Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Koronavirustilanteen johdosta useita uusia järjestelyjä kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa – kouluruokailu jatkuu tarvitseville

Jaa

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on varautunut vallitsevaan tilanteeseen lukuisin toimenpitein. Kaupungin kirjastot, kulttuuritalot, liikuntapaikat, museot ja nuorisotalot ovat kiinni koronaviruksen vuoksi, joten kaupunki on etsinyt myös uusia tapoja tuottaa palveluja.

Kuvalähde: HKO:n mediapankki, kuvaaja Maarit Kytöharju
Kuvalähde: HKO:n mediapankki, kuvaaja Maarit Kytöharju

“Koronavirus aiheuttaa suuria talouden ja toiminnan vaikeuksia monelle järjestölle ja kulttuuritoimijalle. Teemme kaikkemme, jotta kansalaistoiminnan ja kulttuurin kenttä selviää tästä tilanteesta ja jotta helsinkiläisillä olisi näinkin poikkeuksellisessa tilanteessa yhä mahdollisuus kokea elämyksellistä vapaa-aikaa. Olemme iloisia siitä, miten monet Helsingin kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimijat ovat lähtenet hakemaan uusia keinoja”, sanoo toimialajohtaja Tommi Laitio

Kaupunki tarjoaa uutta pika-avustusta, ja kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksia ei peritä takaisin

Kaupunki perustaa uuden pika-avustusmuodon edistämään kulttuurin, nuorison ja liikunnan uudenlaisia tapahtumia, yhteisöllisyyttä ja etätekemistä digitaalisesti tai muilla keinoin. Pika-avustuksen kokonaissumma on 300 000 euroa ja avustussumma per hakija on maksimissaan 5 000 euroa. Pika-avustuksen tavoitteena on hyödyntää nopeasti uusia innovatiivisia ja digitaalisia tapoja osallistaa kaupunkilaisia. Haku on jatkuva ja se alkaa maanantaina 23. maaliskuuta. Hakemukset käsitellään kiireisinä. Tarkempaa tietoa pika-avustuksesta tulee perjantaina 20. maaliskuuta kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan Hel.fi-verkkosivuille.

Kaupungilla on monet keinot tukea kulttuuria, liikuntaa, nuorisotyötä ja kansalaistoimintaa. Koronaviruksesta aiheutuneen toiminnan sulkemisen ja peruuntumisen vuoksi kaupunki on päättänyt, ettei jo myönnettyjä kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksia peritä takaisin. Avustuksia voi siirtää käytettäväksi myöhäisempään ajankohtaan, jopa ensi vuoden kevääseen. Lisäksi hankkeiden sisältöä voi muuttaa matalalla kynnyksellä. Kaupunki huomioi tilanteen, joustaa avustusten käytössä ja ymmärtää vaikeutuneita ja muuttuneita olosuhteita.

Kausikortit ja kulttuuritapahtumien liput

Liikunnan eli Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden ja Urheiluhallit Oy:n kausikorttien käyttöaikaa pidennetään palveluiden kiinnioloaikaa vastaavalla ajalla. Helsingin kaupunginorkesterin osalta kausikortit hyvitetään. Kulttuurikeskusten peruuntuneiden tapahtumien ostetut liput käyvät sellaisenaan mahdolliseen uuteen, tulevaan konserttiin tai lipuista voi hakea maksun palautusta.

Huippu-urheilijoiden erityislupa harjoitteluun

Helsinki turvaa Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean valitsemille Olympiakomitean tukiurheilijoille ja eräille maajoukkueurheilijoille harjoittelumahdollisuudet. Osa urheilijoista on siirtynyt käyttämään yksityisiä saleja, mutta kaikille lajeille ei ole löytynyt korvaavia tiloja. Urheilijat saavat käyttöönsä tiloja kaupungin liikuntapalveluista Liikuntamyllystä ja konserniin kuuluvasta Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:stä. Kaikki harjoittelu tapahtuu pienryhmissä ja valmentajien vastuulla. Kokonaisuutta koordinoi Urhean Simo Tarvonen.

Kulttuurin ja vapaa-ajan uudet palvelut – kuultavaa, nähtävää, koettavaa ja tekemistä kotoa käsin

Helmet-kirjastojen yhteinen e-kirjasto tarjoaa e-kirjoja, e-lehtiä, kielikursseja sekä e-musiikkipalveluja useilla eri kielillä maksutta. Lisenssejä hankitaan lisää, jotta luettavaa löytyisi riittävästi kaikille. Palvelut ja ohjeet löytyvät osoitteesta helmet.fi/ekirjasto

Kirjasto-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluiden uusia palveluja videoidaan ja striimataan Helsinki-kanavalle, jotta jokainen voi nauttia niistä oman aikataulunsa puitteissa ja kotoa käsin. Muun muassa Helsingin kaupunginkirjasto striimaa loruhetkiä, satutuokioita ja kirjailijavierailuja. Kaupunki julkaisee myös liikuntavideoita arkiliikkumisesta ja ulkoliikuntamahdollisuuksista. Kaupunginorkesterin perjantaina 20. maaliskuuta kello 19 järjestettävä Impromptu-musiikkihetki striimataan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä, Yle Areenassa ja HKO Screen -mobiilisovelluksessa.

Nuorille tukea asuinalueilla ja verkossa

Nuoret tarvitsevat nyt tukea, ohjausta ja opastusta nuoriso-ohjaajilta. Jalkautuvaa nuorisotyötä tehdään entistä enemmän sekä paikallisesti asuinalueilla, että kaupunkitasoisesti yhteistyössä pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa. Nuorten kohtaamista vahvistetaan myös verkossa, esim. nuorille tarjotaan Sekasin chat -palvelua, jonka lisäksi nuoret voivat soittaa ja lähettää viestejä nuoriso-ohjaajille sosiaalisessa mediassa. 

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Annantalo muuttuu virtuaaliseksi kohtaamispaikaksi. Virtuaalinen Annantalo tarjoaa perheille ja nuorille tekemistä poikkeuksellisen arjen keskelle. Palvelu käynnistyy maanantaina 23. maaliskuuta Annantalon Youtube-, Facebook- ja Instagram-kanavissa. Myös Annantalon nettisivuilta löytyy ladattavia oppimateriaaleja.

Podcasteja kuunneltavaksi

Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo ovat yhdessä toteuttaneet Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyyn pohjautuvan seitsemänosaisen podcast-sarjan. Sarjassa näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen saattelee kuuntelijan sodan mielialatiedustelun maailmaan, helsinkiläisten kokemuksiin ilmapommituspäivinä sekä tieteen ja taiteen evakuointeihin. Voit kuunnella podcast-sarjan Helsingin kaupunginmuseon ja HAMin verkkosivuilla sekä Spotify ja Apple podcasts -palveluissa. Podcast-sivut: helsinginkaupunginmuseo.fi/mieliala-podcastit ja hamhelsinki.fi/mieliala-podcastit.

Ajankohtaista kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta – jokainen lapsi saa tarvitessaan kouluruoan

Kouluruokailu järjestetään Helsingin peruskouluissa kaikille halukkaille myös perjantaina 20. maaliskuuta.

Maanantaista 23. maaliskuuta alkaen ruokailu järjestetään edelleen niille oppilaille, jotka ovat lähiopetuksessa sekä niille verkko-opetuksessa oleville peruskoululaisille, jotka ilmoittautuvat ruokailuun. Ilmoittautumisesta viestitään erikseen Wilma-järjestelmän kautta. Ilmoittautuminen on tärkeää ruokahävikin torjumiseksi.

Kouluruokailu järjestetään hygienia ja lähikontaktien välttäminen huomioiden.

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle antaa:
viestintäjohtaja Liisa Kivelä, Helsingin kaupunki, s-posti: liisa.kivela@hel.fi, puh. +358 400 308 484.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan osalta:
viestintä- ja markkinointipäällikkö Essi Eranka, s-posti: essi.eranka@hel.fi, puh. +358 40 568 1369.

Kuvat

Kuvalähde: HKO:n mediapankki, kuvaaja Maarit Kytöharju
Kuvalähde: HKO:n mediapankki, kuvaaja Maarit Kytöharju
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Pormestarin infossa tietoa Helsingin kaupungin uusimmista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen tänään kello 1727.3.2020 13:45:58 EETKutsu

Pormestarin info lähetetään suorana Helsinki-kanavalla kello 17 alkaen. Pormestari Jan Vapaavuori kertoo infossa muun muassa kaupungin yritysvuokralaisiin liittyvistä päätöksistä sekä muista uusista koronakriisiin liittyvistä päätöksistä. Lisäksi infossa ovat mukana ikääntyneille kohdennetun Helsinki-avun edustajina palvelun johtaja Tiina Hörkkö ja Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki. Palvelu on juuri saatu käynnistettyä ja myös ensimmäiset yrityskumppanit vahvistettua.

Helsinki pyrkii välttämään henkilöstönsä lomautukset – varautumissuunnitelmalla varmistetaan kriittiset toiminnot24.3.2020 16:40:30 EETTiedote

Helsingin kaupunki haluaa välttää henkilöstön lomautukset varautumalla koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen kaikin käytettävissä olevin keinoin. Henkilöstön tilanne kaupungin sisällä vaihtelee suuresti alasta ja roolista riippuen. Osa kaupungin toiminnoista on suljettu, mutta esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimessa työvoiman tarve on merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi pelastustoimessa tulee varmistaa riittävä työvoima poikkeustilanteenkin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme