Korona muutti opiskelijoiden asumistoiveita: toiveissa lisätila tai -huone
Yhä useamman opiskelijan toiveessa on lisätila tai -huone, käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n tuoreesta selvityksestä. Selvitys perustuu Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen keräämään Opiskelijabarometri-aineistoon. Vuosina 2019 ja 2022 kerätyt aineistot kertovat, miten opiskelijoiden asumistoiveet ovat muuttuneet korona-aikana.
Tulokset kertovat, että yhä useampi yksinasuva toivoisi kaksiota ja pariskunnat kolmiota. Yksinasuvista jopa liki kolmannes valitsisi kaksion, ja kaksiota toivovien osuus on kasvanut yhdeksän prosenttiyksikköä koronapandemian aikana. Pariskunnista 38 prosenttia toivoo kolmiota, mikä on 14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Vastaavasti kaksiota toivoo enää 45 prosenttia pariskunnista, kun osuus oli 63 prosenttia kolme vuotta aiemmin.
Vastaukset liittyvät etäopiskelun yleistymiseen, arvioi Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu: ”Etäopiskelu on tullut jäädäkseen. Kun koti on entistä enemmän myös pääasiallinen opiskelupaikka, halutaan tilaa kunnon työpisteelle ja mahdollisuus erottaa opiskelu muusta kodin arjesta.”
Yksiökysyntä pitää pintansa
Vaikka monen opiskelijan toiveissa siintää väljempi asuminen, yksiökysyntä pitää silti pintansa. Yksiö on edelleen opiskelijoiden toivotuin asuntotyyppi, vaikka yksiötä toivovien osuus onkin laskenut aiemmasta. Lisätilan toive näkyy silti yksiökysynnässäkin. Nyt toiveissa on aiempaa isompi yksiö, kun taas pienimpien miniyksiöiden kysyntä on aavistuksen supistunut.
Viime vuosien vilkas yksiörakentaminen on tullut tarpeeseen, vaikka kiinnostus kohdistuu nyt myös isompiin asuntoihin.
”Edelleen useampi opiskelija toivoo yksiötä kuin asuu sellaisessa. Ainakin opiskelija-asuntopuolella on siis tarve lisätä yksiöiden määrää,” Lehtoruusu selittää. Isompien opiskelija-asuntojen kysyntään Lehtoruusu vastaisi asuntomuutoksilla: ”Voisiko solukaksio muuntua kohtuullisilla kustannuksille yksinasuvan kodiksi tai solukolmio pariskunnalle?”
Yhteiset opiskelutilat ovat vajaahyödynnetty mahdollisuus
Etäopiskelu ei juuri näy asuintalojen yhteyteen rakennettavien opiskelu- ja työskentelytilojen suosiossa. Jaettua opiskelu- ja työskentelytilaa olisi kiinnostunut käyttämään 23 prosenttia, mikä on vain neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019.
”Vaikuttaa, että moni opiskelija mieltää kodin ensisijaiseksi etäopiskelupaikaksi. Monet yhteistiloista ovat olleet poissa käytöstä korona-aikana, jolloin ne eivät ole päässeet muodostumaan osaksi arkea,” Lehtoruusu arvelee.
Korona-aika on kärjistänyt opiskelijoiden mielenterveysongelmia ja osasyynä on yksinäisyys ja sosiaalisten kontaktien puute. Selvityksen tulokset viittaavat, että opiskelijat aikovat viettää paljon aikaa kotona myös koronan väistyttyä.
”Toivottavasti kiinnostus jaettuja opiskelutiloja kohtaan virkoaa. Ei ole hyvä, jos etäopiskelu supistaa opiskelijan arkea entistä enemmän kodin seinien sisäpuolelle. Parhaimmillaan asumisen yhteyteen tehdyissä opiskelutiloissa naapureista voi tulla etäopiskelun lähityöyhteisö,” Lehtoruusu toivoo.
Lisätietoa selvityksestä ja Opiskelijabarometristä
Aineistona käytetty Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen keräämän Opiskelijabarometrin vastauksia. Opiskelijabarometri on korkeakouluopiskelijoille suunnattu kysely, jolla selvitetään opiskelijoiden kokemuksia ja mielipiteitä opinnoista, opiskelijaelämästä ja arjesta.
Aineistona on vuosien 2022 ja 2019 Opiskelijabarometrit, joissa asumista koskevat kysymykset ovat pääpiirteittäin samanlaiset. Materiaalina on Otuksen SOAlle tutkimuskäyttöön luovuttama anonymisoitu aineisto, joka ei sisällä kaikkia kyselyyn vastanneita. Vuoden 2022 aineistossa oli 5 322 vastaajaa ja vuoden 2019 aineistossa 11 517 vastaajaa.
Analyyseissa on käytetty kummankin aineiston osalta painokertoimia, joiden Otus on arvioinut antavan parhaan vastaavuuden perusjoukkoon nähden.
SOA on toteuttanut analyysit Otuksen toimittaman aineiston pohjalta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri LehtoruusuToiminnanjohtaja
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistys valvoo opiskelija-asuntoyhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä sekä edistää opiskelija-asuntopoliittisten tavoitteidensa toteutumista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Uusi työkalu tarjoaa tietoa opiskelijoiden asumisesta ja asumistoiveista: opiskelija-asunnossa asuvat useimmiten nuoret ja kansainväliset opiskelijat5.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Uusi Opiskelijabarometrin asumisen raportti -työkalu kertoo, miten opiskelijat asuvat ja mitä he asumiseltaan toivovat. Raportti on Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen toteuttama ja perustuu vuosina 2019 ja 2022 kerättyyn Opiskelijabarometri-aineistoon. Aineisto antaa kattavan kuvan Suomessa opiskelevien korkeakouluopiskelijoiden asumisesta. Työkalu on kaikkien käytettävissä ja vastausaineistoa voi suodattaa erilaisten muuttujien avulla. ”Opiskelijat ovat moninainen joukko, mikä näkyy myös asumistarpeissa ja -toiveissa. Työkalun myötä saamme tarkempaa kuvaa opiskelijoiden asumisesta, mikä auttaa myös poliittista päätöksentekoa,” SOAn toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu selittää. Raportin perusteella esimerkiksi nuoret opiskelijat (alle 24 vuotta) asuvat selvästi useammin opiskelija-asunnossa (32-34%) kuin kaikki opiskelijat keksimäärin (23-25%). Erityisen moni kansainvälinen opiskelija asuu opiskelija-asunnossa (53-60%). Muulla tavoin asuvista kansainvälisistä opiskelijoista
Kustannuspaine nostaa opiskelija-asuntojen vuokria maltillisesti16.2.2023 12:17:23 EET | Tiedote
Inflaatio kiristää opiskelijoiden taloudellista toimeentuloa, ja kustannusten nousu on pakottanut myös monet opiskelija-asuntojen tarjoajista korottamaan vuokriaan. Opiskelija-asuntojen vuokrat ovat nousseet tai nousemassa 2–5 prosentilla.
Vuoden opiskelijapuutarhuri on Olivia Kuronen Lappeenrannasta28.6.2022 13:50:27 EEST | Tiedote
Vuoden opiskelijapuutarhuri 2022 löytyy Lappeenrannasta. Olivia Kuronen voitti opiskelija-asuntoyhteisöjen järjestämän Opiskelijapuutarhurit 2022 -kilpailun hienolla parvekepuutarhallaan. Kilpailun tuomarina toimineen puutarhatoimittaja Kati Jukaraisen vakuutti erityisesti, että pienessä tilassa oli lähdetty rohkeasti toteuttamaan hyötypuutarhaa: ”Kasveja oli yhdistelty monipuolisesti, esimerkiksi samettiruusut tomaattien kanssa olivat kiva idea. Kokonaisuus oli toteutettu tosi kauniisti. Pieni parveke on tarkoitettu myös oleskeluun, mutta sen yhteyteen oli rakennettu kaunis hyötypuutarha.” Kuroselle parvekepuutarhasta on sekä iloa että hyötyä: ”Puutarha merkitsee minulle ennen kaikkea viihtyisää parveketta. Parvekepuutarhan ei tarvitse olla heti täydellinen vaan sitä voi tuunata kesän mittaan. Tomaattien kasvua on piristävää seurata ja oman parvekkeen yrtit nostavat arkiruuan tasoa kummasti!" #Opiskelijapuutarhurit2022-kilpailussa etsittiin opiskelija-asuntojen asukkaiden hienoimpia k
Kokkailua, siivousvuoroja ja ystävyyttä – opiskelijat jakavat mielellään arkea kämppisten kanssa19.10.2021 07:00:00 EEST | Tiedote
Opiskelija-asuntoyhteisöt keräsivät opiskelijoilta kokemuksia kämppisten kanssa asumisesta. Kämppisbingossa nousi esille asukkaiden positiiviset kokemukset arjen jakamisesta ja ystävyydestä.
Puusta pitkälle – Arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat puusta asuntoja opiskelijatovereilleen24.8.2021 07:00:00 EEST | Tiedote
Puusta Pitkälle -julkaisu esittelee puurakenteisen opiskelija-asumisen ideakilpailun, joka järjestettiin Tampereella, Oulussa ja Aalto-yliopistolla vuosina 2019-2020. Kilpailun toteuttamisessa olivat mukana myös paikalliset opiskelija-asuntosäätiöt ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Julkaisu on vapaasti luettavissa ja ladattavissa täältä. Julkaisussa esitellään kolmen eri korkeakoulun voittoisat suunnitelmat. Lisäksi jutuissa vieraillaan Kuhmossa puuelementtitehtaalla ja selvitetään, miksi juuri opiskelija-asuntosäätiöt ovat puurakentamisen suunnannäyttäjiä: Esimerkiksi Suomen kaksi korkeinta puukerrostaloa ovat opiskelija-asuntokäytössä. Tampereen ideakilpailun voittanut suunnitelma on puolestaan jo valmisteilla. - Opiskelija-asuminen on puurakentamisen luonteva edelläkävijä. Opiskelijat arvostavat ekologisuutta ja puurakentaminen on yksi keino, jolla opiskelija-asuntoyhteisöt voivat tarjota ympäristöystävällistä asumista, SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu toteaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme