Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Koronakevät muutti helsinkiläisten elämää, mutta tulevaisuudenusko on korkealla

Jaa

Korona-aika vaikutti negatiivisesti erityisesti iäkkäiden ja nuorten helsinkiläisten elämänlaatuun. Toisaalta suurin osa Helsinki-barometri -kyselyyn vastaajista piti kokonaiselämänlaatuaan edelleen hyvänä. Helsingin kaupunginkanslian toukokuun lopussa teettämän Helsinki-barometri -kyselyn tuloksia analysoidaan tuoreessa Kvartti-verkkolehden artikkelissa.

Helsinki-barometri kyselyn vastaajat olivat tyytyväisiä kaupungin palveluihin, kuten koulujen etäopetukseen, korona-aikana. Kuva: Marja Väänänen, Helsingin kaupunki
Helsinki-barometri kyselyn vastaajat olivat tyytyväisiä kaupungin palveluihin, kuten koulujen etäopetukseen, korona-aikana. Kuva: Marja Väänänen, Helsingin kaupunki

Kevään 2020 Helsinki-barometrillä kartoitettiin kaupunkilaisten tunnelmia koronavirusepidemian aiheuttamissa poikkeusoloissa sekä asukkaiden tyytyväisyyttä kaupungin toimintaan koronatilanteessa. Noin 1 000 vastaajan puhelinhaastattelut toteutettiin toukokuun lopussa.

Korona-ajalla oli ollut jonkinlaisia vaikutuksia valtaosalle vastaajista. Lähes joka neljäs vastaaja sanoi koronan vaikuttaneen pääosin negatiivisesti elämänlaatuun. Toisaalta naiset olivat kokeneet korona-ajassa myönteisiä puolia miehiä useammin. 60 prosenttia naisista ja 50 prosenttia miehistä vastasi koronan vaikuttaneen elämänlaatuun sekä positiivisesti että negatiivisesti.

Vaikka koronaepidemialla oli helsinkiläisille kielteisiä vaikutuksia, valtaosa (86 %) vastaajista piti kokonaiselämänlaatuaan kuitenkin hyvänä. Yli 70-vuotiailla osuus oli hieman matalampi, mutta heistäkin 79 prosenttia koki elämänlaatunsa hyväksi.

Eniten kärsivät ikäihmiset ja nuoret aikuiset

Eniten kielteisiä vaikutuksia omaan elämänlaatuun olivat kokeneet iäkkäämmät vastaajat. Toisaalta reilu neljäsosa (28 %) yli 70-vuotiaista ei ollut kokenut koronan tuoneen muutoksia elämäänsä.

Alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset olivat toinen ryhmä, joka koki korona-ajan erityisen kielteisesti. Tästä ikäryhmästä lähes puolet (45 %) asui yksin, ja yksin asuvilla koronan kielteiset vaikutukset korostuvat. Nuorilla aikuisilla koronaepidemian vaikutukset näkyivät taloushuolina, yksinäisyytenä ja pitkästymisenä.

Huolta läheisistä, mutta tulevaisuudenusko korkealla

Vastaajista 35 prosenttia oli vähintään ”melko paljon” huolissaan epidemian vaikutuksista perheelle ja lähisuvulle. Epidemian vaikutuksista vastaajalle itselleen olivat vähiten huolissaan nuorimmat vastaajat, joista vähintään ”melko paljon” huolissaan oli 10 prosenttia. Huolestuneisuus lisääntyi iän myötä, mutta yllättävän lievästi: 70 vuotta täyttäneistä vähintään ”melko paljon” huolissaan oli 22 prosenttia.

Vastaajilla oli positiivinen ote tulevaisuuteen. Lähitulevaisuuteen suhtaudutaan toiveikkaasti: 40 prosenttia arvioi tilanteensa olevan puolen vuoden päästä nykyistä parempi ja 47 prosenttia samanlainen kuin nyt. Vain viisi prosenttia arvioi tilanteensa olevan puolen vuoden päästä huonompi kuin nyt.

Kaupungin palveluihin korona-aikana oltiin tyytyväisiä

Helsingin poikkeusajan palvelut saivat yleisesti ottaen hyvän arvosanan. Kaikkein tyytyväisimpiä oltiin yli 70-vuotialle suunnattuun puhelimitse toteutettuun Helsinki-apuun. Myös koulujen etäopetukseen oltiin tyytyväisiä: 90 prosenttia opiskelijoista ja lapsiperheiden vanhemmista oli vähintään melko tyytyväisiä etäopetukseen.

Kriittisempiä vastaajat olivat taloudellisiin tukiin ja avustuksiin. Näihin tyytymättömiä oli 27 prosenttia.

Helsinkiä suositteli asuinpaikaksi aiempaa useampi

Helsinki-barometrissä oli mukana myös kysymys Helsingin ja oman asuinalueen suositteluhalukkuudesta, joka toimii kaupunkistrategian seurantamittarina. Helsinkiä suositeltiin asuinpaikaksi nyt selvästi enemmän kuin syksyn 2019 kyselyssä. Suosittelijoiden osuus kasvoi 36 prosentista 52 prosenttiin ja kriittisten osuus väheni 19 prosentista 10 prosenttiin.

Tutkimusaineisto ei kerro syytä suositteluindeksin parantumiseen, mutta Helsinki-barometrin tutkijat arvelevat, että kriisiaikoina kaupunkilaiset kenties arvostavat perusasioiden toimivuutta enemmän kuin normaaliaikoina. Mahdollisesti vastaajien mielessä on ollut myös Helsingin tilanne verrattuna useisiin muihin Euroopan suurkaupunkeihin, joissa on ollut enemmän rajoituksia ja tautitapauksia.

Helsinki-barometri on puolivuosittain Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikön tekemä tutkimus, jolla seurataan asukkaiden mielipiteitä Helsingistä. Barometri on myös osa Helsingin kaupunkistrategian seurantamittaristoa. Touko-kesäkuun vaihteessa puhelinhaastatteluilla toteutettu Helsinki-barometri keskittyi erityisesti koronaepidemian vaikutusten ja asukkaiden kokemusten selvittämiseen. Haastatteluihin osallistui yhteensä 1 038 iältään 18–79 -vuotiasta helsinkiläistä.

Lisätiedot

Keskinen, Vesa & Hirvonen, Jukka: Helsinki-barometri: Huolta koronatilanteesta mutta myös tulevaisuudenuskoa, Kvartti-verkkolehti 25.06.2020

tutkija Vesa Keskinen, kaupunkitutkimus ja –tilastot -yksikkö, vesa.keskinen@hel.fi, puh. 09 310 36296
tutkija Jukka Hirvonen, kaupunkitutkimus ja –tilastot -yksikkö, jukka.s.hirvonen@hel.fi, puh. 09 310 36557

Vuoden 2019 Helsinki-barometri:
Keskinen, Vesa – Väliniemi-Laurson, Jenni – Hirvonen, Jukka. Helsinki-barometri: Asukkaat kokevat kaupungin hyvin toimivaksi. Kvartti-verkkolehti 03.02.2020.

Tiedotteen lähetti:

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Helsinki-barometri kyselyn vastaajat olivat tyytyväisiä kaupungin palveluihin, kuten koulujen etäopetukseen, korona-aikana. Kuva: Marja Väänänen, Helsingin kaupunki
Helsinki-barometri kyselyn vastaajat olivat tyytyväisiä kaupungin palveluihin, kuten koulujen etäopetukseen, korona-aikana. Kuva: Marja Väänänen, Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Valtuusto hyväksyi periaatepäätöksen sote- ja maakuntalausunnosta23.9.2020 23:43:27 EESTTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.9. kokouksessa periaatepäätöksen lausunnoksi sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevaksi lainsäädännöksi. Lisäksi kaupunginvaltuuston kokouksessa pidettiin kyselytunti ja käsiteltiin muun muassa Tennispalatsin tontin vuokrausperiaatteiden muutoksia.

Siilo soi Kruunuvuorenrannassa – Öljysäiliö 468:n avoimet ovet korvataan tänä vuonna uudella ääni- ja valoteoksella21.9.2020 11:13:20 EESTTiedote

Kruunuvuorenrannan palkitulla valoteoksella Öljysäiliö 468:lla on perinteisesti syksyisin pidetty noin kolmena viikonloppuna avoimet ovet, jolloin yleisöllä on ollut mahdollisuus päästä säiliön sisälle katsomaan valoteosta. Tänä vuonna avoimet ovet haluttiin kuitenkin koronatilanteen vuoksi korvata teoksella, josta voi nauttia säiliön ulkopuolella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme