Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

KORRIGERING: Finländarna anser att Rysslands attack mot Ukraina ökar behovet av utvecklingssamarbete

Dela
//LÄNK TILL FORSKNINGSRAPPORTEN TILLAGD// Långt över hälften av finländarna säger dock att Rysslands invasion av Ukraina inte bör ändra utvecklingssamarbetets geografiska fördelning. Detta framgår av en opinionsundersökning som Taloustutkimus gjort för utrikesministeriet.

Enligt den färska undersökningen tycker 82 av finländarna att Rysslands anfallskrig i Ukraina ökar behovet och vikten av utvecklingssamarbete mycket eller i någon mån.

Undersökningen visar också finländarnas breda stöd till ukrainarna: upp till 95 procent säger att Finlands humanitära bistånd till Ukraina är viktigt, i övrigt är humanitärt bistånd viktigt enligt 77 procent av finländarna. En betydande del av Finlands stöd till det krigsdrabbade Ukraina utgörs av humanitärt bistånd och medel för utvecklingssamarbete.

Tre av fyra säger också att Finland ska delta i återuppbyggnaden och fortsätta sitt långsiktiga utvecklingssamarbete i Ukraina. Genom  utvecklingssamarbetet är det möjligt att förbättra undervisningens kvalitet, öka energisäkerheten, stärka resiliensen och utveckla rättsstaten.

”Finländarna vet hur viktigt det är med utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd när det gäller att stötta Ukraina. Utvecklingspolitiken är en central del av vår utrikes- och säkerhetspolitik. Att stärka demokrati och god förvaltning genom ett långsiktigt utvecklingssamarbete är effektivt fredsarbete”, säger utvecklings- utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Resten av världen är inte bortglömd

Trots att finländarna känner stark sympati för Ukraina visar undersökningen att vi inte glömt bort de andra kriser som  världen brottas med samtidigt. Totalt 61 procent av finländarna tycker att kriget i Ukraina inte borde påverka utvecklingssamarbetets geografiska fördelning. Tyngdpunkten i Finlands utvecklingssamarbete ligger på Afrika.

På grund av de andra humanitära kriserna ute i världen säger 62 procent av finländarna att utvecklingssamarbetet och det humanitära biståndet är viktigare och nödvändigare än förut. 

Två av tre tycker att utvecklingssamarbetet är väldigt eller ganska viktigt. Att Finland kan påverka stabiliteten i världen, bland annat genom att förebygga konflikter och flyktingskap, är enligt 35 procent av svarspersonerna den bästa motiveringen till utvecklingssamarbete, medan 18 procent säger att Finlands moraliska skyldighet att delta i utvecklingssamarbetet är den bästa motiveringen. Av svarspersonerna tycker 21 procent att det inte finns någon grund för utvecklingssamarbete.

Undersökningen genomfördes av Taloustutkimus på uppdrag av utrikesministeriet. Undersökningen genomfördes via en webbpanel i början av juni (2–7 juni 2022) och besvarades av 1 033 personer runt om i Finland. Målgruppen var personer i åldern 15-79. Resultaten har viktats efter ålder, kön och bostadsort så att de ligger i linje med befolkningsstatistiken. Felmarginalen är 3 procentenheter åt båda hållen med en konfidensgrad på 95 procent.

Ytterligare information

Ville Cantell, enhetschef, utrikesministeriet, enheten för kommunikation om hållbar utveckling och handel, tfn +358 50 383 5791, ville.cantell@formin.fi

om undersökningen: Juho Rahkonen, direktör för forskning och kundrelationer, Taloustutkimus, tfn 050 375 9008, juho.rahkonen@taloustutkimus.fi

förfrågningar om intervjuer med minister Skinnari: Kirsi Airio specialmedarbetare, tfn 050 574 1729, kirsi.airio@formin.fi

Undersökningsrapport: Finländarnas åsikter om utvecklingssamarbete 2020  (på finska)

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye