Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Koronapandemia lisäsi eläinsuojeluvalvonnan tarvetta vuonna 2020

Jaa

Koronapandemia on lisännyt lemmikkien kysyntää. Kova kysyntä edistää pentutehtailua ja eläinten laitonta maahantuontia. Pandemian arvellaan myös lisäävän syrjäytymistä ja sosiaalisia ongelmia, jotka heijastuvat myös lemmikkien hoitoon.

Eläinsuojelutarkastusten määrä kasvoi

Vuonna 2020 Helsingin valvontaeläinlääkärit tekivät 321 eläinsuojelutarkastusta, kun vuonna 2019 tarkastusten määrä oli 251. Suurin osa tarkastuksista tehtiin yksityisiin asuntoihin eläinsuojeluilmoitusten perusteella. Eläinsuojelutarkastusten määrä kasvoi vuoteen 2019 verrattuna, vaikka koronaepidemian vuoksi keväällä tehtiin vain välttämättömät tarkastukset ja eläinsuojelutapauksia selvitettiin myös puhelimitse.

“Alkuvuodesta 2020 eläinsuojeluilmoitusten määrä väheni, mutta kesästä lähtien ilmoitusten määrä alkoi kasvaa. Vakavien tapausten määrä lisääntyi vuoden aikana”, toteaa johtava valvontaeläinlääkäri Päivi Lahti.

Eläinsuojelutarkastuksilla tehtiin paljon toimenpiteitä

Toimenpiteisiin ryhdyttiin vuonna 2020 useammin kuin joka toisella tarkastuksella. Noin joka kolmannella tarkastuksella annettiin määräyksiä tai kieltoja ja noin joka viidennellä tarkastuksella ryhdyttiin kiireellisiin toimiin. Kiireellisiä toimia ovat muun muassa tilapäinen hoidon hankkiminen eläimelle tai uudelleensijoitus. Lisäksi lievempiin epäkohtiin annettiin neuvoja ja ohjeita.

Tavallisimpia epäkohtia olivat eläinten puutteellinen ruokinta ja juotto, liikunnan saanti, eläinlääkärin hoito, pitopaikan puhtaus sekä turvallisuuden laiminlyönti. Kiireellisiin toimiin ryhdyttiin, jos eläin oli hylätty tai omistaja oli vakavasti laiminlyönyt eläimensä ja sen pitopaikan. Syrjäytyminen ja ongelmien kasautuminen heijastuvat myös eläinten hoitoon.

Eläinten laittomia maahantuonteja selvitettiin

Eläinten laitonta maahantuontia selvitettiin 25 tarkastuksella, ja lisäksi kymmeniä tapauksia selviteltiin asiakirjojen perusteella. Tarkastusten määrä oli hieman pienempi kuin aiempina vuosina, mikä todennäköisesti johtui tiukoista matkustusrajoituksista. Useissa tapauksissa eläimiä oli tuotu useita kerralla. Suurin osa tarkastuksista koski Virosta tuotuja koiria, joilla ei ollut raivotautirokotusta eikä kasvattajavakuutusta eläimen alkuperästä tai mikrosiru puuttui.

Eläinten vientitarkastusten määrä väheni

Vuonna 2020 valvontaeläinlääkärit tekivät 85 eläinten vientitarkastusta, joilla laadittiin yhteensä 101 vientitodistusta. Vuonna 2019 kirjoitettiin 250 vientitodistusta. Vientitarkastusten määrä pieneni koronaepidemian aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi. Myös suuret eläintapahtumat, joiden yhteydessä yleensä myönnetään runsaasti vientitodistuksia, peruutettiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtava valvontaeläinlääkäri
Päivi Lahti
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
paivi.h.lahti(at)hel.fi
puh. 040 680 3238

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uuden oppaan avulla kohti kestävämpää lähivirkistysmatkailua Helsingin saaristossa9.4.2021 09:46:36 EEST | Tiedote

Ihmiset ovat kuluneen vuoden aikana löytäneet lähiluonnon ja lähiluontomatkailun yhä tiiviimmäksi osaksi arkeansa. Lisääntyvät kävijämäärät luontokohteissa edellyttävät yhä vastuullisempaa otetta ja kestävää virkistyskäyttöä tukevaa toimintaa niin kehittäjiltä kuin kävijöiltäkin. Uusi opas ja siihen liittyvä työkalu antavat käytännön keinoja kaupunkien lähellä sijaitsevien saarten kehittämiseen.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 8.4.20218.4.2021 17:29:24 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 8.4.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 22.4.2021.

Helsinki-huussi tuo helpotuksen luontoretkeilijöille8.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsinki-huussi on Helsingin kaupungin uusi kuivakäymäläpalvelu, joka mahdollistaa miellyttävän luontoretkeilyn kaupungin luontokohteissa. Palvelua kokeillaan kolmella pilottihuussilla eri tyyppisissä kohteissa. Ensimmäinen Helsinki-huussi rakennetaan Vanhankaupungin Pornaistenniemelle. Suunnitelmissa on, että huusseja rakennettaisiin jatkossa kaikkien suosittujen luontokohteiden yhteyteen osana muita luontopalveluja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme