Potilasvakuutuskeskus

Koronaepidemia laski potilasvahinkoilmoitusten määrää vuonna 2020

Jaa

Vuonna 2020 Potilasvakuutuskeskukselle (PVK) tehtiin potilasvahingoista 8 390 ilmoitusta, mikä oli noin 13 prosenttia vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Korvausta sai noin joka kolmas. Koronaepidemia vaikutti ilmoitusmäärien laskuun muun muassa kiireettömän hoidon vastaanottokäyntien ja toimenpiteiden vähentymisen vuoksi.

Kuvan lähde: Mostphotos
Kuvan lähde: Mostphotos

Potilasvahinkoilmoitusten vähenemiseen vaikutti erityisesti keväällä kiireettömän hoidon alasajo. Lisäksi potilaat peruivat myös itse varaamiaan aikoja, eivätkä hakeutuneet hoitoon yhtä aktiivisesti kuin aiemmin.

– Mitä enemmän hoitokäyntejä on, sitä suurempi on todennäköisyys, että välillä tapahtuu potilasvahinkoja. Joten kun hoitokäynnit ja -toimenpiteet keväällä vähenivät, vähenivät samalla myös vahinkoilmoitukset, PVK:n johtaja Minna Plit-Turunen kertoo.

Ilmoitusmäärien väheneminen painottui huhti–elokuulle. Alkusyksystä tilanne loppuvuotta kohti normalisoitui ja ilmoituksia tehtiin tavalliseen tahtiin, kunnes epidemiatilanteen huonontuessa ilmoitusmäärät kääntyivät jälleen laskuun joulukuussa.

– On todennäköistä, että ilmoitusmäärä kääntyy jälleen nousuun, kun tilanne terveydenhuollossa jossain vaiheessa normalisoituu koronaepidemian akuuteimman vaiheen jälkeen, Plit-Turunen toteaa.

Potilasvahinkoja yleisimmin leikkaus- ja anestesiatoimenpiteissä

Korvattavat vahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin, joiden yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin 996 vuonna 2020. Näistä vajaa puolet liittyi tuki- ja liikuntaelinten leikkaustoimenpiteisiin. Korvattava potilasvahinko sattuu useimmiten lonkan ja polven tekonivelleikkausten ja hermojuuren vapautusleikkausten yhteydessä. Näitä toimenpiteitä tehdään vuosittain paljon, joten korvattavia vahinkojakin tapahtuu lukumääräisesti enemmän kuin harvinaisempien leikkaustoimenpiteiden yhteydessä.

Hammashoidon toimenpiteiden yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin yhteensä 269. Näistä 110 sattui juurihoidon yhteydessä ja 79 hammasproteettisen hoidon yhteydessä.

Korvausta sai noin joka kolmas – korvausmäärät nousussa

Reilu neljännes vuonna 2020 ratkaistuista tapauksista johti korvausten maksamiseen. Korvauksenhakijoista noin joka kolmas sai korvausta vähintään yhdestä ilmoittamastaan vahinkotapahtumasta. Potilasvahinkojen korvattavuus määräytyy potilasvakuutuslainsäädännön perusteella. Korvauksia potilasvakuutuksesta maksettiin viime vuonna 32,8 miljoonaa euroa ja potilasvakuutusjärjestelmästä aiheutuneet kustannukset olivat kaikkiaan yli 45 miljoonaa euroa.

– Potilasvakuutuksesta maksetut korvaukset ovat vain osa kokonaiskuvaa. Terveydenhuollolle ja yhteiskunnalle potilasvahingoista aiheutuvat kustannukset ovat todellisuudessa vielä suurempia, puhumattakaan potilaille aiheutuneesta inhimillisestä kärsimyksestä. Tämän vuoksi potilasvahinkojen ennaltaehkäiseminen ja potilasturvallisuuteen panostaminen on tärkeää. Potilasvakuutuskeskuksen tilastot ovat käytettävissä sairaanhoitopiirien potilasturvallisuustyöhön sekä tutkijoiden potilasturvallisuutta edistävään työhön. Virheistä voi ja pitää ottaa opiksi, Plit-Turunen toteaa.

Koronaan liittyviä vahinkoilmoituksia joitakin kymmeniä, korvauskäsittely vielä kesken

Potilasvakuutuskeskukselle tehtiin viime vuonna joitakin kymmeniä ilmoituksia, jotka liittyivät koronavirukseen. Näiden tapausten korvauskäsittely on osittain vielä kesken.

Selkeimmin koronavirukseen liittyivät ilmoitukset, joissa potilas oli saanut koronaviruksen osastohoidossa ja pahimmillaan menehtynyt viruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin. Lisäksi ilmoitukset koskivat muun muassa diagnoosin ja hoidon viivästymistä, sovitun toimenpide- tai vastaanottoajan perumista tai siirtymistä tai hoidon pitkittymistä koronavirustilanteen vuoksi.

– Koronavirukseen liittyvistä ilmoituksista ei ole vielä tehty tilastollista analyysia, joten niitä voidaan kuvailla vain yleisellä tasolla, Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Elina Muukkonen toteaa, ja jatkaa: Potilasvakuutuskeskus julkaisee myöhemmin tänä vuonna erillisen teemaraportin koronaan liittyvistä potilasvahingoista.

Lisätietoja:

Liite: Potilasvakuutuskeskuksen vuosiraportti 2020 (pdf)

Potilasvakuutuskeskuksen vuosiraportti 2020 sisältää tiedot ilmoitetuista, ratkaistuista ja korvattavista tapauksista vuosilta 2015–2020 sekä tarkemmat vuositilastot vuonna 2020 ratkaistuista korvattavista potilasvahingoista ja maksetuista korvauksista.

  • Johtaja Minna-Plit Turunen, p. 040 450 4632
  • Korvauspäällikkö Elina Muukkonen, p. 040 450 4604
  • etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi
  • Viestintä, p. 040 450 4700

Potilasvakuutuskeskus (PVK) huolehtii keskitetysti terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvakuutuslainsäädännön mukaisesti. PVK edistää potilasturvallisuutta tekemällä tutkimusta, laskelmia ja tilastoaineistoa. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. Järjestelmä on ollut lakisääteisenä vuodesta 1987 potilaiden ja hoitohenkilöstön turvana. www.pvk.fi

Kuvat

Kuvan lähde: Mostphotos
Kuvan lähde: Mostphotos
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Potilasvakuutuskeskus
Potilasvakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.pvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

Potilasvakuutuskeskus mukana selvittämässä suomalaista potilasturvallisuutta24.6.2020 09:45:41 EEST | Uutinen

Suomessa on aloitettu hanke, joka selvittää tilannekuvaa potilas- ja asiakasturvallisuudesta. Vaasan sairaanhoitopiirin johtamassa hankkeessa on mukana myös Potilasvakuutuskeskus, jossa sitä edustaa potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling. ”Suomessa tehdään paljon hienoa potilasturvallisuustyötä. Toisaalta turvallisuusjohtamisjärjestelmät ja turvallisuuskulttuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat vasta kehitteillä. On tärkeää saada kattavaa tietoa turvallisuuden nykytasosta ja valita kehityskohteet jatkossa tutkitun tiedon perusteella. Lisäksi yhteinen mittaamisen malli mahdollistaa organisaatioiden välisen vertailun. Potilasvakuutuskeskuksessa keskeisenä tavoitteena on ennaltaehkäistä vahinkoja tiedon ja oppimisen kautta, ja olemme innolla mukana tässä hankkeessa”, Welling kuvailee. Hankkeessa selvitetään, minkälaisia potilas- ja asiakasturvallisuuden tilaa kuvaavia indikaattoreita on käytössä terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa Suomessa sekä muissa maissa. Lisäksi sel

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme