Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Koronavuosi 2020 Helsingin hoivapalveluissa – viruksesta opittiin paljon, vaara ei ole vielä ohi

Jaa

Koronavirustartuntoja todetaan edelleen seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa, mutta tautitilanne on pysynyt kohtuullisena viime keväästä saakka. Vuonna 2020 koronavirusta esiintyi kaikkiaan 79 helsinkiläisessä hoivakodissa. Luku sisältää sekä kaupungin omat että ostopalvelujen toimipaikat.

Helsingin kaupungin omien seniorikeskusten ja palvelutalojen asukkaista koronavirustartunnan sai 5,9 % asukkaista. Palveluntuottajien hoivakotien vastaava luku on 6,3 %. Sairastuneiden asukkaiden keski-ikä oli 81 vuotta.

Asukkaiden tiedetään saaneen tartuntoja useasta eri lähteestä. Tartuntojen lähteitä on pystytty jäljittämään vierailijoihin, työntekijöihin, kotilomille ja eri hoitopaikkoihin.

– Mikään tartunnan lähteistä ei erityisesti korostu. Tämä osoittaa sen, että suojautumistoimenpiteitä on ehdottoman tärkeää noudattaa huolellisesti joka paikassa, epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo.

Viruksen aiheuttamaan tautiin menehtyi vuoden 2020 aikana omissa ja ostopalvelujen hoivapaikoissa yhteensä 111 henkilöä. Menehtyneiden keski-ikä oli 84 vuotta.

– Hoivakodeissa asuvat henkilöt ovat lähtökohtaisesti terveydentilansa puolesta hauraita ja he kuuluvat riskiryhmään. Koronavirukseen sairastuneiden kuolleisuudessa ei ole suurta eroa yli 70-vuotiaiden ja yli 90-vuotiaiden ikäryhmien välillä, Isosomppi kertoo.

Tällä hetkellä uusi koronavirusmutaatio aiheuttaa huolta hoivapalveluissa. Vaikka asukkaiden koronavirusrokotukset on jo aloitettu, vaara ei vielä ole ohi.

– Uutta Britanniasta lähtenyttä koronavirusmutaatiota on jo tavattu Helsingissä. Virusmutaatio leviää todennäköisesti helposti myös vanhemman väestön keskuudessa. Jos virus pääsee hoivakotiin, tartuntojen leviämisen riski on suuri, Laura Pikkarainen, Helsingin sairaalan johtajalääkäri kertoo.

– Haluan painottaa, että vierailuohjeita on edelleen todella tärkeää noudattaa, Pikkarainen sanoo.

Helsingillä on kaikkiaan 4400 asukaspaikkaa eri hoivakodeissa. Kaupungin omissa seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa on 2300 asukasta ja eri palveluntuottajien ostopalvelupaikoissa 2100.

Lisätietoja antavat

Sanna Isosomppi, epidemiologisen toiminnan ylilääkäri, p. 050 5729550
Laura Pikkarainen, Helsingin sairaalan johtajalääkäri, p.050 3666781

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsingissä koronavirustartuntojen määrissä raju nousu28.2.2021 15:36:05 EETTiedote

Helsingissä todettiin eilen 274 uutta koronatartuntaa. Tartuntamäärä on selkeästi suurin yhtenä päivänä todettu määrä koko epidemia-aikana. Viime aikoina edellisin suurin päiväkohtainen tartuntamäärä on ollut 202 tartuntaa. Tällä hetkellä on syytä käydä koronatestissä hyvin herkästi, jos on pienempiäkin koronavirustartunnalle tyypillisiä oireita. Yhtään oireisena ei saa mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme