Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Koronaan liittyvien kuolemien tilastointitapaa tarkennetaan – tartuntatautirekisterin tilastosta poistuu 50 kuolemantapausta

Jaa

Tartuntatautirekisterin koronavirukseen liittyvien kuolemien määrittelyä tarkennetaan. Jos lääkärin tekemässä tartuntatauti-ilmoituksessa hoidon lopputuloksen osalta todetaan, että potilas menehtyi muusta kuin Covid-19-tautiin liittyvästä syystä, hänet poistetaan koronavirukseen liittyvien kuolemien tilastoinnista.

Tarkennus perustuu siihen, että kuolemansyyn selvittäminen perustuu aina lääkärin arvioon. Jos lääkärin arvion mukaan potilas ei menehtynyt Covid-19-tautiin, tämä huomioidaan vastedes myös tilastoinnissa.  

Tilastointitavan tarkennuksen takia koronaan liittyvien kuolemien kokonaismäärä laskee tartuntatautirekisteristä lasketussa tilastossa 50:llä. Määritelmän muutoksen jälkeen koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on tilastoitu yhteensä 970 koko pandemian aikana 16.6.2021 mennessä.

”Muutos on tarpeellista tehdä, jotta käyttämämme tilastointitapa ottaisi täsmällisemmin huomioon myös muita tartuntatautirekisterissä saatavilla olevia tietoja. Lisäksi muutoksen myötä tartuntatautirekisterin ero THL:n ensisijaiseen koronakuolemien raportointiin eli sairaanhoitopiirien ilmoittamaan tietoon koronakuolemien määrästä kaventuu huomattavasti. Saamme tällä muutoksella täsmällisempää tietoa koronakuolemista”, kertoo THL:n tilastotutkija Oskari Luomala.

Jos tietoa kuolemasta ei ole saatu lääkärin tartuntatauti-ilmoituksesta, kuolema tilastoidaan tartuntatautirekisterissä koronavirusinfektioon ja COVID-19-tautiin liittyväksi kuolemaksi, kun se on tapahtunut 30 päivän sisällä positiivisesta koronavirustestituloksesta.

THL julkaisee ensisijaisesti sairaanhoitopiirien ilmoittamat koronakuolemien luvut ja tämän lisäksi myös tartuntatautirekisteristä kerätyt lukemat. Tämä muutos koskee vain tartuntatautirekisterin lukemien tilastointia eikä vaikuta sairaanhoitopiirien raportoimiin lukumääriin.

Ihmisen kuollessa kirjataan kuolinsyyt

Kun ihminen kuolee, lääkäri kirjaa kuolinsyyn ja peruskuolinsyyt. Välitön kuolinsyy tarkoittaa sitä, mihin ihminen on lääkärin arvion mukaan suoraan kuollut. Peruskuolinsyy puolestaan tarkoittaa sitä, mikä on johtanut välittömään kuolinsyyhyn.

Koronan suhteen välitön kuolinsyy voi olla esimerkiksi vaikea hengitysvajaus, mutta peruskuolinsyynä on siis COVID-19-virusinfektio. Lisäksi voi olla kuolemaan myötävaikuttaneita syitä, kuten perussairauksia. Jos lääkäri on merkinnyt kuolinsyyksi muun syyn, hän on arvioinut kuoleman johtuneen muusta kuin koronaviruksen vaikutuksesta.

Tartuntatautirekisteri ei ole virallinen kuolinsyyrekisteri, vaan se vastaa epidemian aiheuttamaan nopeaan tietotarpeeseen. Tartuntatautirekisterissä olevat kuolemat ovat lääkärin kirjaamia, eikä oikeuslääkäri vahvista niitä. Varsinaista kuolinsyyrekisteriä ylläpitää Tilastokeskus.

Lisätietoja:

Oskari Luomala

tilastotutkija

THL

etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n tutkimus: sairastetun koronavirustaudin tuottamia vasta-aineita löytyi vielä vuoden päästä22.7.2021 12:26:46 EEST | Tiedote

Valtaosalla koronavirustartunnan saaneista oli neutraloivia vasta-aineita vielä yli vuoden kuluttua, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin sairastetun koronavirustaudin tuottamien vasta-aineiden säilymistä, kun tartunnan saamisesta oli kulunut puoli vuotta ja vuosi. Jopa 97 prosentilla tutkittavista havaittiin koronaviruksen piikkiproteiinin tunnistavia IgG-vasta-aineita, kun tartunnasta oli kulunut vuosi. Vaikka vasta-aineita havaittiin monella, oli niiden määrä vuoden jälkeen noin kolmasosan matalampi kuin mitä se oli ollut puoli vuotta tartunnan saamisen jälkeen. ”Koronavirustaudin jälkeisten vasta-ainetasojen tutkiminen tuottaa tärkeää tietoa, joka auttaa myös rokotteiden aikaansaaman suojan ja keston arvioimisessa”, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin. Tutkittavat olivat sairastaneet koronavirustaudin keväällä 2020 Tutkimukseen kutsutut henkilöt olivat saaneet koronavirustartunnan keväällä 2020. Tartunta oli todennet

THL:n tutkimus: koronarokotus suojaa ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia selvästi paremmin toisen rokotuskerran jälkeen2.7.2021 05:13:00 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta selviää, että toinen koronarokoteannos on välttämätön, jotta ikääntyneet ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat saavat riittävän suojan koronavirustautia vastaan. Yhden annoksen antama suoja on jo merkittävä, mutta se ei aina estä tartuntaa eikä joissain tapauksissa myöskään sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia. Tutkimus toteutettiin suomalaisten terveydenhuollon rekisterien avulla, ja siinä selvitettiin ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen synnyttämää suojatehoa koronavirusinfektiota ja sairaalahoitoa vaativaa koronavirustautia vastaan. Tutkimuksen tulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia. Toinen annos suojaa tehokkaasti vakavalta taudilta Ikääntyneillä mRNA-rokotteiden suojateho oli ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen koronavirustartuntaa vastaan keskimäärin 45 prosenttia, eli noin 45 sadasta koronavirusinfektiosta estyi ensimmäisen rokotuskerran jälkeen

THL suosittelee kaikkien Venäjälle suuntautuvien matkojen välttämistä1.7.2021 16:10:50 EEST | Tiedote

Venäjän voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee, että ihmiset välttäisivät toistaiseksi kokonaan matkustamista Venäjälle. Viranomaiset testaavat Venäjältä saapuvia matkustajia tehostetusti rajalla ja ohjaavat maahan saapumisen jälkeen ns. 72-tunnin testiin. THL suosittelee myös, että tulijat välttävät kontakteja muihin ihmisiin testituloksien valmistumista odottaessa. Kaikessa ulkomaan matkustamisessa tulee käyttää harkintaa, seurata tarkasti kohdemaan epidemiatilannetta ja noudattaa viranomaisten ohjeita. Suomeen palattaessa terveysturvallisuusohjeet koskevat myös Suomen kansalaisia ja muita täällä vakituisesti asuvia. Lisätiedot: Hannu Kiviranta Tutkimusprofessori THL etunimi.sukunimi@thl.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme