutkitusti erittäin tärkeä rooli: Kun vainajaa voidaan kokoontua yhdessä muistamaan ja kunnioittamaan, surusta on helpompi toipua. Ihmisille on tärkeää jättää jäähyväiset tavalla, joka tuo heille itsellekin lohtua”, luonnehtii Suomen suurimman arkkuvalmistajan SHT-Tukku Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kivimaa.

Nyt hautaustoimintakin alkaa onneksi toipua koronan jäljiltä.

Hautaustoimistojen palvelua ja ammattitaitoa arvostetaan

Menehtyneiden omaisilla on luonnollisesti voimat vähissä, ja hautajaisten järjestely voi tuntua raskaalta. Hautausalan ammattitaitoista ja tahdikasta palvelua arvostetaankin tutkitusti hyvin paljon.

”Sadat eri alojen osaajat Suomessa: floristit, seurakuntien edustajat, pitopalvelu- ja hautaustoimistoyrittäjät tekevät joka päivä työtä onnistuneiden hautajaisten eteen ja he ovat olemassa asiakkaitaan varten”, Kivimaa sanoo.

Nyt Kivimaa muistuttaakin koko alan puolesta hautajaisten tärkeydestä ja siitä, että monien alojen ammattilaiset ovat järjestelyissä omaisten apuna. Juuri he mahdollistavat omalla palvelullaan yksilölliset hautajaiset.

Jokaiset hautajaiset ovat ainutkertaiset - suunnitteluun saa apua

Keskimäärin ihminen järjestää koko elämänsä aikana 1,7 hautajaiset. Tyypillisesti hautaustoimistoon sisään astuva asiakas onkin järjestäjänä ensikertalainen, joka on  uuden asian edessä. Toiveet perustuvat useasti vanhoihin mielikuviin eikä siihen, mikä kaikki hautajaisissa on tänä päivänä mahdollista.

”Suomessa on monia hyvin vakiintuneita hautajaisperinteitä ja helposti ajatellaan, että hautajaiset ‘kuuluu järjestää’ niiden mukaisesti. Tänä päivänä yhä useampi kuitenkin haluaa panostaa yksilöllisiin hautajaisiin. Ajatellaan, että jokainen elämä on ainutlaatuinen ja hautajaisista voi myös tehdä ainutlaatuiset”, Kivimaa sanoo.

Muistotilaisuuden kukat, musiikki ja ruoka tarjoavat jo laajasti valinnanvaraa. Myös hautaustoimistojen tarjonnan kehittyminen tuo uudenlaisia mahdollisuuksia verrattuna aiempaan. Moni ei esimerkiksi tiedä, että arkun voi verhoilla vaikka vainajalle rakkaalla Finlaysonin kankaalla tai että saatavilla on ylipäätään kymmeniä eri arkku- ja uurnamalleja.

”Toivomme, että ihmiset jaksavat surussaankin ottaa vastaan hautaustoimistojen tarjoaman avun”, Kivimaa toivoo.

Hyvä surujuhla tuo lohtua

Samoilla kustannuksilla voi saada paljon enemmän vastinetta rahoilleen, kun jaksaa sen ainutlaatuisen kerran perehtyä eri vaihtoehtoihin ja toteuttaa hautajaiset oman tyylin mukaan.

”Muistotilaisuus muuttuu luonteeltaan persoonallisemmaksi, jos esimerkiksi merta rakastanut vainaja saa viimeisen siunauksensa veneen mallisessa arkussa, lempikukkiensa ympäröimänä ja muistotilaisuudessa syödään hänen lempi- tai bravuuriruokiaan”, Kivimaa havainnollistaa. ”Tällaisista hautajaisista jää osallistujillekin lohdullinen mieli.”

Kauniit ja ”omannäköiset” hautajaiset ovat Kivimaan mukaan omaisten viimeinen palvelus vainajalle.

”Surujuhlaan kannattaa panostaa omien mahdollisuuksiensa mukaan, kaikkien osapuolten vuoksi. Vainajat ansaitsevat ja omaiset tarvitsevat hyvät hautajaiset”, hän tiivistää.

www.hyvathautajaiset.fi on sivusto, joka tarjoaa empaattista hyötytietoa surun kohtaamalle ihmiselle. Sivustoa ylläpitää Suomen suurin hautaustarviketukku SHT-Tukku Oy.

---

Miltä tuntuu ja näyttää laadukas suomalainen arkku? Millaisia ajatuksia muotoilijoilla on - ja miksi tämä kaikki on tärkeää juuri nyt?

Kutsumme median edustajia tapaamaan Suomen suurimman arkku- ja uurnavalmistaja SHT-Tukku Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kivimaata perjantaina 17.9.2021 Helsingin Crowne Plazaan, jossa järjestetään tulevana viikonloppuna Hautaustoimistojen Liitto ry:n liittokokous.

Ota yhteyttä - järjestämme haastatteluajan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hautajaiskukat ja arkut suunnitellaan nyt entistä yksilöllisemmiksi.
Hautajaiskukat ja arkut suunnitellaan nyt entistä yksilöllisemmiksi.
Lataa
SHT-Tukku Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kivimaa kertoo, että yhä useampi haluaa vainajan persoonan näkyvän arkkuvalinnassa.
SHT-Tukku Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kivimaa kertoo, että yhä useampi haluaa vainajan persoonan näkyvän arkkuvalinnassa.
Lataa
Kotimainen arkku on aina hyvä valinta - laadukas ja ekologinen, kertoo SHT-Tukku Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kivimaa.
Kotimainen arkku on aina hyvä valinta - laadukas ja ekologinen, kertoo SHT-Tukku Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kivimaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SHT-Tukku Oy
Tukuntie 4
31900 Punkalaidun

02 7636 700http://www.sht-tukku.fi

SHT-Tukku Oy on Suomen suurin arkku- ja uurnavalmistaja. Kotimaisuus on meille tärkeä arvo ja se näkyy niin materiaaleissa kuin valmistuksessakin. Puusepät ja verhoilijat valmistavat yksilölliset arkut ja uurnat, joiden tärkein materiaali on kotimainen mänty. Arkkutehtaamme sijaitsee Punkalaitumella, Pirkanmaalla, ja palvelutukkuja on kuudella muulla paikkakunnalla ympäri Suomen. SHT-Tukku työllistää noin 120 henkilöä.

www.hyvathautajaiset.fi

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SHT-Tukku Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme