Koronapandemia nakertaa opiskelijoiden hyvinvointia – Diak kumppaneineen sai merkittävän rahoituksen tuen ja ohjauksen edistämiseen

Keväällä 2020 puhjenneen koronapandemian sosiaaliset vaikutukset nostivat keskiöön korkeakouluopiskelijoiden opiskelijahyvinvoinnin tukemisen koko opintopolun aikana alkuvaiheen opinnoista aina opintojen päättämiseen ja työllistymiseen saakka.
Sosiaalisen eristäytymisen myötä monien opiskelijoiden sosiaalisten suhteiden väheneminen ja yksinäisyyden kokemukset ovat korostuneet. Toisaalta osalle opiskelijoista etäopiskelu on taas sopinut lähiopiskelua paremmin.
– Etäopiskeluun siirtymisen myötä opiskelijoiden itseohjautuvuuden vaade kasvoi hetkessä samalla, kun sosiaalisen eristäytymisen vuoksi sosiaalisen tuen saatavuus romahti. Opiskelijat ovat kuvanneet heillä olevan suuria ongelmia itseohjautuvuudessa, ajankäytön hallinnassa, keskittymiskyvyssä ja muissa itsenäisen opiskelun edellyttämissä opiskelutaidoissa, kertoo Diakin vararehtori, koulutusjohtaja Pirjo Hakala.
Etäopiskelu ja sosiaalinen eristäytyminen ovat lisänneet painetta muutokseen myös opiskelijoiden ohjauksesta vastaavien opinto-ohjaajien, kuraattorien ja tuutoreiden työssä.
– Siirtyminen etänä tapahtuvaan ohjaukseen vaati nopeaa reagointia ja vakiintuneiden ohjauskäytäntöjen päivittämistä etäohjaukseen sopiviksi, Hakala kuvaa.
Uudessa hankkeessa vastataan koronapandemian aiheuttamiin toimenpidetarpeisiin korkeakouluopiskelijoiden ohjauksen ja opiskelijahyvinvoinnin tuen vahvistamiseksi ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Kyseessä on valtakunnallinen hanke, jonka toteutusmaakuntia ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu.
Hankkeen valmistelussa on hyödynnetty korkeakoulujen opiskelijoilleen tekemiä kyselyjä koronapandemian vaikutuksista opiskeluun. Hanke toteutetaan yhteiskehittämisen periaatteilla, jolloin opiskelijat ovat mukana muodostamassa ja toteuttamassa hanketoimenpiteitä.
– Päätavoitteenamme on yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa edistää korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia ja terveyttä. Tämän teemme vahvistamalla opiskelijoiden yhteisöllisyyttä sekä kiinnittymistä korkeakouluyhteisöön ja yhteiskehittämällä innovatiivisia ratkaisuja yhdessä opiskelijoiden kanssa yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseen, Diakin kehityspäällikkö Sari Vilminko kertoo.
Käytännön tasolla hankkeessa on tarkoitus luoda mm. etäyhteyksin toteutettava uudenlainen ohjauksen ja hyvinvoinnin tuen palveluohjausprosessi. Tavoitteena on myös juurruttaa verkko- ja e-tuutorointi on osaksi opiskelijajärjestöjen perustoimintaa.
Diakilla on pitkä kokemus opiskelijahyvinvoinnin palvelujen kehittämisestä.
– Kehitämme opiskelijahyvinvoinnin palveluita osana perustoimintaa ja hanketoiminnan avulla olemme kehittäneet lukuisia nuorten hyvinvointiin liittyviä työkaluja, toimintamalleja ja palveluja vuosien varrella. Tästä kokemuksesta meidän on hyvä ammentaa uusia toimintamalleja kehittäessämme, Sari Vilminko sanoo.
Esimerkkejä Diakin hyvinvointia tukevista hankkeista ja työkaluista ovat mm. nuorille suunnattu Zekki-nettitesti, jonka avulla nuori voi hakea itselleen sopivia tukipalveluja ja Blendi-hanke, jossa kehitetään muun muassa digiosallisuutta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aura VuorenrinneviestintäpäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 2577aura.vuorenrinne@diak.fiPirjo Hakalavararehtori, koulutusjohtajaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 869 6001pirjo.hakala@diak.fiSari VilminkokehityspäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 091 0223sari.vilminko@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme