Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Koronavirusepidemia ei ole vielä ohi – hoivakodeissa useita epidemioita elo- ja syyskuun aikana

Jaa

Helsingin kaupungin seniorikeskuksissa, palvelutaloissa ja Helsingin sairaalassa on ollut elo- ja syyskuun aikana useita koronavirusepidemioita. Vähintään kahdella asiakkaalla todettiin tartunta kuudessa palvelutalossa tai seniorikeskuksessa. Tartuntoja todettiin muun muassa Roihuvuoren seniorikeskuksessa, Myllypuron seniorikeskuksessa ja Itäkeskuksen palvelutalossa. Tartuntoja todettiin lisäksi Suursuon sairaalassa.

– Koronavirusepidemia ei vielä ole ohi. Maaliskuun jälkeen meidän toimipaikoissa ei ollut koronavirusepidemioita useampaan kuukauteen, mutta nyt epidemioita on todettu lyhyessä ajassa useita. Deltavariantti tarttuu aiempia variantteja helpommin ja tartuntojen määrän kasvu on huolestuttavaa, Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo.

Myös yksityisissä ostopalveluyksiköissä on nähtävissä sama tartuntamäärien kasvu.

– Pelkästään syyskuun aikana 57 hoivapalvelujen asukasta on saanut koronavirustartunnan. Luku sisältää sekä Helsingin kaupungin omat paikat että yksityiset palveluntuottajat. Valitettavasti sairastuneita on myös menehtynyt, Pikkarainen jatkaa.

Kolmansia koronarokotuksia ollaan valmiit antamaan heti kun kansalliset päätökset tehdään

Suuri osa koronavirukseen sairastuneista Helsingin palvelutalojen ja seniorikeskusten asukkaista on saanut kaksi rokotetta.

– Vaikka kaksi koronarokotetta antaa yleisesti hyvän suojan koronaviruksen vakavaa tautimuotoa vastaan, näyttää siltä, että ikääntyneillä suoja ei muodostu yhtä vahvaksi kuin nuoremmilla. Siksi on tärkeää, että ikääntyneet kohtaavat koronavirusta mahdollisimman vähän. Hyvä rokotuskattavuus koko väestössä antaa lisäsuojaa hoivakotien asukkaille, Pikkarainen sanoo.

– Useiden hoivakotien asukkaiden rokotuksista on kulunut jo kahdeksan kuukautta. Jos kansallisella tasolla tehdään päätökset kolmansien koronarokotteiden antamisesta, me olemme valmiit aloittamaan ympärivuorokautisen hoivan asukkaiden tehosterokottamisen saman tien, Pikkarainen painottaa.

Omaisten, läheisten ja meidän kaikkien on suojattava ikääntyneitä

Koronavirusrokotteen ottaminen on paras keino suojata ikääntynyttä hoivakodin asukasta ja sairaalan potilasta koronavirustartunnalta. Myös kasvomaskin käyttäminen ja hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

– Kun katsotaan kaikkia hoivakotien asukkaita, vain pieni osa heistä saa koronavirustartunnan, mutta jos koronavirus pääsee hoivakotiin, se lähtee leviämään kaikista varotoimenpiteistä huolimatta todella tehokkaasti ja tartuntaluvut kasvavat suuriksi. Siksi tartuntojen leviämisen ehkäiseminen on äärettömän tärkeää, Pikkarainen kertoo.

– On hyvä, että omaiset ovat tietoisia hoivakotien ja sairaalan koronatilanteesta ja ymmärtävät sen, että meillä kaikilla on iso vastuu turvallisten vierailuiden toteuttamisessa, Pikkarainen jatkaa.

Viimeisimmät koronavirusepidemiat todettu Kontulan seniorikeskuksessa ja Puistolan palvelutalossa

Puistolan palvelutalossa neljä asukasta on saanut koronavirustartunnan. Ensimmäinen asukkaan tartunta todettiin lauantaina 11.9. Tartuntoja on kahdella eri osastolla.

Kontulan seniorikeskuksessa kuusi asukasta on saanut koronavirustartunnan. Ensimmäinen asukkaan tartunta todettiin lauantaina 11.9. Tartuntoja on todettu yhdessä ryhmäkodissa.

Sekä Puistolassa että Kontulassa kaikilta kyseisten osastojen ja ryhmäkodin asukkailta on otettu koronavirustesti ja heidän vointiaan seurataan tarkasti. Kaikkia sairastuneita hoidetaan karanteenin omaisissa olosuhteissa heidän omissa huoneissaan.

Omaisille on kerrottu tilanteesta. Vierailut kyseisillä osastoilla ja ryhmäkodissa on toistaiseksi kielletty, mutta omaiset voivat olla asukkaaseen yhteydessä esimerkiksi puhelimitse. Uusia asukkaita ei tällä hetkellä oteta.

Lisätietoa antaa
Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen, p.050 3666781

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Mediakutsu: Tervetuloa Sote-aluekierrokselle Helsinkiin 19.10.15.10.2021 11:00:00 EEST | Tiedote

Tervetuloa kuuntelemaan Sote-aluekierrosta Finlandia-talolle (Mannerheiminintie 13 e, Veranda 2 -sali, pääsisäänkäynti ja K4) tiistaina 19.10. klo 8.30 - 10.30. Tilaisuudessa on paikalla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja muita sote-ministerityöryhmän ministereitä sekä sosiaali- ja terveysministeriön, valtiovarainministeriön, sisäministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehiä. Tilaisuuden tavoitteena on välittää ajantasaista tietoa ja keskustella sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen sisällöstä ja toimeenpanosta. Tilaisuus on suunnattu Helsingin kaupungin edustajille ja sosiaali- ja terveydenhuollon paikallisille toimijoille. Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksesta tilaisuudessa kertoo sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel Sazonov. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen. Tiedotusvälineiden edustajilla on mahdollisuus haastatella paikalla ole

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme