Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Koronatestaus on Pohjois-Suomessa tehokasta – pitkistä etäisyyksistä huolimatta

Jaa

Koronatestaus on saatu Pohjois-Suomessa tehokkaaksi, mutta tehokkuus on vaatinut monia rohkeitakin toimenpiteitä. Suurien näytemäärien analysoinnin ja vähintään kohtuullisessa ajassa annettujen testitulosten edellytyksenä on ammattitaitoisen laboratoriotoiminnan ohella korona-antigeenitestaus. Koronatestauksen tehokkuus on tärkeää erityisesti tartuntaketjujen katkaisemisen kannalta.

Korona-antigeenitestaus eli niin sanottu korona-pikatestaus on Pohjois-Suomessa suurelta osin korvannut koronan tavallisen PCR-testauksen. Antigeenitestauksen etuja ovat sen edullisuus ja nopeus. Nopeus on tärkeää erityisesti Lapissa, jossa koronatestauksen määrä on koko epidemian ajan ollut suuri muihin maakuntiin verrattuna. Niin PCR- kuin antigeenitestit tunnistavat tämänhetkisen tiedon mukaan koronaviruksen omikron-muunnoksen.

Pohjoissuomalainen, julkinen laboratorioalan toimija NordLab alkoi hyvin aikaisessa vaiheessa epidemiaa edistää Pohjois-Suomen kuntien mahdollisuutta antigeenitestaukseen. NordLab on testannut antigeenitestejä, valinnut niistä toimivimmat ja huolehtinut niitä käyttävien toimipisteiden työturvallisuudesta. Muutoin antigeenitestaus on kuntien omaa toimintaa eli ne ovat itse ottaneet ja analysoineet koronanäytteet.

Laajalla alueella koronatestauksen tehokkuuteen vaikuttaa myös koronanäytteitä analysoivien laboratorioiden määrä. Tällä hetkellä NordLab analysoi koronanäytteitä yhdeksällä eri paikkakunnalla. Huimimmillaan NordLabin laboratorioissa on analysoitu yhteensä 3 600 koronatestiä vuorokaudessa.

Koronatestauksen tehostamisen myötä NordLab on pystynyt laskemaan sairaanhoitopiireiltä laskutettavaa koronatestauksen hintaa. Kehitystyö on jatkuvaa. Parhaillaan NordLab on ottamassa käyttöön yhdistelmätestin, jolla potilaan hoitoa sujuvoitetaan testaamalla yhdestä näytteestä neljä eri virusta. Testi tunnistaa sairastaako potilas influenssaa, koronavirusinfektiota vai RS-virusta. Viruksen tunnistaminen on tärkeää hoidon tarpeen arvioinnin kannalta ja alueellisen hengitystieinfektioita aiheuttavien virusten tilannekuvan saamiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuija Männistö
johtava lääkäri, NordLab
p. 040 635 6432
tuija.mannisto@nordlab.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

NordLab, Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä

NordLab on pohjoissuomalainen, julkinen laboratorioalan toimija. Liikelaitoskuntayhtymän omistavat Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Länsi-Pohjan sosiaali- ja terveyspalvelujen ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä (Soite). NordLab on Suomalaisen Työn Liiton jäsen ja se työllistää noin 680 laboratorioalan ammattilaista noin 70 eri toimipisteessä Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa. NordLabilla tehdään vuosittain noin 9,2 miljoonaa laboratoriotutkimusta. Liikelaitoskuntayhtymän vuotuinen liikevaihto on noin 90 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Yliopistosairaaloiden roolia sote-uudistuksessa täsmennettävä ja rahoitus varmistettava18.1.2022 12:09:00 EET | Tiedote

Suomessa on viisi erityistason hoitoa antavaa yliopistosairaalaa. Tehtävänämme on huolehtia erityisen vaativasta erikoissairaanhoidosta Suomessa. Meillä yliopistosairaaloissa hoidetaan yhteensä jopa kahta miljoonaa suomalaista vuosittain. Lisäksi vastaamme tutkimuksesta ja osallistumme opetukseen kouluttaen mm. lääkärit ja muita terveydenhuollon ammattilaisia koko maahan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme