Säteilyturvakeskus (STUK)

Korona muokkaa työtapoja mutta ei ole vaikuttanut Fennovoiman hankkeen valvonnan laatuun tai määrään

Jaa

Säteilyturvakeskuksen työntekijät muuttivat maaliskuussa Helsingin Roihupellon toimitiloista tekemään töitä etäyhteyksien päästä. Sen jälkeen STUKin Fennovoiman ydinvoimalaitoshankkeessakin on opittu tekemään etätarkastuksia ja pitämään kokoukset etäkokouksina.

Projektipäällikkö Janne Nevalainen toteaa turvallisuusarvioinnin edenneen alkuvuonna kaiken kaikkiaan ripeämmin kuin vielä viime vuonna. Joulukuussa STUK sai arvioitavakseen ensimmäisen osan rakentamislupahakemukseen liittyvästä alustavasta turvallisuusselosteesta.

”Tämä ensimmäinen aineistopaketti saatiin käsiteltyä helmikuussa, joskin siihen vielä palataan, kunhan Fennovoima on sitä täydentänyt”, toteaa Janne Nevalainen.

Huhtikuun alussa Fennovoima toimitti STUKille alustavan turvallisuusselosteen toisen osan. Sitä koskevat päätökset valmistuvat vielä kesäkuun alussa.

Koronarajoitukset vaikuttavat Fennovoiman ydinvoimalaitoshankkeen valvontaan  niin, että tarkastuksia, jotka normaalisti tehdään kasvokkain, on siirrytty tekemää etätarkastuksina. Asioiden käsittelyä ei kuitenkaan ole tarvinnut siirtää tai perua koronatilanteen takia.

Projektipäällikkö Janne Nevalaisen mukaan eniten pohdintaa ja suunnittelua tarvittiin STUKin ensimmäiseen kansainväliseen etätarkastukseen, jossa tarkastettiin laitostoimittaja RAOS Projektin toimintaa. Tarkastukseen osallistui STUKin asiantuntijoiden lisäksi laitostoimittajan ja pääsuunnittelijan asiantuntijoita Helsingistä, Pietarista ja Moskovasta.

”Tämäkin tarkastus onnistui hyvin”, Janne Nevalainen toteaa. ” Asiat, jotka piti tarkastuksessa käsitellä, käsiteltiin ja STUK sai tarvitsemansa tiedot ja pystyi tekemään omat päätöksensä.

Fennovoiman rakentamislupavaiheen valvontaan liittyvät työt ovat STUKissa suurimmaksi osaksi asiakirjojen käsittelyä. Tähän perustyöhön etätöihin siirtyminen ei ole tuonut muutoksia. STUK on käyttänyt tarkastuksissaan jo vuosia sähköistä asianhallintajärjestelmää ja muita tarkastuksia tukevia IT-järjestelmiä. Kokoukset on siirretty varsin joustavasti nettikokouksiksi.


Lisätietoja:

Hanhikivi 1, valvonnan kolmannesvuosiraportti

Projektipäällikkö Janne Nevalainen, puh. (09) 759 88 682
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Teollisuuden Voima Oyj valmistautuu ottamaan käyttöön uuden ydinvoimalaitosyksikön, Olkiluoto 3:n, Eurajoen Olkiluodossa. Fennovoima Oy suunnittelee uuden ydinvoimalaitoksen, Hanhikivi 1:n, rakentamista Pyhäjoen Hanhikiveen. Posiva Oy rakentaa Eurajoen Olkiluodossa käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- loppusijoituslaitosta. STUK valvoo näitä hankkeita ja julkaisee kolmannesvuosittain raportit valvonnan edistymisestä.

Kolmannesvuosiraportit löytyvät näiden linkkien takaa

Hanhikivi 1
Olkiluoto 3
Posiva

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin Helsingissä ja Kotkassa havaitsemilla radioaktiivisilla aineilla ei ole vaikutusta säteilytilanteeseen29.6.2020 13:38:09 EESTTiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) havaitsi Helsingissä 16.-17. kesäkuuta kerätyssä ilmanäytteessä pieniä määriä koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja (Co-60, Ru-103, Cs-134 ja Cs-137). Myös Kotkassa 15.6.–22.6. kerätyssä näytteessä havaittiin samoja radioaktiivisia aineita. Niiden lisäksi Kotkan näytteessä havaittiin myös zirkoniumin ja niobiumin (Zr-95, Nb-95) radioaktiivisia isotooppeja. Ilmassa olleilla radioaktiivisilla hiukkasilla ei ole ollut vaikutusta säteilytilanteeseen. STUK mittaa säteilytilannetta 260 automaattisella mittausasemalla ja asemien mittaustulokset ovat nähtävissä reaaliaikaisesti STUKin nettisivuilla (säteilytilanne tänään). Säteilytilanne on ollut jatkuvasti normaali. Havaittujen radioaktiivisten aineiden koostumus viittaa siihen, että ne ovat peräisin ydinreaktorin polttoaineesta. Koska havaitut pitoisuudet ovat hyvin pieniä, aineet voivat olla peräisin normaalista ydinreaktorien käytöstä tai niiden huollosta. STUK on ollut yhteydessä kotimaisii

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme