Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Koronarokotusten vaikuttavuus Suomessa – THL julkaisee uuden avoimen datan aineiston median ja kansalaisten käyttöön

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisee torstaina 25.11.2021 uuden avoimen datan aineiston koronarokotusten vaikuttavuudesta Suomessa. Uuden aineiston avulla käyttäjä voi tarkastella iän, sukupuolen ja rokotussuojan mukaan:

  • erikoissairaanhoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuutta
  • tehohoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuutta
  • koronatartunnan yhteydessä tapahtuneiden kuolemien ilmaantuvuutta
  • koronatartuntojen ilmaantuvuutta.

Aineistossa kuvataan ilmaantuvuutta alttiissa väestössä, jolla tarkoitetaan henkilöitä, jotka eivät ole saaneet vielä koronavirustartuntaa.

Rokotussuojan suhteen väestö jakautuu kolmeen ryhmään eli henkilöihin, joilla ei ole vielä rokotussuojaa sekä henkilöihin, joilla on osittainen tai täysi rokotussuoja. Esimerkiksi täysi rokotussuoja tarkoittaa, että henkilö on saanut vähintään kaksi koronarokoteannosta ja viimeisestä rokotuksesta on kulunut vähintään seitsemän päivää.

Aineisto päivittyy kerran kuukaudessa, jolloin tarkasteltavaksi tulevat edellisen kuukauden tiedot. Tietoja voi tarkastella epidemian alusta alkaen neljän kuukauden ajanjaksoilla ikäryhmittäin tai koko rokotusten kohdeväestö eli yli 12-vuotiaat mukaan lukien. Aineistoissa käytetyt tiedot tartunnoista ja koronavirustautiin liittyvistä kuolemista on yksityisuuden suojan takaamiseksi sijoitettu kunkin henkilön kohdalla tartuntapäivälle.

Uuteen avoimeen dataan pääsee tutustumaan torstaista 25.11. alkaen verkkosivuilla:

Koronarokotusten vaikuttavuus Suomessa

Aineistossa kuvatut tiedot vertailukelpoisia vasta rokotuskattavuuden noustessa

Koronarokotteen vaikuttavuutta tarkasteltaessa on otettava huomioon useita eri vertailua vaikeuttavia tekijöitä. Koronavirustaudin vakavan muodon yleisyys tartunnan saaneilla on vahvasti iästä riippuvainen. Lisäksi rokottaminen on tapahtunut eri ikäryhmissä eri aikoina. Kunkin ikäryhmän sisällä rokottaminen aloitettiin taudille määriteltyjen riskiryhmien suojelemisesta. Aineistossa ei ole mahdollista eritellä rokotussuojaa riskiryhmien mukaan.

Avoimessa datassa eri ikäryhmien mukaan kuvatut ilmaantuvuudet ovat vertailukelpoisia vasta syksystä 2021 alkaen, jolloin kaikista ikäryhmistä löytyy täyden rokotussuojan omaavia henkilöitä. Osittaisen rokotussuojan eli vain ensimmäisen rokotteen saaneiden henkilöiden ilmaantuvuudet ovat heikosti vertailukelpoisia.

Toisaalta epidemian voimakkuus on vaihdellut eri aikoina. Kun erilaisen rokotussuojan omaavia ryhmiä verrataan toisiinsa, vertailussa tulee ottaa huomioon epidemian voimakkuus. Jotta rokotusten vaikuttavuutta voidaan arvioida, infektiopaine tulee olla kaikissa vertailtavissa ryhmissä vastaava.

Ikävakioimattomat ilmaantuvuudet on mahdollista laskea avoimen datan rajanpinnasta saatavista tiedoista, joihin kuuluvat väestöryhmien seuranta-aika sekä tapahtumien lukumäärät. Kuolinsyitä, jotka tyypillisesti rekisteröidään vasta kuukausien viiveellä, ei ole yhdistetty aineistoon. Koronatartunnan yhteydessä tapahtuneen kuoleman varsinaisesta syystä ei ole tietoa.

Koronarokotusten vaikuttavuus Suomessa

Lisätietoja

Toni Lehtonen
tilastotutkija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

 

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 38/202412.9.2024 15:37:43 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 12.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ma 16.9. Ennakkotieto vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyskyselystä: ulkoiluun liittyvät tulokset. Lisätietoja: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Blogit ti 17.9. Elina Kärkkäinen, Timo Sinervo ja Visa Väisänen: Sote-palvelujen katvealueet ja henkilöstön riittävyys otettava huomioon palvelujen turvaamiseksi ke 18.9. Fadumo Mohamed, suunnittelija ja Mimmi Koukkula, erityisasiantuntija: Miehet on otettava tiiviimmin mukaan silpomisen vastaiseen työ

THL viikolla 37/20245.9.2024 15:09:24 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 5.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 10.9. THL kutsuu 64 000 aikuista laajaan terveyttä, hyvinvointia ja palvelukokemuksia selvittävään tutkimukseen. Tutkimuksessa kerätään tietoa 21 hyvinvointialueelta, Helsingistä ja Ahvenanmaalta. Terve Suomi -tutkimus toteutetaan joka toinen vuosi. Edellisellä kerralla selvisi muun muassa, että joka neljännellä aikuisella on terveelliset elintavat. Lisäksi joka neljäs koki, ettei saa riittävästi lääkäripalveluja tarpeeseensa nähden. Nyt selvitämme, mihi

Kutsu: Avoin verkkotilaisuus syksyn tautilanteesta ja rokotuksista ma 9.9. klo 175.9.2024 09:49:52 EEST | Kutsu

Hyvät toimitukset, järjestämme maanantaina 9.9. klo 17–18 kansalaiswebinaarin syksyn hengitystieinfektioista ja rokotuksista. Suomessa saattaa syksyllä kiertää samaan aikaan useita hengitystieinfektioita: koronaa, influenssaa, rs-virusta, hinkuyskää ja adenovirusta. Kaikille avoimessa verkkotilaisuudessa asiantuntijamme kertovat eri tautien esiintyvyydestä, oireista, riskiryhmistä, kotihoidosta ja rokotuksista. He myös vastaavat ennalta lähetettyihin kysymyksiin. Toimittajat ovat tervetulleita striimaamaan tilaisuutta ja / tai haastattelemaan asiantuntijoitamme paikan päälle THL:n pääkonttorille webinaarin jälkeen. Toteutamme tilaisuuden striimauksena, ja sen aikana kysymyksiä ei voi esittää livenä. Tilaisuudessa ovat paikalla THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, asiantuntijalääkäri Anniina Virkku ja tartuntatautilääkäri Aino Nyqvist sekä johtavat asiantuntijat Niina Ikonen ja Mia Kontio. Webinaarissa on suomenkielinen viittomakielen tulkkaus. Aika: maanantai 9.9. klo 17-18 Paikka: verkossa

Apinarokon ruotsinkielinen nimi Suomessa on mpox, ei m-koppor2.9.2024 15:50:11 EEST | Tiedote

THL ja STM käyttävät apinarokosta vastedes ruotsinkielisessä viestinnässään nimitystä mpox. Kerroimme aiemmin (23.8.2024) tiedotteessamme, että taudin ruotsinkielinen nimitys Suomessa olisi m-koppor. Tästä termistä kuitenkin luovutaan. Vaihdoksen syynä ovat virallisen kansainvälisen tautiluokituksen eli ICD-tautiluokituksen (International Classification of Diseases) vaatimukset. ICD-luokitusta ylläpitää Maailman terveysjärjestö WHO, ja luokituksen ruotsinkielisestä terminologiasta vastaa Ruotsin Socialstyrelsen. Ruotsissa apinarokosta käytetään nimitystä mpox. Tautiluokituksessa edellytetään vain yhtä virallista käännöstä per kieli, joten Suomessa käytetään ruotsiksi samaa nimitystä. Suomeksi THL ja STM käyttävät apinarokosta vastedes nimitystä m-rokko, kuten aiemmassa tiedotteessamme kerroimme. WHO suositteli jo loppuvuodesta 2022, että monkeypox (suomeksi apinarokko) korvataan termin aiheuttaman stigman vuoksi nimityksellä mpox. THL:n tiedote 23.8.2024 Lisätiedot: Tuula Hannila-Hande

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye