Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Koronatoimissa tehty alueellisesti huipputyötä

Jaa

Oulun vaalipiirin kansanedustajat vierailivat ylijohtaja Savolaisen verkkotapaamisessa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen ja viraston vastuualueiden johto tapasi alueen kansanedustajat verkkokokouksessa 4.10. vuoden 2021 toiseen ajatusten vaihtoon. Ylijohtaja Terttu Savolainen totesi, että aluehallintovirasto on aloittanut 23.1.2022 pidettävien ensimmäisten aluevaalien valmistelun nimeämällä aluevaalilautakunnat Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan tuleville hyvinvointialueille.

Mari-Leena Talvitie toimii Oulun vaalipiirin kansanedustajien ryhmän yhdyshenkilönä. Tapaamisessa olivat kansanedustajista mukana lisäksi Mikko Kinnunen, Hanna-Leena Mattila, Raimo Piirainen, Jenni Pitko ja Merja Kyllönen.

Ylijohtaja Savolainen totesi koronaepidemian ajankohtaiseksi haasteeksi saada rokotuskattavuus riittävän korkeaksi. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on onnistuttu koronan torjunnassa erinomaisesti. Koronatoimissa tehty alueellisesti huipputyötä eri toimijoiden ja kuntien kanssa.

Useita alueisiin vaikuttavia hankkeita vireillä

Viime keväänä hyväksytyn julkisen hallinnon strategian tavoitteita ollaan viemässä kunnissa ja valtionhallinnossa käytäntöön. Ylijohtaja Savolaisen mukaan strategiassa on erinomainen tavoite viedä eteenpäin ihmislähtöistä hallintoa.

Valtion aluehallinnon selvityshanke on käynnistynyt. Edellisen hallituksen maakuntauudistuksen ja valtion Luova-hankkeen kaatuminen merkitsivät aluehallinnon uudistamisessa taukoa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto seuraa tällä hetkellä tiiviisti useita valtionhallinnon uudistusten valmisteluprosesseja.

”Selvityshanke pohtii seuraavalle hallitukselle eri vaihtoehtoja virkamiestyönä Päivi Nergin johdolla. Valmisteluryhmässä on mukana aluehallintovirastojen edustus,” ylijohtaja Savolainen korosti.

Koronan kokemusten myötä alueellisuuden merkitys valtion hallinnossa on ymmärretty todella tärkeäksi.

Toisessa hankkeessa tähdätään kohti monialaista maakuntaa.

Valtion palvelu- ja toimitilaverkon uudistuksessa tavoitteena on puolestaan luoda valtion aluehallinnon ja kelan yhteinen valtion palveluverkko.

Lisäksi alueellisen läsnäolon periaatepäätös on valmisteilla.

Uudet hyvinvointialueet ovat aloittamassa työnsä ja aluehallintovirastojen tehtävänä on valvoa niiden toimintaa.

Ilmastotyössä yhteinen tavoite vuodessa 2035

Hiilineutraalius on osa aluehallintovirastojen ja ELYjen yhteistä strategiaa. Ratkaisuja etsitään niin omassa toiminnassa kuin päätöksissä, luvituksessa ja sidosryhmätyössä.

Monet teemat esillä keskustelussa

Kansanedustajat esittivät kysymyksiä ja havaintojaan vilkkaasti.

Keskustelussa aihepiirit koskettelivat aluehallintovirastojen yhteistyön hyvää sujuvuutta esimerkiksi koulutoimen kuraattori- ja psykologipalveluissa. Lasten ja nuorten pahoinvoinnin kasvu näkyy myös Pohjois-Suomessa.

Kansanedustajat kannustivat aluehallintovirastoa antamaan kunnille neuvontaa nuorten ongelmien ennaltaehkäisyssä, varhaisen tuen antamisessa ja oikea-aikaisessa ohjauksessa.

Välttämättömän ulkomaalaistyövoiman ketjuttamisen ongelmat tulivat myös esiin.

Luonnonmarjojen poimijat ja alan toimijat ovat eri asemassa kuin työsuhteessa toimiva alkutuotannon kausityövoima. Lisäksi ammatillisiin oppilaitoksiin toivottiin esille työsuojelun kysymyksiä.

Oulun 2026 Euroopan kulttuurikaupunkihankkeeseen lisää valtion tukea, samoin kuin kustannusten tasausta luonnonkatastrofien eri alueille kohdistuvien suurten kulujen kattamiseen esimerkiksi pelastustoimessa.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, terttu.savolainen@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Med anledning av covid-19-läget förordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland alla som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv att genomgå obligatorisk hälsokontroll21.10.2021 12:15:00 EEST | Tiedote

Bland dem som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv i Ärtholmen har under hösten 2021 diagnostiserats många coronavirussmittor som har orsakat omfattande och svårhanterliga smittkedjor. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förordnar alla arbetstagare vid varvet och dess underleverantörer att genomgå en obligatorisk hälsokontroll som kan innebära coronavirustest. Beslutet är i kraft från och med 21 oktober 2021 till slutet av januari 2022.

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan – toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin sakkoihin21.10.2021 11:50:00 EEST | Tiedote

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.9.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi Joensuussa ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta19.10.2021 12:12:58 EEST | Tiedote

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 31/21 alkaa keskiviikkona 27.10.2021 Valtion virastotalolla Joensuussa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana19.10.2021 08:42:34 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme