Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Korona verottaa Helsingin väestönkasvua mutta tuskin pysyvästi

Jaa

Helsingin väestönkasvu näyttää jäävän vuoden 2020 osalta vain lievästi edellisiä vuosia matalammaksi. Ennakkotietojen mukaan kaupungin väkiluku kasvoi koronavuonna alle 4 000 asukkaalla. Aiempien vuosien perusteella voidaan silti olettaa, että ilman koronaa väestönkasvu olisi ollut jopa 6 000 asukasta – selvästi edellisvuosia enemmän. Tiedot selviävät uusimmasta kaupunkitutkimuksen Kvartti-lehdestä.

Viime vuoden väestönkasvun vaje selittyi ainakin osin sillä, että nuoret eivät muuttaneet Helsinkiin opiskelemaan ja töihin yhtä aktiivisesti kuin aiempina vuosina. Jos Helsingin elinkeinoelämä pääsisi koronan jäljiltä jaloilleen hitaammin kuin muun Suomen, kaupungin väestönkasvu saattaisi pysyä tavallista hitaampana vielä parisen vuotta. Todennäköisesti Helsingin kasvu kuitenkin jatkuu varsin voimakkaana, kunhan koronapandemian välittömät vaikutukset laantuvat.

Kaikki Helsingin väestön ikäryhmät eivät ole viime vuosina kasvaneet. Alle kouluikäisten lasten määrä on vähentynyt Helsingissä vuosina 2017–2019. Tänä aikana lasten lukumäärä on käytännössä kasvanut vain uusissa, rakentuvissa kaupunginosissa, kun jaksoa edeltävinä 10 vuotena määrä kasvoi myös vanhassa asuntokannassa.

Korona ei poista kaupunkien vetovoimaa

Kvartti-lehdessä pohditaan lisäksi, voivatko koronaan liittyvät ilmiöt kuten etätyön yleistyminen ja kaupunkikeskustojen välttely kääntää tulevaisuudessa väestövirrat poispäin isoista kaupungeista. Lehdessä haastatellut asiantuntijat eivät pidä tätä todennäköisenä. Monipaikkaista asumista tutkiva Olli Lehtonen Luonnonvarakeskuksesta toteaa, että viime vuonna nähtiin pientä muuttovoittoa tietyissä pitkään muuttotappiosta kärsineissä kunnissa. Tätä voi selittää muun muassa se, että ihmiset ovat joissain tapauksissa siirtyneet kirjoille jo ennestään omistamaansa kakkosasuntoon maaseutukunnassa.

Vaikka kotimainen muutto oli koronavuonna esimerkiksi Helsingissä miinusmerkkinen, Lehtonen ennustaa kaupungistumisen jatkuvan Suomessa pitkälti entiseen tapaan. Maaseutukunnista ne, joilla on valmiuksia tarjota palveluita ja hyviä tietoliikenneyhteyksiä uusille tulijoille, voivat hyötyä ihmisten kaipuusta kaupunkien ulkopuolelle. Kaupungeista menestyvimpiä ovat todennäköisesti jatkossakin suuret ja vetovoimaiset keskukset.

Tuoretta kaupunkitutkimusta verkossa ja kansien välissä

Kvartti on Helsingin kaupungin julkaisema lehti, joka tarjoaa tuoretta Helsinkiä koskevaa kaupunkitutkimustietoa sekä näkökulmia kaupungin tilastoihin. Artikkelit ovat luettavissa jatkuvasti päivittyvästä verkkojulkaisusta www.kvartti.fi, ja niitä julkaistaan neljästi vuodessa myös painettuna lehtenä.


Lue koko lehti: Kvartti 4/2020

Lue artikkelit:

Pääkirjoitus: Korona verottaa Helsingin väestönkasvua mutta tuskin pysyvästi

Syntyvyyden pudotus käänsi lasten määrän laskuun Helsingissä

Monipaikkainen asuminen tuo lisää sävyjä kaupungistumiskeskusteluun

Helsinki-barometri: Huolestuneisuus koronan vaikutuksista lisääntynyt

Nuorten kannabiskokeilut Helsingissä muuta maata yleisempiä – tupakointi ja alkoholinkäyttö entistä vähäisempää

Säännöllinen liikunta edistää nuorten mielen hyvinvointia – myös perheen taloudellisen tilanteen heikoksi kokevilla

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi, että päätös tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n käytöstä tulisi tehdä välittömästi25.2.2021 15:28:38 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 25.2.2021, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston tulisi tehdä päätös tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n toimeenpanosta välittömästi kuitenkin niin, ettei se koske alle 12-vuotiaiden ohjattua harrastustoimintaa. Päätös tulisi voimaan 1.3.2021 ja jatkuisi 14.3.2021 saakka.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että päätös tartuntatautilain väliaikaisen 58 d §:n käytöstä tehdään välittömästi ja 58 g §:n osalta mahdollisimman pian23.2.2021 15:35:49 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekisi päätöksen tartuntatautilain väliaikaisen 58 d §:n toimeenpanosta välittömästi. Lisäksi koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että aluehallintovirasto tekee päätöksen tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n ottamisesta pääosin käyttöön mahdollisimman pian.

Pääkaupunkiseudulla siirrytään rajatusti ja terveysturvallisesti osittaiseen lähiopetukseen toisella asteella, ja muita voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia jatketaan maaliskuun loppuun18.2.2021 17:15:00 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 18.2.2021, että alueella voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia jatketaan pääsääntöisesti maaliskuun 2021 loppuun, ja että alueella valmistaudutaan ottamaan käyttöön uuden tartuntatautilain mahdollistamat toimivaltuudet vähintään pykälän 58 d osalta. Lisäksi pääkaupunkiseudun kaupungit linjasivat, että toisen asteen opetus alueella siirtyy rajatusti ja terveysturvallisesti osittaiseen lähiopetukseen. Linjauksia ja niiden vaikutuksia arvioidaan jatkuvasti ja muutetaan tarvittaessa nopeallakin aikataululla tartuntatilanteen niin vaatiessa.

MEDIAKUTSU: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuus tänään 18. helmikuuta kello 1718.2.2021 14:45:07 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoo tiedotustilaisuudessa epidemiatilanteesta ja linjauksistaan liittyen voimassa oleviin rajoituksiin ja suosituksiin. Koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Tiedotustilaisuus järjestetään tänään 18. helmikuuta kello 17–17.45.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme