Korona lisäsi opiskelijoiden mielenterveyshaasteita – Diak innovoi uusia palveluja

– Diak on pitkään ollut vahva toimija ja edelläkävijä opiskelijahyvinvointipalveluiden tarjoamisessa suomalaisten korkeakoulujen joukossa. Kuitenkin myös Diakissa opiskelijoiden jaksamisen haasteet sekä opiskeluun ja pitkittyneeseen koronatilanteeseen liittyvä ahdistus ovat olleet esillä tänä syksynä, kertoo opiskelijarajapinnassa toimiva kuraattori Tiina Ikonen.
Diakissa tartuttiin pian pandemian puhjettua tarmokkaasti toimeen opiskelijoiden hyvinvoinnin ja mielenterveyden turvaamiseksi. Apuna oli jo valmiiksi hyvin toimiva opiskelijahyvinvoinnin järjestelmä.
– Diakissa meillä on ollut jo ennen koronaa poikkeuksellisen laajat opiskelijahyvinvoinnin palvelut. Jokaisella viidellä kampuksellamme toimii esimerkiksi opiskelijahyvinvoinnin työryhmä, joka suunnittelee ja seuraa kunkin kampuksen tilannetta. Ryhmissä on mukana myös opiskelijoita ja sidosryhmiä, kuten oppilaitosdiakoneja ja YTHS:n edustajia, sanoo opiskelijahyvinvoinnin kokonaisuudesta vastaava palvelujohtaja Johanna Lammi.
Opiskelijoiden hyvinvointi ei jää Diakissa pelkästään opettajien, opinto-ohjaajien ja kuraattorien asiaksi, vaan myös kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa luodaan ja kokeillaan uusia tapoja parantaa sitä. Diak kumppaneineen on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Euroopan sosiaalirahastolta (ESR) merkittävää rahoitusta opiskeluhyvinvointia tukeviin hankkeisiin.
– Ohjauksella hyvinvointia - ja Hyvinvointia korkeakouluopintoihin -hankkeet tuovat tällä hetkellä lisäresursseja opiskeluhyvinvointityöhön. Molemmissa hankkeissa on luotu ja kokeiltu tukimalleja sekä opiskelijoille että opetus- ja ohjaushenkilöstölle. Hankkeissa on mukana opiskelijoita tekemässä esimerkiksi kyselytutkimusta. Hankkeissa kehitetyt ja testatut toimintamallit tullaan integroimaan perustoimintaan hankkeiden päätyttyä, kertoo Diakin hanketoiminnasta vastaava kehitysjohtaja Elina Ylikoski.
Myös opiskelijakunnilla on tärkeä rooli opiskelijahyvinvoinnissa. Diakin opiskelijakunnalla O’Diakolla on meneillään kaksi opiskeluhyvinvointia tukevaa hanketta, ja opiskelijakunta tekee tiivistä yhteistyötä Diakin tukipalvelujen kanssa.
– Opiskelijakunnan kautta tavoitetaan laajemmin opiskelijoita. Meillä on korona-aikana kehitetty opiskelijatoimintaa Discordiin. Uutena opiskeluhyvinvointityön palveluna on Diakin kanssa aloitettu O’Diakon Discord-alustalla toimiva Kysy kuraattorilta -kanava, opiskelijakunta O’Diakon toiminnanjohtaja Juha-Pekka Tulijoki sanoo.
Diakissa on kehitetty pandemian aikana myös muita matalan kynnyksen tapoja, joiden avulla opiskelija voi hakeutua avun piiriin.
– Viime keväänä jokaiselle opiskelijallemme lähetettiin kotiosoitteeseen perinteinen postikortti, jolla pyrittiin ylläpitämään opiskelumotivaatiota ja kerrottiin, mistä saa apua, jos opinnot takkuavat tai mieli on maassa. Tämä pieni ele sai paljon kiitosta opiskelijoilta, Johanna Lammi sanoo.
Lisäksi Diakissa on luotu digitaalisia ja monikanavaisia tapoja päästä avun piiriin. Digipalveluja on kehitetty ihmiskeskeisesti ja yhdessä nuorten kanssa Diakin hanketoiminnan kautta.
– Esimerkkinä tästä on uusi nuorille suunnattu verkkotyökalu Zekki, joka löytyy myös opiskelusovellus Tuudosta. Zekki kannustaa pohtimaan omaa hyvinvointia ja ohjaa matalan kynnyksen palveluihin, Elina Ylikoski kertoo.
Opiskelijahyvinvoinnin innovaatioita Diakista
- Zekki
- Ohjauksella hyvinvointia -hanke. Hankkeen verkkosivut avautuvat lähiaikoina.
- Hyvinvointia korkeakouluopintoihin -hanke
Katsoaksesi videon lähteestä youtu.be, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Näin teet Zekin
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aura VuorenrinneviestintäpäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 2577aura.vuorenrinne@diak.fiJohanna LammipalvelujohtajaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 434 7300johanna.lammi@diak.fiElina YlikoskikehitysjohtajaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 550 9393elina.ylikoski@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme