Aluehallintovirasto

Koronavuosi toi mukanaan tehostettua koulutusviestintää ja informaatio-ohjausta - avustuksilla tukea tilanteeseen eri alueille

Jaa

Vuosi 2020 oli aluehallintovirastojen opetus- ja kulttuuritoimen vastuualueelle haasteellinen, mutta auttoi kehittämään uusia toimintatapoja.

Koronaepidemian lisäämä neuvonnan ja tuen tarve työllisti aluehallintovirastojen opetus- ja kulttuuritoimen asiantuntijoita merkittävästi viime vuonna. Myös uudet, koronaepidemiaan liittyvät valtionavustukset lisäsivät työmäärää. Toimintakyky säilyi kuitenkin pääosin hyvänä. Henkilöstön monipuolinen osaaminen ja erilaisten verkkototeutusten nopea käyttöönotto auttoivat saavuttamaan tavoitteet koronaepidemian tuomien haasteiden keskellä.

Koulutustilaisuuksien saatavuus, monimuotoisuus ja vaikuttavuus lisääntyivät

Opetus- ja kulttuuritoimen täydennyskoulutukset siirrettiin koronatilanteen takia nopealla aikataululla verkkoon. Verkossa tarjottavat webinaarit ja verkkokurssit hyödyttivät monin tavoin osallistujia. Alueellinen yhdenvertaisuus parani, kun osallistuminen etätilaisuuksiin eri puolilta Suomea helpottui. Opetus- ja kulttuuritoimi hyödynsi tehokkaasti videoita, podcasteja ja sosiaalista mediaa kohderyhmiensä tavoittamiseen. Tilaisuuksien aiheet olivat aiempaa monipuolisempia ja vaihtelevampia.

Koulutusten osallistujamäärät nousivat edellisvuoteen nähden. Koulutuksilla onnistuttiin yhä paremmin vahvistamaan opetus- ja varhaiskasvatusalan ammattilaisten osaamista. Palaute koulutustilaisuuksista oli positiivista, mutta teknisiä ratkaisuja on edelleen kehitettävä.

Koronaan liittyvä neuvonta ja uudet avustusmuodot vaativat resursseja

Koronaepidemia ei lisännyt viime vuonna vireille tulleiden opetus- ja varhaiskasvatukseen liittyvien kantelujen määrää, mutta kanteluja ratkaistiin aluehallintovirastoissa edellisvuotta vähemmän (-63 kantelua). Tämän vuoksi kantelujen ja oikaisuvaatimusten tavoitteelliset käsittelyajat ylittyivät. Kantelujen käsittelyn ruuhkautumiseen vaikutti se, että henkilöstön työpanosta tarvittiin lisääntyneeseen informaatio-ohjaukseen. Valtakunnalliset sähköposti- ja puhelinringit palvelivat asiakkaita koronaepidemiaan liittyvissä kysymyksissä.

Syksyyn 2020 mennessä opetusta ja varhaiskasvatusta koskeva lainsäädäntö ja ohjeet selkeytyivät, mikä osaltaan hillitsi yhteydenottojen määrää. Loppuvuodesta 2020 opetus- ja kulttuuritoimen vastuualue sai lisäresursseja kanteluasioiden purkuun, mikä myös helpotti tilannetta.

Lähes tuhat valtionavustuspäätöstä edellisvuotta enemmän

Aluehallintovirastot tekivät vuonna 2020 lähes tuhat valtionavustuspäätöstä enemmän kuin edellisvuonna. Koronaepidemian vuoksi jaettavana oli uusia avustuskokonaisuuksia ja lisäavustuksia, joista osa oli käsiteltävä nopealla aikataululla. Vastuualueen asiantuntijat venyivät hankalassa tilanteessa kuitenkin erinomaiseen suoritukseen niin, että avustuskäsittelyt ja niihin liittyvä informaatio-ohjaus saatiin hoidettua laadukkaasti ja sovitussa aikataulussa.

Avustuksilla tuettiin mm. liikuntaseurojen etävalmennuksia ja nuorisotyötä koronatilanteessa. Opetus- ja kulttuuritoimen vastuualueet pyrkivät siihen, että valtionavustukset kohdentuvat alueellisesti kattavasti ja että tuettavalla toiminnalla on yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Huolena kuitenkin on, että avustuksista huolimatta koronatilanteella on ollut negatiivisia vaikutuksia nuorten osallisuuteen ja hyvinvointiin.

Aluehallintovirastojen tilinpäätös 2020 löytyy verkkosivuiltamme.

Lisätietoja

Etelä-Suomi: johtaja Sanna Puura, p. 0295 016 561
Itä-Suomi: johtaja Anu Liljeström, p. 0295 016 224
Lappi: johtaja Kaisa Post, p. 0295 017 355
Lounais-Suomi: johtaja Esko Lukkarinen, p. 0295 018 089
Länsi- ja Sisä-Suomi: johtaja Marja-Liisa Keski-Rauska, p. 0295 018 815
Pohjois-Suomi: johtaja Veijo Kosola, p. 0295 017 570
Ruotsinkielinen sivistystoimi: johtaja Marianne West-Ståhl, p. 0295 018 623
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme