Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Koronatartuntojen määrä kasvanut edelleen Helsingissä

Jaa

Tällä viikolla koronavirustartuntojen määrä on entisestään kasvanut Helsingissä. Tartuntoja on ollut jopa yli 100 päivässä. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 137 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokaudessa. Vastaavaa nousevaa trendiä tartunnoissa nähdään nyt myös muualla Euroopassa.

Tartunnoista yli puolet on saatu ravintoloissa ja baareissa sekä muissa vapaa-ajan kontakteissa kotimaassa. Jalkapallon EM-kisojen tartunnoista jatkotartuntoja on ollut enää vähän. Eniten tartuntoja on nuorilla aikuisilla. Tartunnoista suurin osa on delta-variantin aiheuttamia. Kasvanut tartuntojen määrä ei toistaiseksi näy pääkaupunkiseudun sairaanhoidon tilanteessa. Tartunnanjäljitys on sen sijaan kuormittunut. Kaikkien, jotka epäilevät altistuneensa koronavirukselle, on tärkeää itse huolehtia siitä, että eivät levitä tautia.

”Koronakriisi ei ole ohi. Kesästä ja lomakaudesta huolimatta on tärkeää, että jokainen kantaa oman vastuunsa koronaepidemian hillitsemisessä. Rokotus tulee ottaa omalla vuorollaan viivyttelemättä. Oireisena on pysyttävä karanteenissa. Sosiaalisissa tilanteissa tulee toteuttaa suojautumistoimenpiteitä. Testiin tulee hankkiutua matalalla kynnyksellä. Vaikka tilanne sairaaloissa on edelleen hyvä, vain ennakkoon varautumalla ja hyviä käytäntöjä noudattamalla voimme yrittää varmistaa sen, ettei loppukesästä tai syksyllä koulujen alkaessa jouduta taas tiukempiin rajoituksiin ja yhteiskunnan sulkemiseen”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Helsinkiläiset käyvät edelleen aktiivisesti testeissä ja testiaikoja on hyvin saatavilla. Testatuista koronatartunnan saaneiden osuus on niin ikään kasvanut ja se on nyt 3,3 prosenttia.

Jos on vähäisiäkin oireita, on syytä hakeutua testiin ja välttää kontakteja, kunnes saa testituloksen. Missään tapauksessa oireisena ei pidä tavata muita ihmisiä. Testiin voi hakeutua osoitteessa omaolo.fi tai soittamalla koronaneuvontaan, p. 09 310 10024 (avoinna päivittäin klo 8-18).

Altistuneiden henkilöiden on pysyttävä karanteenissa. Negatiivinen testi ei vapauta karanteenista tai takaa, että ei ole tartuttava – tauti voi olla vasta itämässä, ja tarttua seuraavana päivänä. Vaikka tauti itsellä olisikin lievä, on jokaisen suhtauduttava muiden – myös riskiryhmiin kuuluvien – tartuttamiseen vakavasti.

Koronaviruksen oireet muistuttavat nyt flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys.

Koronaviruksen suojautumistoimenpiteitä ovat hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen, turvavälien noudattaminen, kasvomaskin käyttö kun kontakteja ei voi välttää sekä oireisena testiin hakeutuminen ja kontaktien välttäminen testituloksen saamiseen asti. Myös Koronavilkku-sovellus kannattaa ladata. Vaikka rajoituksia ja suosituksia on lievennetty, suojautumistoimenpiteistä ei ole syytä löysätä.

Helsingissä on tällä hetkellä rokotettu ensimmäisellä rokotteella 66 prosenttia ja toisella rokotteella 25 prosenttia väestöstä. Myös nuorissa ikäryhmissä rokotekattavuus on lähtenyt nousuun. On keskeistä, että kaikki rokotuksen piirissä olevat ottavat koronavirusrokotteen ja käyvät rokotuksessa omalla vuorollaan viivyttelemättä. Koronarokotuksen ensimmäisen annoksen saa huomenna lauantaina ilman ajanvarausta kaikista Helsingin rokotuspisteistä. Rokotusaikoja on muutenkin hyvin tarjolla. Nopeimmin ajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotusaika.fi.

Yksi rokoteannos antaa vasta osittaisen suojan eikä estä tartuntojen leviämistä. Rokotuksen jälkeenkin pitää muistaa muut suojautumistoimenpiteet ja että jokaisella on vastuu myös muiden hyvinvoinnista. Näin voidaan toivottavasti välttää paluu tiukempiin rajoituksiin erityisesti loppukesästä ja koulujen alkaessa syksyllä.

Lisätietoja:
pormestari Jan Vapaavuoren haastattelupyynnöt: erityisavustaja Teresa Salminen, p. 040 865 6961
terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, p. 09 310 52481

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsinki, Espoo, Vantaa ja HUS kannustavat nuoria ottamaan koronavirusrokotteen8.7.2021 10:53:27 EEST | Tiedote

Koronavirusrokotteiden ajanvaraus on avattu koko pääkaupunkiseudulla 16-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Helsinki, Espoo, Vantaa ja HUS aloittavat yhdessä nuorille ja nuorille aikuisille kohdennetun kampanjan koronavirusrokotuksista. Kampanja toteutetaan sosiaalisessa mediassa julkaistavina videoina. Kampanjassa on mukana nuorille tuttuja some-vaikuttajia. Kanavina on Snapchat, Jodel, Instagram ja Facebook.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme