Koronarokotteen vaikutukset ja erikoissairaanhoidon korostuva merkitys asuntomarkkinoille
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 4/2020, järjestyksessään 75. ajankohtaistarkastelu

Keskussairaaloiden lähellä sijaitsevat asunnot muuttuvat entistäkin kiinnostavammiksi. Väestön ikääntyminen ja koronapandemia korostavat suurten ja laaja-alaista hoivapalvelua tarjoavien sairaaloiden merkitystä niin, että ne jopa ohjaavat asuntomarkkinoiden kehitystä – kysyntä vahvistaa etenkin viiden yliopistollisen keskussairaalakaupungin markkinoita.
”Aiemmin kansalaiset eivät ole juuri kiinnittäneet huomiota erikoissairaanhoitoon, kun he ovat hakeneet itselleen kotia, mutta väestön ikääntyminen ja koronatilanne muuttavat suhtautumista”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.
Hypon asuntomarkkinakatsauksessa nostetaan esille myös ensiasunnon ostajien määrän pieneneminen sekä keski-iän nousu. Suurimmissa kasvukeskuksissa ostajamäärät ovat kasvaneet viime vuodet, mutta niiden ulkopuolella ensimmäisestä asunnosta tehdään jatkuvasti yhä vähemmän kauppoja. Esimerkiksi Keski-Suomessa ilman keskuskaupunki Jyväskylää ensiasunnon ostajien määrä on romahtanut peräti 80 prosenttia finanssikriisin jälkeen.
”Asuntomarkkinoilla tarvitaan ensimmäisen asunnon ostajia, koska he tuovat asuntokaupoille uutta kysyntää ja he öljyävät pitkiä asuntokauppaketjuja, jolloin myyjät pääsevät eteenpäin omalla omistusasuntopolullaan. Lisäksi ensiasunnon ostajat ennustavat tulevaa, sillä ensimmäisen oman kodin osto määrittää pitkälle nuoren tulevaa asuntokysyntää”, Brotherus kuvailee.
Samalla kun ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt, heidän keski-ikänsä kasvaa. Perinteisesti se on merkinnyt pendelöintipaikkakuntien voittoa, kun perheet etsivät itselleen suurempia asuntoja tai taloja keskuskaupungin ulkopuolelta. Vanhaan sääntöön on kuitenkin tullut muutos, sillä yhä useammat perheet arvostavat sijaintia lisäneliöiden kustannuksella ja haluavat kodin kaupunkien keskustoista. Hypo kertoi ilmiöstä jo syksyllä 2017 asuntomarkkinakatsauksessa.
Asuntojen hintaennuste koko maahan
2020: 1,0 %
2021: 1,0 %
Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat
2020: +3,0 %
2021: +3,5 %
Koronavuosi 2020 on ollut asuntomarkkinoilla vuoristorataa, ja kevään kuopan jälkeen kesällä ja syksyllä kauppa on käynyt hyvin vilkkaasti. Täytyy kuitenkin muistaa, että kevään kuoppaa kauppamäärissä ei ole vielä kurottu umpeen, joten ns. patoutunutta kysyntää ostajilla on yhä.
”Tunnelmaa ja uskoa tulevaan pönkittävät myös uutiset koronarokotteesta, joten kysynnän voi ennustaa jatkuvan nimenomaan kasvukaupungeissa voimakkaana”, Juhana Brotherus ennakoi.
Hinnat pitävät pintansa myös sen vuoksi, että myyntiin tulee vähemmän asuntoja kuin kysyntää on. Jos ja kun koronan varjo vihdoin väistyy ja kaupunkien kukoistavat palvelut palaavat, hinnoissa nähdään selvää nousua kasvukeskuksissa.”
Tällä hetkellä näyttää siltä, että pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat tämän vuoden aikana 3,0 prosenttia ja hieman enemmän ensi vuonna. Ilman pk-seutua hinnat jatkavat kolmatta vuotta noin prosentin laskuluisua.
Asuntomarkkinakatsaus 4/2020, keskeiset nostot
- Rokoteuutinen tuo tukea kasvukaupunkien ja matkailualueiden asuntomarkkinoille
- Kaupungistuminen kestää koronan – hintanousu vahvistuu pk-seudulla, supistumista syrjäseuduilla
- Korona-ajan uudet ajurit: yliopistolliset keskussairaalat, ensiasunnon ostajat ja urbaani uudistuotanto
- Kysyntä kasvaa kasvukolmion kärjissä, kun asuntokauppa käy jopa viime vuotta vahvemmin
- Lyhennysvapaiden ensimmäinen jakso päättyy, miinuskorot pysyvät
Voittajat
• Ensiasunnon ostajat vakailla työpaikoilla – kompaktien kotien kisa kohtuullista, edullista lainaa riittää
• Suurimmat ammattimaiset sijoittajat – nippualennuksia rakentajilta, rahoitusta suoraan markkinoilta
• Tavalliset kodeissaan pysyvät asuntovelalliset – korot pysyvät pohjilla, lyhennysvapailla joustoa
• Vakavaraiset osta ja pidä -asuntosäästäjät hyvällä vuokralaisella – kassavirta kantaa kriisin yli
• Terävät piensijoittajat – kriisit tuovat aina myös mahdollisuuksia toimia, kun toiset hätäilevät
Häviäjät
• Aloittelevat asuntosijoittajat ja Airbnb-markkinaan nojanneet – tyhjäkäyttö tai vuokra-ale vastassa
• Romahdusta toivoneet ja asunnonostoa arvoalueelta lykänneet pähkäilijät
• Ylisuuren yhtiölainan kanssa kipuilevat sijoittajavaltaiset taloyhtiöt – vastikkeiden maksu vaikeutuu
• Lyhennysvapaan loppuessa pakkomyyntiin ajautuvat asunnon omistajat
• Lomautetut vuokra-asujat – vuokra ei helposti jousta, ellei muuta muualle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juhana Brotheruspääekonomisti
Olen Hypon pääekonomisti ja tutkimusjohtaja, seurantavastuulla asuntomarkkinat ja talouskehitys
Juha Lappalainenviestintäasiantuntija
Puh:+358400961087juha.lappalainen@jenka.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Yrjönkatu 9 A
00101 HELSINKI
09 228 361http://www.hypo.fi/
• Suomen Hypoteekkiyhdistys on Suomen vanhin valtakunnallinen ja yksityinen luottolaitos, perustettu 1860. Hypo-konserni on kaikista pankki- ja vakuutusyhtiöistä riippumaton, jäsentensä omistama keskinäinen yhtiö, joka toiminnassaan on erikoistunut asuntorahoitukseen. Konserniin kuuluu myös vuonna 2002 perustettu talletuspankki, Suomen AsuntoHypoPankki Oy.
• Osavuosikatsauksen 1.1.–30.9.2020 mukaan Hypo-konsernin tase oli 3,2 miljardia euroa, ydinvakavaraisuus 13,8 %, luottokanta 2,5 miljardia euroa, talletukset 1,5 miljardia euroa, järjestämättömät luotot 0,1 % ja liikevoitto 5,1 miljoonaa euroa. Asiakkaita konsernilla on liki 28 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Vain 12 Suomen kuntaa yltää A-tasolle uudessa Hypon Asuntoluottoluokituksessa23.2.2021 00:01:00 EET | Tiedote
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 1/2021, no. 76 - Uusi Hypon Asuntoluottoluokitus nostaa asuntomarkkinoiden A-tasolle yhteensä 12 kuntaa manner-Suomesta. Hypo-luokitus tarkastelee markkinoita asuntorahoittajan silmin, ja se avaa sekä alueelliset riskit että edut avoimesti ja analyyttisesti.
Hypo julkistaa asuntomarkkinakatsauksen tiistaina 23.2.2021 klo 0:0116.2.2021 10:21:20 EET | Tiedote
Ennakkotiedote Hypon Asuntomarkkinakatsauksesta 1/2021: Hypo julkistaa näkymät ja ennusteet vuoden ensimmäisessä asuntomarkkinakatsauksessa varhain tiistaiaamuna 23. helmikuuta 2021 klo 0:01. Esittelemme katsauksessa myös uuden tavan tarkastella asuntomarkkinoiden tilaa.
Rokotevuosi kiihdyttää kulutusta ja tuo tujun talouskasvun11.1.2021 00:01:00 EET | Tiedote
Hypon Talouskatsaus 1/2021: Pandemiavuosi on kääntynyt rokotevuodeksi 2021 ja se näkyy Hypon talousennusteessa: näkemys tämän vuoden kasvuksi on 3,2 prosenttia, mutta vuonna 2022 kierrokset hidastuvat 2,5 prosenttiin.
Muutos Hypon talouskatsauksen julkistukseen: uusi aika ma 11.1. klo 0:017.1.2021 10:24:35 EET | Tiedote
Hypo julkistaa talouskatsauksen aiemmasta tiedosta poiketen maanantaina 11. tammikuuta klo 0:01. Päivitämme näkemyksen talouden kehityksestä sen mukaan, miten tilanne Yhdysvalloissa kehittyy loppiaisen tapahtumien jälkeen.
Hypo julkistaa talouskatsauksen perjantaina 8.1.2021 klo 0:014.1.2021 08:06:36 EET | Tiedote
Ennakkotiedote Hypon Talouskatsauksesta: Hypo julkistaa näkymät ja ennusteet alkavalle vuodelle talouskatsauksessa varhain perjantaiaamuna 8. tammikuuta 2021 klo 0:01.
Hypo julkistaa Asuntomarkkinakatsauksen perjantaina 13.11.2020 klo 0:019.11.2020 14:00:23 EET | Tiedote
Ennakkotiedote Hypon Asuntomarkkinakatsauksesta 4/2020: Loppuvuoden katsauksessaan Hypo tarkastelee asuntomarkkinoita ensiasunnon ostajien näkökulmasta. Samalla arvioidaan myös korona-ajan lyhyttä ja pitkää vaikutusta. Hypon Asuntomarkkinakatsaus heti vuorokauden vaihduttua perjantaina 13.11.2020 klo 0:01.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme