Uudenmaan ELY-keskus

Korotuksia valtion myöntämiin yksityisteiden perusparannusavustuksiin

Jaa
Valtioneuvosto on 8.12.2022 antanut asetuksen yksityistieasetuksen väliaikaisesta muuttamisesta vuosille 2023–2025. Näiden kolmen vuoden aikana tiekunta voi saada valtionavusta muun muassa yksityistien perusparantamiseen nykyistä suuremmalla avustusprosentilla.
Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin.
Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin.

Valtionavustuksen enimmäismäärät nousevat seuraavasti:

  • tavanomaiset tien perusparantamiskohteet 50 % → 70 %
  • merkittävimmät siltakohteet 75 % → 85 %
  • luonnonolosuhteiden aiheuttamat yllättävät korjauskohteet 75 % → 85 %
  • lauttapaikka ja vuosittain purettava silta 80 % → 85 %, vähintään 80 %
  • talvitie 65 % → 70 %

Valtionavustusten enimmäismäärät nousivat yksityistieavustuksissa yleisen kustannustason nousun myötä, kertoo Uudenmaan ELY-keskuksen yksityistieavustuksia käsittelevä tienpidon asiantuntija Jaakko Kärnä.

"Yleisen kustannustason nousu on keskeisin peruste, sen myötä myös urakkahinnat ovat nousseet, ja toinen se, että kun aikaisemmin tiekunnan oma osuus oli puolet hankkeesta, saattoi hanke jäädä toteutumatta. Uudistuksella halutaan turvata yksityisteiden ja metsäteiden kunto", Kärnä toteaa.

Yksityistien tiekunta päättää kokouksessaan avustuksen hakemisesta ja toimittaa avustushakemuksen ELY-keskukseen. Hakemuksia toivotaan ensisijaisesti sähköisen asioinnin kautta. Kärnä muistuttaa siitä, että on hyvä valtuuttaa joku tiekunnan jäsen hoitamaan sähköistä asiointia tiekunnan kokouksessa, jolloin tämä edustaa tiekuntaa sähköisessä asioinnissa. Ja jos hakemisessa on jotain epäselvää, kannattaa ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä Elyyn.

"Olemme parhaimmillaan suunnitelleet hankkeiden toimenpiteitä yhdessä tiekuntien kanssa ja avustaneet oikeiden lomakkeiden tulostamisessa niitä, jotka eivät ole pystyneet asioimaan sähköisesti. Apua kyllä saa, jos sitä pyytää", Kärnä painottaa.

"Katsomme täytyykö hakemusta vielä täydentää ja teemme maastokatselmuksen sekä avustuspäätöksen", Kärnä kertoo työn kulusta.

Mitä ovat avustettavat parantamishankkeet?

Avustuksia kohdennetaan ensisijaisesti liikennöitävyyden kannalta kriittisiin perusparantamishankkeisiin, kuten siltaremontteihin. Lisäksi tyypillisiä avustuskohteita voivat olla esimerkiksi teiden kantavuuden ja kuivatuksen parantaminen, sekä rumpujen uusimiset.

Valtionavustusta myönnetään ensisijaisesti rakentamiseksi luettavaan yksityisteiden parantamiseen. Niinpä normaali tien kunnossapito, kuten sorastaminen, lanaaminen, niitto tai auraus, ei täytä avustusehtoja. Joitain kunnossapitoluonteisia töitä voidaan kuitenkin avustaa osana laajempaa parannushanketta. Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin.

"Käytännössä tätä pienempiä hankkeita avustetaan hyvin harvoin, mutta voidaan tehdä poikkeus, jos kyseessä on puhtaasti tien parannushanke ja toimenpiteen hinta yltää lähelle 10 000 euron rajaa. Ylärajaa ei ole ja isoimmat siltahankkeet ovat olleet noin 700 000–800 000 euroa", Kärnä sanoo.

Yksityistieavustuksia kohdennetaan etenkin siltoihin ja suuriin siltarumpuihin sinne, missä tie voisi mennä poikki esimerkiksi tulvan takia.

"Yleensä yksityisteiden kantavuutta parannetaan rakennekerroksia kasvattamalla ja siinä yhteydessä tehdään muita kunnossapitotoimenpiteitä", Kärnä kertoo.

Uudenmaan Elyllä on tänä vuonna käytössään runsaasti rahaa yksityistieavustuksiin. Avustuksia voi hakea ympäri vuoden, mutta niitä toivotaan mahdollisimman aikaisin keväällä, jotta päätös saadaan tehtyä ennen kesälomia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uudenmaan ELY-keskus, yksityisteihin erikoistunut tienpidon asiantuntija Jaakko Kärnä, puh. +358 295 036 098, jaakko.karna@ely-keskus.fi

Kuvat

Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin.
Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin.
Lataa
Yksityistie Uudellamaalla.
Yksityistie Uudellamaalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Antalet personer som varit arbetslösa över två år minskar i Nyland (Nyland)21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

I slutet av februari var antalet arbetslösa arbetssökande sammanlagt 83 912 i Nyland. Av dem var 78 807 utan anställning och 5 105 permitterade. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa utan anställning med 2 008 personer (-2,5%) och antalet permitterade med 3 468 personer (-40,5%). Det totala antalet arbetslösa minskade med 5 476 personer jämfört med ett år tidigare. I Nyland minskade antalet arbetslösa -6,1 %. För hela landet var årsförändringen -2,8 % i slutet av februari. I slutet av februari utgjorde andelen arbetslösa arbetssökande 9,4 % av arbetskraften, vilket är något mindre än andelen för hela landet (9,7%).

Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä laskussa Uudellamaalla (Uusimaa)21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Uudellamaalla oli helmikuun lopussa yhteensä 83 912 työtöntä työnhakijaa, joista ilman työsuhdetta olevia oli 78 807 ja lomautettuja 5 105. Ilman työsuhdetta olevien määrä laski 2 008 (-2,5 %) henkilöllä ja lomautettujen 3 468 (-40,5 %) henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna. Työttömien kokonaismäärä laski 5 476 henkilöllä verrattuna vuotta aikaisempaan. Uudellamaalla lasku oli -6,1 %. Koko maan vuosimuutos oli helmikuun lopussa -2,8 %. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Uudellamaalla helmikuun lopussa 9,4 prosenttia, mikä on hieman valtakunnan tasoa matalampi (9,7 %).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme