Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Koronapandemia hiljensi opiskelija-asuntokysyntää – tulevan syksyn asuntotilanteesta tulossa vaihteleva

Jaa

Opiskelija-asuntojen kysyntä laski vuonna 2020 osassa maata jopa yli kymmenen prosenttia. Varsinkin soluasuntoja oli viime syksynä hyvin tarjolla, koska koulut peruivat opiskelijavaihtoja ja kansainväliset tutkinto-opiskelijat lykkäsivät opintojen aloittamista. Ensi syksyksi tilanteen uskotaan normalisoituvan ainakin osassa maata, mutta moni korkeakouluista peruu vaihtojaksoja myös syksyltä.

Opiskelija-asuntojen käyttöasteet
Opiskelija-asuntojen käyttöasteet

Opiskelija-asuntojen kysyntä laski vuonna 2020. Tämä käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA:n keräämistä tilastoista. Keskimäärin opiskelija-asuntojen asukasmäärä laski vain hieman, mutta joillain paikkakunnilla nähtiin kuukausitasolla jopa yli kymmenen prosentin asukaskato edellisvuoteen verrattuna.

”Viime vuonna nähtiin poikkeuksellinen tilanne, jossa kireä opiskelija-asuntotilanne väistyi useimmilla paikkakunnilla,” kertoo SOAn toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu. ”Monelle asuntoa etsivälle opiskelijalle oli takuulla helpotus, kun asuntoja olikin tarjolla hyvin.”

Syynä kansainvälisten opiskelijoiden kato 

Koronan myötä korkeakoulut peruivat opiskelijavaihtoja. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat saivat lykätä opintojen aloitusta epidemiatilanteen takia. Kun kansainvälisiä opiskelijoita oli tavallista vähemmän, etenkin soluasuntojen kysyntä jäi normaalista. 

Kansainvälisistä opiskelijoista valtaosa asuu opiskelija-asunnossa. Euroopan laajuisen Eurostudent-opiskelijatutkimuksen mukaan 71 prosenttia kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista asuu Suomessa opiskelija-asunnoissa. Osuus on Euroopan korkein. Vaihto-opiskelijoista opiskelija-asunnoissa asuu luultavasti vieläkin useampi. 

”Korona-aika muistutti, miten tärkeä rooli opiskelija-asunnoilla on kansainvälisten opiskelijoiden asuttamisessa,” Lehtoruusu korostaa. ”Eduskunta käsittelee parhaillaan koulutuspoliittista selontekoa, jossa tavoitellaan kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrän kolminkertaistamista. Se vaikuttaisi myös opiskelija-asuntotarpeeseen.” 

Vaihtoja peruttu myös syksyltä – osalle paikkakunnista odotetaan ennätysmäärää 

Osaan korkeakouluista on odotettavissa ennätysmäärä kansainvälisiä opiskelijoita, kun vaihtojaksoja tai opintojen aloitusta lykänneitä saapuu opiskelemaan. Samalla osa korkeakouluista on varotoimena perunut vaihdot myös syksyltä. 

Syksyn opiskelija-asuntotilanteesta on siis odotettavissa vaihteleva. Osalla paikkakunnista opiskelijat voivat etsiä asuntoa luottavaisin mielin, toisilla paikkakunnilla kannattaa varautua vähintäänkin tavalliseen asuntorynnistykseen.  

Vuokra-asuntomarkkinat ovat palautumassa korona-ajasta, mutta aivan normaali syksy ei vielä ole edessä. 

”Onhan se harmillista, jos kansainvälinen opiskelijaliikkuvuus palautuu pandemian kourista viimeisten joukossa,” Lehtoruusu sanoo. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Opiskelija-asuntojen käyttöasteet
Opiskelija-asuntojen käyttöasteet
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ryhttp://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistys valvoo opiskelija-asuntoyhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä sekä edistää opiskelija-asuntopoliittisten tavoitteidensa toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Puusta pitkälle – Arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat puusta asuntoja opiskelijatovereilleen24.8.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Puusta Pitkälle -julkaisu esittelee puurakenteisen opiskelija-asumisen ideakilpailun, joka järjestettiin Tampereella, Oulussa ja Aalto-yliopistolla vuosina 2019-2020. Kilpailun toteuttamisessa olivat mukana myös paikalliset opiskelija-asuntosäätiöt ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Julkaisu on vapaasti luettavissa ja ladattavissa täältä. Julkaisussa esitellään kolmen eri korkeakoulun voittoisat suunnitelmat. Lisäksi jutuissa vieraillaan Kuhmossa puuelementtitehtaalla ja selvitetään, miksi juuri opiskelija-asuntosäätiöt ovat puurakentamisen suunnannäyttäjiä: Esimerkiksi Suomen kaksi korkeinta puukerrostaloa ovat opiskelija-asuntokäytössä. Tampereen ideakilpailun voittanut suunnitelma on puolestaan jo valmisteilla. - Opiskelija-asuminen on puurakentamisen luonteva edelläkävijä. Opiskelijat arvostavat ekologisuutta ja puurakentaminen on yksi keino, jolla opiskelija-asuntoyhteisöt voivat tarjota ympäristöystävällistä asumista, SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu toteaa.

Ilouutinen uusille opiskelijoille: opiskelija-asuntoja tarjolla hyvin29.6.2020 09:00:00 EEST | Tiedote

Opiskelijoiden pitkät asuntojonot ovat jokakesäinen vakiouutinen. Koronaepidemia on johtanut poikkeukselliseen tilanteeseen: opiskelija-asuntoja on tarjolla hyvin. Syynä on kansainvälisten opiskelijoiden kato. Osa korkeakouluista on jäädyttänyt opiskelijavaihdon ja osa englanninkielisistä tutkinto-ohjelmista käynnistyy etäopetuksena. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat eivät välttämättä pääse muuttamaan Suomeen oleskelulupaprosessien ja matkustusrajoituksien takia, vaikka koulutus käynnistyisikin normaalisti. Tuoreen lakimuutoksen myötä opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenaan, jos opiskelija ei voi aloittaa opintojaan pandemian takia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme