Metsäteollisuus ry

Koronakriisi painoi heinä–syyskuussa yhä metsäteollisuuden tuotantoa

Jaa
Metsäteollisuuden tuotannon heikkeneminen jatkui heinä–syyskuussa kaikissa päätuoteryhmissä. Parhaiten pintansa pitivät kartonki, sahatavara ja sellu, mutta jyrkimmin jatkui paperin alamäki, käy ilmi Metsäteollisuus ry:n tuotantotilastoista.

Metsäteollisuuden tuotanto aleni Suomessa kaikissa päätuoteryhmissä heinä–syyskuussa, kun koronakriisi vaimensi yhä kansainvälistä kysyntää. 

Parhaiten pintansa pitivät kartongin ja sellun tuotanto. Kartongin tuotantotonnit laskivat kesäkvartaalilla 2,1 prosenttia ja sellun 2,9 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Pakkauskartonkien kysyntää tukee koronapandemian aikana muiden muassa kasvanut verkkokauppa ja sellun tuotantoa hygieniatuotteiden vahva kysyntä. Myös pidemmällä aikavälillä erilaisten kartonki- ja sellutuotteiden kysynnän odotetaan kasvavan.

–Megatrendit näkyvät tuotantomäärissä myös koronapandemian kaltaisessa poikkeustilanteessa. Ilmastonmuutoksen maailmassa metsäteollisuus tuottaa ratkaisuja, kun puupohjainen tuotanto korvaa enenevässä määrin fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvaa tuotantoa, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen toteaa.

Ilmastomyönteisen puurakentamisen yleistyminen voi myös kasvattaa sahatavaran ja vanerin tuotantoa pidemmällä aikavälillä. Heinä-syyskuussa sahatavaran tuotanto pysyi lähellä viimevuotista tasoa. Tuotettujen vanerikuutioiden määrä laski tuntuvammat 16 prosenttia viimevuotisesta, mikä voi osin selittyä yksittäisillä toimituksilla, sillä vaneri on tuoteryhmänä suomalaisessa tuotannossa pieni.

Kilpailukyky vaatii jatkuvaa työtä

Voimakkaimmin taloussuhdanteen vaimeneminen koettelee paperin tuotantoa, mikä on jo pidempään ollut trendinomaisessa laskussa. Kesäkvartaalilla tuotettiin 25 prosenttia vähemmän paperia kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Jyrkimmin on supistunut paino- ja kirjoituspapereiden tuotanto. Graafisten papereiden tuotantotonnit ovat tammi–syyskuussa laskeneet 30,4 prosenttia viimevuotisesta, kun erikoispapereissa lasku on ollut 3,4 prosenttia. Erikoispapereita ovat esimerkiki tarra- ja irrokepaperit.

–Paino- ja kirjoituspapereissa Suomen tuotantokapasiteetti on noin viisi prosenttia globaalista kapasiteetista. Kotimainen tuotanto mahtuisi kyllä markkinoille, jos Suomen kustannuskilpailukyky olisi kohdallaan.

– Hallituksen tulisi tiedostaa, että maamme kilpailukyvyn parantaminen vaatii jatkuvaa työtä. Laskumarkkinassakin kilpailukykyisin menestyy, korostaa Jaatinen.

Lisätietoja
Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen, p. (09) 132 6600

Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 140 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työmarkkinapoliittisena edunvalvojana.

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Uusi selvitys: Satama-automaatio vahvistaa Suomen resilienssiä ja kilpailukykyä26.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Globaalien kriisien, toimitusketjujen häiriöiden ja muuttuvan turvallisuusympäristön keskellä Suomen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän resilienssi korostuu entistä vahvemmin. Satamilla on keskeinen rooli huoltovarmuuden ja viennin kivijalkana, ja juuri nyt on tärkeää vauhdittaa satamien automaatiokehitystä. Uuden satama-automaatioselvityksen mukaan suomalaisella osaamisella, yhteistyöllä ja kansainvälisistä ratkaisuista oppimalla voidaan rakentaa tehokkaita, turvallisia ja kestäviä satamaympäristöjä, jotka tukevat koko yhteiskunnan toimintakykyä ja kilpailuetua.

Raidekuljetusten lisääminen on tehokkain tapa vähentää metsäteollisuuden logistiikan päästöjä12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Selvitys metsäteollisuuden logistiikan päästöistä sekä niiden vähentämiseen liittyvistä mahdollisuuksista osoittaa, että suurin potentiaali lisäisiin päästövähennyksiin on puukuljetusten siirtämisessä teiltä raiteille. Merenkulun päästökauppa ja ETS2 vähentävät päästöjä vain marginaalisesti. Afryn tekemä laaja, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystyötä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye