Oulun yliopisto

Koronatutkimus Kainuussa laajenee

Jaa

Kainuussa käynnissä olevaan koronan vasta-aineiden yleisyyttä ja pysyvyyttä eri potilasryhmissä koskevaan tutkimukseen kutsutaan lisää osallistujia. Sen lisäksi jo osallistuneilta kerätään lisää seurantaverinäytteitä.

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto

Tiedosta suojaa pandemiassa -tutkimushankkeen päätavoitteina on tutkia kainuulaisten koronapotilaiden vasta-ainevasteita sekä luoda Kainuun matkailuyrittäjien käyttöön pandemian aikana matkustajien ja henkilökunnan turvallisuutta lisäävää ohjeistusta. Kajaanin yliopistokeskuksen Mittaustekniikan yksikön ja Kainuun soten yhteistyöhankkeen laajentamisen mahdollisti Kainuun maakuntahallituksen myöntämä EAKR-rahoitus.

Laajennettavassa hankkeessa jatketaan vuonna 2020 aloitettua vasta-ainetutkimusta, jossa selvitetään verinäytteistä mitattavien, koronavirusta vastaan muodostuneiden vasta-aineiden yleisyyttä ja pysyvyyttä pitkällä aikavälillä sekä sitä, eroavatko eri potilasryhmien kuten senioreiden ja työikäisten vasteet toisistaan. Tutkimukseen kutsutaan uusia osallistujia. Jo osallistuneilta kerätään seurantaverinäytteet 6 ja 12 kuukautta COVID-19 -taudin sairastamisesta.

Hankkeessa selvitetään lisäksi tekniikoita, jotka mahdollistavat koronavasta-aineiden mittaamisen nopeasti suoraan sylkinäytteistä. Sylkinäytteen etuna on, että sen kerääminen helppoa jopa kotioloissa.

Hankkeen toisena keskeisenä osa-alueena luodaan matkailualan yrityksille suunnattu ohjeistus pandemian aikana turvallisuutta lisäävistä käytännöistä. Tarkoituksena on selvittää ja koota yhteen käytännöllisesti toteuttavia ratkaisuja, joilla voidaan lisätä matkailun turvallisuutta Kainuun alueella.

Hankkeen tavoitteena on myös luoda tartuntatautidiagnostiikan ympärille uusia yhteistyöverkostoja kotimaisten ja kansainvälisten terveydenhoidon ja terveysteknologian alan toimijoiden kanssa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 139 364 euroa, johon Kainuun maakuntahallitus on myöntänyt Euroopan aluekehitysrahasto-rahoitusta. Hanke toteutetaan ajalla 1.1.2021-30.4.2022. Hankeen lääketieteellisenä vastaavana toimii Kainuun soten pandemiapäällikkö, terveysjohtaja Olli-Pekka Koukkari.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö, projektitutkija Elina Jokinen, Oulun yliopisto, Kajaanin yliopistokeskuksen mittaustekniikan yksikkö, elina.jokinen@oulu.fi, p. 050 475 1987

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi24.2.2021 05:00:00 EETTiedote

Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin aamuvirkkuihin ikätovereihinsa verrattuna, osoittaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 pohjautuva Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa saatiin lisäksi viitteitä siitä, että iltavirkuilla miehillä riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen voi olla kohonnut. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa on selvitetty yksilöllisen kronotyypin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme