Suomen Kennelliitto ry

Koronapandemia lisäsi koiranpentujen kysyntää: Kennelliitto rekisteröi lähes 49 000 koiraa vuonna 2020

Jaa

Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä kasvoi odotetusti viime vuonna. Koiria rekisteröintiin yli 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Suosituimmat koirarodut pysyivät pääosin samoina kuin aiemminkin.

Labradorinnoutaja, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Labradorinnoutaja, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi

Vuonna 2020 Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä 48 895 koiraa, kun rekisteröintejä vuonna 2019 oli 45 111. Rekisteröintien määrä kasvoi 8,3 prosenttia.

- Oli odotettavissa, että rekisteröintien määrä kasvaa koronapandemian myötä, kun ihmisillä on enemmän aikaa olla kotona koiran kanssa, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Labradorinnoutaja yhä suosituin rotu

Kolmen suosituimman koirarodun kärki on pysynyt samana kuin viime vuonnakin. Eniten rekisteröitiin labradorinnoutajia (2471), seuraavaksi entinen jämtlanninpystykorvia (1411) ja kolmanneksi eniten saksanpaimenkoiria (1363).

Suosituista koiraroduista suurin kasvu rekisteröintimäärissä verrattuna edeltävään vuoteen oli cockerspanieleilla, jackrussellinterriereillä ja kääpiösnautsereilla. Suosiotaan kasvattivat verrattuna vuoteen 2019 yli sadalla rekisteröinnillä labradorinnoutaja, suomenlapinkoira, espanjanvesikoira, dreeveri, karkeakarvainen saksanseisoja, saksanpaimenkoira, lyhytkarvainen saksanseisoja ja tiibetinterrieri.

Vuonna 2020 Kennelliittoon rekisteröitiin koiria yhteensä 298 rodusta. Useissa roduissa rekisteröintimäärät ovat hyvin pieniä, vain muutamia koiria. Kymmenen suosituimman rodun listalla roduista kahdeksan ylsi yli tuhannen koiran rekisteröintimäärään.

Sadan suosituimman koirarodun listaus löytyy täältä. Vuoden 2020 rekisteröintitilastot voivat elää vielä jonkin verran tämän vuoden aikana muun muusa tuontikoirien kirjausten ja rekisterisiirtojen myötä.

Luna suosituin koiran kutsumanimi

Kennelliiton Omakoira-mobiilisovelluksen kautta on tallennettu yli 36 000 koiran kutsumanimi. Näistä yleisin on Luna. Suosittuja nimiä ovat myös Alma, Helmi, Sulo ja Hertta. Suurin osa koirien suosituista kutsumanimistä on lyhyitä ja napakoita, jotta koiran on helppo ymmärtää nimensä kutsuttaessa.

Lista 30 suosituimmasta koiran kutsumanimestä löytyy täältä.

Koiralle kannattaa opettaa perusasiat

Harri Lehkonen toivoo, että uudet koiranomistajat sosiaalistavat koiransa hyvin, ja opettavat niille perustottelevaisuutta. Uuden koiranomistajan on myös hyvä varautua siihen, että koira osaa viettää pidempiä aikoja yksin, kun tilanne kotona mahdollisesti muuttuu tulevaisuudessa.

Vinkkejä koiranpennun kouluttamiseen ja muuta hyödyllistä tietoa löytyy muun muassa Iloinen pentu -oppaasta Kennelliiton verkkosivuilla sekä hankikoira.fi-sivustolta.

Koiran rokotuksista huolehtiminen on jokaisen koiranomistajan velvollisuus

Lehkonen painottaa myös, että on tärkeää pitää koiran rokotukset aina voimassa, vaikkei harrastaisikaan aktiivisesti mitään koiran kanssa. Koirakannan kasvaessa riskit siihen, että koirat levittävät tarttuvia tauteja toisilleen erilaisissa kohtaamisissa, lisääntyvät. Vaikka koirien tautitilanne on Suomessa tällä hetkellä kohtuullisen hyvä, voi se muuttua, jos koiranomistajat eivät kanna vastuutaan.

Kennelliiton rokotusmääräykset löytyvät täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja
Harri Lehkonen
puh. 050 329 2188
harri.lehkonen@kennelliitto.fi

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja
Tuula Laitinen
puh. 050 430 3229
tuula.laitinen@kennelliitto.fi

Kuvat

Labradorinnoutaja, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Labradorinnoutaja, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Jämtlanninpystykorva, kuva: Hannu Huttu.
Jämtlanninpystykorva, kuva: Hannu Huttu.
Lataa
Saksanpaimenkoira, kuva: Aino Pikkusaari
Saksanpaimenkoira, kuva: Aino Pikkusaari
Lataa
Suomenlapinkoira, kuva: Krista Haataja
Suomenlapinkoira, kuva: Krista Haataja
Lataa
Kultainennoutaja, kuva: Sami Takarautio
Kultainennoutaja, kuva: Sami Takarautio
Lataa
Shetlanninlammaskoira, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Shetlanninlammaskoira, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Suomenajokoira, kuva: Ida Photography
Suomenajokoira, kuva: Ida Photography
Lataa
Jackrussellinterrieri, kuva: Aino Pikkusaari
Jackrussellinterrieri, kuva: Aino Pikkusaari
Lataa
Kääpiösnautseri, kuva: Aino Pikkusaari
Kääpiösnautseri, kuva: Aino Pikkusaari
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 147 000 henkilöjäsentä sekä noin 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Koirien terveyden tutkiminen on edennyt 2000-luvulla pitkin askelin: Kennelliiton koirarekisteriin vuosittain kirjattavien terveystutkimuslausuntojen määrä on nelinkertaistunut10.2.2021 10:43:36 EETTiedote

Kennelliiton koirarekisteriin kirjattiin vuonna 2020 yli 84 000 erilaista terveystutkimuslausuntoa. Yleisimpiä olivat silmä-, lonkkaniveldysplasia-, kyynärniveldysplasia-, polvi- ja selkälausunnot. Yhä uusia rotuja on tullut viime vuosina terveystutkimusten piiriin, ja myös uusia terveystutkimuksia on otettu käyttöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme