Koronaviruksen omikron XBB.1.5 -alalinjaa havaittu myös Suomessa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurannassa on tehty ensimmäinen havainto koronaviruksen omikronvariantin XBB.1.5 -alalinjan viruksista Suomessa.
Omikron XBB.1.5 -alalinjaa havaittiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2022 Yhdysvalloissa, jossa se on levinnyt voimakkaasti. Sen jälkeen sitä havaittu myös Iso-Britanniassa sekä useissa EU/ETA-alueen maissa.
”Oli odotettavissa, että kyseistä virusmuunnosta löytyy ennen pitkää myös Suomesta. XBB.1.5-alalinjan virusten arvioidaan tarttuvan herkästi, ja kuten tällä hetkellä Suomessa kiertävät omikron variantit, XBB.1.5 väistää tehokkaasti immuunisuojaa. Tällä hetkellä sen ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan muita omikronvirusmuunnoksia vakavampaa tautia, ja rokotesuoja vakavaa tautia vastaan on säilynyt erinomaisena varianteista riippumatta”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.
THL seuraa eri koronavirusvarianttien esiintymistä Suomessa niin sanotulla kokogenomisekvensoinnilla. Sen avulla määritetään otoksena väestössä kiertävien virusten linjat sekä niissä esiintyvät mutaatiot. Tulokset raportoidaan tartuntatautirekisteriin sekä koosteena THL:n verkkosivuilla 2–3 viikon viiveellä näytteenotosta.
Lisätiedot
Muuntuneet koronavirukset (THL)
SARS-CoV-2-koronaviruksen genomiseuranta (THL)
Carita Savolainen-Kopra
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 8884
etunimi.sukunimi@thl.fi
Hanna Nohynek
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8246
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Euroopan uimavesiraportti: Suomen yleisten uimarantojen vedet pääosin puhtaita9.6.2023 13:00:00 EEST | Tiedote
Yleisten uimarantojen vesissä on Suomessa turvallista uida, selviää Euroopan ympäristökeskuksen juuri julkaistusta uimavesiraportista. Suurin osa Suomen uimavesistä, lähes 95 prosenttia, luokiteltiin laadultaan erinomaiseksi tai hyväksi, mikä vastaa edellisen seurantakauden tilannetta. Raportti sisältää uimaveden laadun tiedot kaikilta yleisiltä uimarannoilta. Kesällä 2022 Suomessa oli yhteensä 303 yleistä uimarantaa, joista 225 sijaitsi sisämaan vesistöjen äärellä ja 78 rannikolla. Tyydyttävään eli alimpaan hyväksyttävään uimavesiluokkaan kuului viisi rantaa, mikä on 1,7 prosenttia uimarannoista. Lisäksi seitsemällä uimarannalla (2,3 %) uimaveden laatu luokiteltiin huonoksi, mikä on kolme uimarantaa enemmän kuin edellisenä seurantakautena. Sisämaan uimavesistä yli 96 prosenttia luokiteltiin erinomaisen tai hyvän laadun luokkaan. Rannikolla erinomaiseksi tai hyväksi luokiteltiin lähes 90 prosenttia kaikista uimavesistä. Seitsemästä huonoksi luokitellusta uimavedestä neljä oli sisämaan
THL:n ja Suomen Kulttuurirahaston suurhanke kerää yhteen koko ikäluokan tietoja ihmiselämän mittaiseksi tutkimukseksi – hankkeen valmistelua johtaa VTT Ville Pernaa9.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Suomen Kulttuurirahasto (SKR) aloittavat laajan hankkeen, jonka tarkoituksena on tieteellisen tutkimuksen keinoin vahvistaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa seuraavan sadan vuoden aikana. Hankkeen valmistelu sijoittuu THL:ään ja sen rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.
Jätevesitutkimus: alueelliset erot huumeiden käytössä yhä suurempia, pääkaupunkiseudulla etenkin kokaiinin käyttö lisääntyy edelleen9.6.2023 02:00:00 EEST | Tiedote
Huumeiden käytössä on yhä suurempia alueellisia eroja, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus. Pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä huumeiden kokonaiskäyttö on kasvussa ja kokaiinia käytetään enemmän kuin amfetamiinia. Muualla Suomessa käyttömäärät ovat pysyneet tasaisempina ja amfetamiinia käytetään kokaiinia enemmän.
Kutsu verkkotilaisuuteen 13.6. klo 10: Millaisia vaikutuksia rahapelijärjestelmän uudistamisella voi olla?8.6.2023 15:23:49 EEST | Tiedote
Järjestämme tiistaina 13.6. klo 10–11 toimittajille verkkotilaisuuden Suomen mahdollisesta rahapelijärjestelmän uudistamisesta ja sen vaikutuksista.
THL:n Kouluterveyskysely: 8.- ja 9.-luokkalaisten ahdistuneisuus ei osoita laantumisen merkkejä koronan jälkeen, kiusaamista aiempaa enemmän2.6.2023 08:13:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisten ahdistuneisuus ja kiusaamisen kokemukset ovat lisääntyneet, selviää THL:n Kouluterveyskyselyn tuoreista tiedoista. Niiden osuus, jotka kertoivat kevään 2023 kyselyssä kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta, on vielä suurempi kuin korona-aikana vuonna 2021. Jo vuonna 2021 erityisesti tyttöjen ahdistuneisuus oli lisääntynyt merkittävästi aiemmista vuosista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme