Nuoret Kotkat

Korona vaarantanut lapsen oikeudet – kehysriihestä saatava lupaus korjausliikkeestä

Jaa

Lapsijärjestö Nuoret Kotkat korostaa koronakriisin lapsille ja nuorille aiheuttamien haittojen torjumista huomenna alkavan kehysriihen painopisteenä. Aiemmin tänä vuonna lapsistrategian koronatyöryhmän esittämät toimenpiteet olisivat järjestön mukaan erinomainen pohja.

Lapsistrategian koronatyöryhmä julkisti jo tammikuussa raportin, jonka keskeinen havainto oli, että koronapandemialla on jo ollut suuri vaikutus lapsen oikeuksien toteutumiseen niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Pandemia on vahvistanut eriarvoistumista lasten ja nuorten keskuudessa ja vaarantanut erityisesti niiden lasten oikeudet, joiden asema oli jo ennestään kaikkein haavoittuvin.

"Koronatyöryhmän huolenaiheet on otettava vakavasti tämän viikon kehysriihessä", painottaa lapsijärjestö Nuorten Kotkien puheenjohtaja Marko Piirainen ja muistuttaa raportin tärkeästä huomiosta, että lapsen oikeuksien kannalta toimivien julkisten palveluiden rooli on aivan erityinen.

"Siksi valtiovallan on sitouduttava monivuotiseen ohjelmaan pandemian lapsivaikutusten korjaamiseksi", linjaa Piirainen. "Kehysriihi on nyt se paikka, jossa tällainen lupaus lapsille on kyettävä antamaan."

Nuoret Kotkat tukeekin koronatyöryhmän raportin toimenpide-ehdotuksia. Niitä ovat muun muassa lapsiperheiden kokonaisvaltainen tuki pandemian jälkihoidossa, köyhyysriskin uhkaamien perheiden auttaminen sekä neuvoloiden, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun ja opiskeluhuollon toimintakyvyn vahvistaminen. "Myös lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita tulee olla saatavissa matalalla kynnyksellä, ja nuorten heikentyneen työmarkkina-aseman uudelleen vahvistamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.", vahvistaa Piirainen. 

Kotkajohtaja muistuttaa myös tuoreen kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelmasta, jota parhaillaan laaditaan. "Myös siinä pandemian vaikutusten lieventäminen tulee olla keskeinen teema", sanoo Piirainen, "mutta kehysriihi on avainasemassa sikäli, että korjaaviin toimiin tarvitaan riittävät resurssit."

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Nuoret Kotkat on lasten ja nuorten valtakunnallinen toiminta- ja harrastusjärjestö, johon kuuluu noin 10 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Nuoret Kotkat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme