Aluehallintovirasto

///Korrigering angående Egentliga Finland: mer än > högst /// Sammankomstbegränsningarna skärps i Sydvästra Finland

Dela

///Korrigering angående Egentliga Finland: mer än > högst /// Sammankomstbegränsningarna skärps i Egentliga Finland och Satakunta från och med den 3 december. Orsaken till skärpningarna är det försämrade coronavirusläget. Sammankomstbegränsningarna skiljer sig mellan landskapen.

För att förebygga spridningen av coronasmitta har Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland den 2 december 2020 fattat beslut om nya sammankomstbegränsningar:

 • Egentliga Finland

  Inomhus kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för högst 10 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om förhindrande av coronavirussmitta.

  I avgränsade områden utomhus kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för högst 20 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om förhindrande av coronavirussmitta.

 • Satakunta

  Inomhus och i avgränsade områden utomhus kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för högst 20 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förhindra coronavirussmitta.

Försämrat läge både i regionen och hela landet


Det epidemiologiska läget i samband med coronaviruset har försämrats i hela landet. Landskapet Egentliga Finland är i upptrappningsfasen, men nära en spridningsfas. Smittorna har ökat också i Satakunta i november. Landskapet är i upptrappningsfasen, med undantag för Norra Satakunta i samhällsspridningsfasen. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland skärper sammankomstbegränsningarna på grund av det epidemiologiska läget.


För att tygla det epidemiologiska läget är det viktigt att var och en agerar på ett ansvarsfullt sätt. Genom att ta ansvar och följa bestämmelserna kan vi tillsammans se till att sjukdomsläget inte förvärras. Vi poängterar att det är viktigt att följa också kommunernas och sjukvårdsdistriktens rekommendationer.

Viktigt att följa hygienanvisningarna i tillåtna sammankomster


Om offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ordnas inom de tillåtna gränserna ska man i dem följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förhindra coronavirussmitta. Där finns till exempel följande anvisningar:

 • man ser till att det är möjligt att hålla säkra avstånd om 1–2 meter mellan deltagare eller sällskap.
 • man i situationer där det kan uppstå köer påminner och hjälper deltagarna att hålla säkra avstånd.
 • arrangören ska anvisa deltagarna om god handhygien och ge dem möjlighet att rengöra händerna.

Besluten som Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland meddelade den 2 december 2020 grundar sig på 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar. Besluten LSAVI/11435/2020 och LSAVI/11436/2020 är i kraft 3–23 december 2020.

Mer information

Beslut om sammankomstbegränsningarna i Egentliga Finland (pdf) 
Beslut om sammankomstbegränsningarna i Satakunta (pdf) 

Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förebygga coronasmitta (minedu.fi)

Svar på vanliga frågor (rfv.fi)

Rådgivning för evenemangsarrangörer:
Tfn 0295 016 666 (mån-fre klockan 8-11.30 och 12.30-16)
E-post: koronainfo(at)avi.fi

Mediakontakt

Mikael Luukanen, överdirektör, tfn 0295 018 092, mikael.luukanen(at)rfv.fi
Heikki Mäki, direktör, tfn 0295 018 094, heikki.maki(at)rfv.fi

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland 

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum