Koronapandemian vaikutukset asuntomarkkinaan ja rakentamiseen näyttäisivät jääneen vähäisiksi Helsingissä
Koronapandemia ei ole aiheuttanut suurta muutosta asuntomarkkinaan ja rakentamiseen Helsingissä vuoden 2020 kolmannen neljänneksen loppuun mennessä. Asuntojen hinnat ja vuokrat jatkoivat kasvuaan ja asuntokauppojen määrä oli lähellä vuoden 2019 lukuja. Helsingissä rakennetaan yhä paljon: asuntotuotannossa ollaan edellä viime vuoden tahtia sekä aloitettujen että valmistuneiden asuntojen osalta.

Asuntojen keskineliöhinta kasvoi vuoden 2020 kolmannella vuosineljänneksellä 1,1 prosentilla vuoden alusta. Asuntojen keskineliöhinta kasvoi vuodentakaisesta kaikilla kalleusalueilla. Edellisvuoden syyskuuhun nähden hinnat kasvoivat voimakkaimmin kalleusalueilla 2 ja 3.
Asuntojen keskineliöhinta oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 4 540 euroa neliöltä vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä. Kolmannen vuosineljänneksen korkein asuntojen hinta oli kalleusalueella 1, 7 715 euroa neliöltä. Kalleusalueella 4 asuntojen hinnat olivat edullisimmat ja asuntojen keskineliöhinta ylitti ensimmäistä kertaa kolmen tuhannen euron rajapyykin.
Asuntojen vuokrakehitys on ollut Helsingissä maltillisempaa kuin asuntojen myyntihintojen. Kaikkien kalleusalueiden vuokrat kuitenkin myös kasvoivat vuoden takaisesta. Vapaarahoitteisten asuntojen keskineliövuokrat kasvoivat 4,3 prosentilla ja ARA-asuntojen vuokrat 1,8 prosenttia vuodentakaisesta. Asuntojen keskineliövuokra oli 18,39 euroa vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä.
Helsinki jakautuu neljään kalleusalueeseen, joista kalleimmat asunnot ovat aivan kaupungin ytimessä, kalleusalueella 1 ja sen ympärysalueilla, kalleusalueella 2. Asuntojen hinnat ovat huomattavasti huokeammat lähiövyöhykkeellä, kalleusalueilla 3 ja 4. (Liite: Kartta kalleusalueista)
Asuntokauppa elpyi syksyllä kevään kolauksesta
Asuntokauppojen lukumäärä pieneni edellisvuosiin verrattuna keväällä 2020. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden kolmannella neljänneksellä asuntokauppojen määrä on kuitenkin elpynyt kevään kolauksesta. Vanhojen asuntojen kauppojen kokonaismäärä olikin vuoden kolmannen neljänneksen jälkeen lähellä vuoden 2019 lukemia. Asuntojen myyntiaikojen vaihtelut näyttäytyvät lähinnä tyypillisenä kausivaihteluna.
Helsingissä näyttääkin siltä, että koronaviruspandemian vaikutukset asuntomarkkinaan jäävät vähäisiksi. Pandemiaa seuranneen talouden taantuman jatkuessa pidempään on mahdollista, että myös Helsingin asuntomarkkinoilla nähdään muutoksia ensin asuntokauppojen määrässä ja sittemmin asuntojen hinnoissa.
Muutos kuitenkin edellyttää merkittävää muutosta asuntojen kysynnässä. Taloustaantuman seurauksena asumistukea saavien helsinkiläisten määrä on lisääntynyt. Muuttuessaan pitkäkestoiseksi ilmiö voi vauhdittaa kysynnän hiipumista.
Asuntoja valmistunut edellisvuotta enemmän
Asuntotuotannon osalta rakentamisen tilanne Helsingissä näyttää hyvältä. Kuluvan vuoden kolmannen vuosineljänneksen loppuun mennessä oli aloitettu 5 529 asunnon rakentaminen, joka on yli 500 asuntoa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Myös valmistuneissa asunnoissa ollaan edellä viime vuotta: kolmannen kvartaalin loppuun mennessä valmistuneet 5 301 asuntoa ylitti vuoden takaisen tilanteen yli 800 asunnolla.
Asuntorakentamiseen on kuitenkin myönnetty lupia kahta edellisvuotta vähemmän. Kolmannen kvartaalin loppuun mennessä lupia oli myönnetty 3 836 asunnon rakentamiselle, joka on noin tuhat asuntoa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Rakenteilla olevien asuntojen määrä kasvoi uudestaan syksyllä vähennyttyään hetkellisesti loppukesästä alle 10 000 asunnon. Kolmannen kvartaalin lopussa rakenteilla oli 10 385 asuntoa.
Muulle kuin asuinrakentamiselle myönnettyjen lupien määrä entisellä tasollaan
Muuta kuin asuinrakentamista oli kolmannen vuosineljänneksen loppuun mennessä aloitettu yli 210 000 kerrosneliömetriä, joka on 80 prosenttia kolmen edellisvuoden keskiarvosta samana ajankohtana, mutta enemmän kuin koko viime vuonna.
Muuta kuin asuinrakentamista oli kolmannen kvartaalin loppuun mennessä valmistunut yli 300 000 kerrosneliömetriä, joka on enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin vuoden 2012 jälkeen tässä vaiheessa vuotta. Valmistuneista kaksi kolmasosaa on liike- ja toimistorakennuksia ja neljäsosa julkisia palvelurakennuksia.
Rakennuslupia muulle kuin asuinrakentamiselle oli myönnetty yli 250 000 kerrosneliömetrille, joka on noin 15 prosenttia enemmän kuin kolmannen kvartaalin lopussa kolmena edellisvuonna keskimäärin. Muun kuin asuinrakentamisen osalta rakenteilla oleva kerrosala vähentyi hieman ollen nyt 407 000 kerrosneliömetriä.
Määrästä hiukan yli puolet on liike- ja toimistorakennuksia ja noin kolmasosa julkisia palvelurakennuksia. Kaiken kaikkiaan Helsingissä oli kolmannen kvartaalin lopussa rakenteilla noin 1,2 miljoonaa kerrosneliömetriä, josta kaksi kolmasosaa oli asuinrakentamista.
Lue lisää asumisen tilastoista Helsingissä: asuminenhelsingissa.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Asuntojen hinnat, vuokrat ja kauppojen lukumäärä:
Reetta Marttinen
Tutkija, talous- ja suunnitteluosasto, asuminen
kaupunginkanslia
reetta.marttinen@hel.fi
09 310 20545
Asuntotuotanto ja rakentaminen:
Mika Ronkainen
Tutkija, talous- ja suunnitteluosasto, asuminen
kaupunginkanslia
mika.ronkainen@hel.fi
09 310 27653
Viestintä:
Liisa Leeve
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia
liisa.leeve@hel.fi
09 310 20433
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman – kyselytunnilla esillä koronatilanne20.1.2021 23:02:45 EET | Tiedote
Valtuusto päätti kokouksessaan 20.1. Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelmasta ja hankkeen toteuttamisesta. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 160 miljoonaa euroa. Valtuuston kyselytunnilla käsiteltiin koronarokotusten järjestämistä sekä koronarajoitusten vaikutusta kaupunkilaisiin.
Helsingissä testattiin uusia innovaatioita Itämeren muoviroskan torjuntaan20.1.2021 14:39:21 EET | Tiedote
Neljä yritystä testasivat muoviroskaantumista ennaltaehkäiseviä toimia ja muoviroskan torjuntaa meressä. Clewat Oy kokeili uudenlaista roskienkeruualusta, jolla merestä voidaan tehokkaasti kerätä makro- ja mikromuovia. Innogreen testasi viherseinän kykyä suodattaa huleveden mukana kulkeutuvaa muovia. Biosatama Oy selvitti, kuinka paljon muoviroskaa kulkeutuu mereen risteilyalusten ruokajätteen mukana. Bloft Design Lab rakensi 3D-suurtulostimen, jolla merestä kerätystä muoviroskasta voidaan tulostaa SUP-lautoja. Kokeilut toteutettiin vuoden 2020 aikana Helsingin rannikko- ja merialueella.
Puhelimessa toimiva päivystystilanteiden opas helpottaa kotihoidon ja hoivakotien hoitajien työtä akuuttitilanteissa20.1.2021 12:13:04 EET | Tiedote
Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki. Toimivuus tarkoittaa ennen kaikkea arjen ja työn sujuvuutta niin kaupungin asukkaille kuin työntekijöillekin. Käytännön esimerkki työn sujuvoittamisesta ja laadun parantamisesta on uusi puhelinsovellus kotihoidon ja hoivakotien hoitajille. Aina Mukana -palvelun myötä päivystystilanteiden opas kulkee aina hoitajien mukana, ja akuuttitilanteissa ohjeet ovat nopeasti käytettävissä. Palvelun avulla hoitajat voivat tunnistaa hoidontarvetta nopeasti ja nykyistä paremmin. Näin toimii digitaalinen Helsinki.
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto kuuli Helsingin Sataman ja Helsingin teatterisäätiön ajankohtaiskatsaukset18.1.2021 18:46:31 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto kuuli kokouksessaan 18.1. Helsingin Satama Oy:n ajankohtaiskatsauksen.
Kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin rautatieaseman pyöräpysäköinnin hankesuunnitelman18.1.2021 17:02:36 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 18.1. kokouksessaan rautatieaseman pyöräpysäköintilaitoksen hankesuunnitelman. Suunnitelman mukaan uusiin maanalaisiin pysäköintitiloihin olisi mahdollista sijoittaa jopa 1 370 pyöräpaikkaa.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.
Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi kruunattu Helsinki nappasi toistamiseen voiton Urheilugaalassa14.1.2021 22:00:00 EET | Tiedote
Helsingin kaupunki palkittiin vuoden 2020 Suomen aktiivisimpana työpaikkana jokavuotisessa Urheilugaalassa. Uno-palkinto myönnettiin kaupungille ilman yleisöä järjestetyssä, suorana lähetetyssä gaalassa torstaina 14.1.2021. Kyseessä on toinen peräkkäinen Uno-palkinto Helsingille, sillä kaupunki voitti vuosi sitten Suomen liikkuvin kunta -tittelin. Gaalamenestykseen on johtanut kaupungin systemaattinen työ niin kaupunkilaisten kuin työntekijöiden aktiivisuuden lisäämiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme