Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Koronavirustestausta lisätään edelleen

Jaa

Koronavirustestauksen nopea lisääminen ja laajentaminen Suomessa on tärkeää. THL:n yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa laatiman päivitetyn ohjeen mukaan testaukseen tulisi vastedes ohjata kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa. Testaukseen ohjataan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa.

Ohjeen tavoitteena on sosiaali- ja terveysministeriön testausta koskevan strategian mukaisesti

  • torjua epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä turvata kriittisen henkilöstön riittävyys ja terveydenhuollon kantokyky
  • jäljittää tehokkaasti tartuntaketjuja
  • luoda epidemian kulusta mahdollisimman tarkka kuva, jonka avulla arvioidaan rajoitustoimien välttämättömyyttä, oikeasuhtaisuutta ja kestoa.

”Testaus on ketju, joka alkaa terveydenhuollossa tehtävästä näytteenotosta. Sen jälkeen näyte tutkitaan laboratoriossa. Tuloksen perusteella sairastuneet voidaan tunnistaa nopeasti, hoitaa eristysolosuhteissa sairaalassa tai kotona sekä estää jatkotartuntoja asettamalla altistuneet karanteeniin”, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Reilut 4 000 näytettä päivässä

Tällä hetkellä palvelujärjestelmän toimiluvalliset kliinisen mikrobiologian laboratoriot pystyvät tutkimaan virustartunnan tunnistamiseen soveltuvalla PCR-tekniikalla jo yli 4 000 näytettä päivässä.

Tavoite on edelleen kasvattaa jokaisen sairaanhoitopiirin ja keskeisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden näytteenotto-, testaus- ja tartunnanjäljittämiskapasiteettia.

Yksityisten terveyspalveluiden tuottajien tulee tukea tätä toimintaa.

Toimenpideohje epäiltäessä koronaviruksen COVID-19 aiheuttamaa infektiota 

Koronavirus COVID-19

Lisätietoja:

Taneli Puumalainen
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 6080
taneli.puumalainen(at)thl.fi

Carita Savolainen-Kopra
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 8884
carita.savolainen-kopra(at)thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000http://www.thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Turism till epidemiområden ökar risken för coronavirusinfektioner i Finland27.7.2020 15:51:32 EESTTiedote

När gränserna öppnas ökar resorna och semestrarna utomlands. Regeringen rekommenderar fortfarande att undvika onödigt resande till andra ställen än till länder för vilka begränsningarna för inresa har hävts. Enligt grundlagen har en finsk medborgare alltid rätt att återvända till Finland och var och en har rätt att lämna Finland, om inte rätten har begränsats genom lag.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme