HUS

Koronaviruspandemia ei juurikaan vaikuttanut elinsiirtojen määriin vuonna 2020

Jaa

Elinsiirtoja tehtiin HUSissa vuonna 2020 yhteensä 408, joista 20 tehtiin lapsille. Elinsiirtojen määrä oli toiseksi korkein historiassa. Koronaviruspandemia ei juurikaan vaikuttanut elinsiirtojen määriin.

Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty HUSiin. Aikuispotilaiden elinsiirrot tehdään Meilahden sairaalassa ja lapsipotilaiden Uudessa lastensairaalassa.

Teho-osastoilla oli koronapotilaiden lisäksi valmius hoitaa elinluovuttajia. Yhteydenottoja mahdollisista luovuttajista tuli enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja elinluovutuksen mahdollisuus muistettiin kaikissa sairaaloissa. Kuolleita elinluovuttajia oli 121.

Munuaissiirtoja tehtiin 263 vuonna 2020. Eläviltä luovuttajilta tehtiin munuaisensiirtoja ennätykselliset 31, vaikka näitä ei tehty koronaviruspandemian takia lähes 2,5 kuukauden aikana. Maaliskuussa 2019 voimaantullut lakimuutos mahdollisti eläväluottajasiirrot ystävän lisäksi myös anonyymiltä luovuttajalta, joista ensimmäinen tehtiin vuonna 2020.

Maksansiirtoja tehtiin 75, joista lapsille kahdeksan. HUSissa tehtiin myös yksi suolensiirto ainoana Pohjoismaista viime vuonna.

Haimansiirtoja tehtiin 26 henkilölle, mikä on eniten Pohjoismaista.

Sydänsiirtoja tehtiin yhteensä 22 aikuis- ja lapsipotilaille ja keuhkonsiirtoja 21 aikuispotilaille. Hätätilanteita lukuun ottamatta toiminnassa oli noin kuukauden tauko koronaviruspotilaiden hoidon takia. Sydänsiirrettä odottavien potilaiden lukumäärä kasvoi 40 %. 

Vuoden 2020 lopussa elinsiirtoa odottavien potilaiden määrä oli 541. Vuosittain yli 10 %:lle ei löydy soveltuvaa siirrännäistä ajoissa. Elinluovutusten määrää on tarpeen lisätä.

Lisätiedot:

Ylilääkäri Arno Nordin, Elinsiirto- ja maksakirurgian yksikkö
HUS Vatsakeskus
p. 050 427 0242
arno.nordin@hus.fi

Valtakunnallinen elinluovutuskoordinaattori Anna-Maria Koivusalo
p. 040 587 0050
anna-maria.koivusalo@hus.fi


Osastonylilääkäri Karl Lemström
HUS Sydän- ja keuhkokeskus
p. 050 427 2281
karl.lemstrom@hus.fi

Osastonylilääkäri Timo Jahnukainen
HUS Lasten ja nuorten sairaudet
p. 050 427 0932
timo.jahnukainen@hus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme