Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Korvaako tekoäly tulevaisuudessa nuorisotyöntekijän? – uusi julkaisu osoittaa, että nuorisotyössä tarvitaan tulevaisuuden ennakointia

Jaa

Ihmisten jokapäiväinen elämä, sosiaaliset suhteet, työnteko ja kulttuurikokemukset mullistuvat teknologian kehityksen myötä. Samalla myös nuorisotyö on muutoksen ympäröimänä. Tuoreessa julkaisussa digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verke tarkastelee nuorisotyön tulevaisuutta digitalisaation ja teknologisen kehityksen näkökulmista sekä tarjoaa työkaluja tulevaisuuden ennakointiin.

Kansainvälisessä vertailussa Suomea voidaan pitää monilla mittareilla nuorisotyön digitalisaation edelläkävijänä. Kansallisissa nuorisopoliittisissa linjauksissa digitalisaatio on nostettu vahvasti esiin keskeisenä yhteiskunnallisena muutosvoimana. Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella syksyllä 2019 yhtenä painopisteenä nuorisoalalla oli digitaalinen nuorisotyö ja ministerineuvosto hyväksyi aiheeseen liittyvät päätelmät, joissa niin ikään peräänkuulutettiin nuorisotyön kyvykkyyttä teknologisoituvan tulevaisuuden ennakointiin.

Verken uusimmassa, tiistaina 17.12. julkaistavassa teoksessa Mitä nuorisotyön tulisi tietää – Havaintoja teknologisoituvasta maailmasta avataan miltä nuorisotyö teknologisoituvassa yhteiskunnassa näyttää. Julkaisuun tuotettujen tulevaisuuskuvien avulla lukija pääsee hyppäämään aikakoneella suoraan suomalaiseen nuorisotyöhön vuonna 2030. Korvaako tekoäly jatkossa nuorisotyöntekijän? Teos sisältää myös katsauksen siitä miten digitalisaatio kytkeytyy tällä hetkellä nuorisotyön käytäntöihin ja rakenteisiin.

Julkaisu kokoaa Verken työntekijöiden näkemyksiä sosiaalisesta mediasta, tekoälystä, nuorten digiosaamisesta, digitaalisista kulttuureista sekä digitalisaation johtamisesta. Teemakirjoituksissa esitetään rohkeita visioita nuorisotyöstä ja annetaan eväitä digitalisaation edistämiseen. Teoksessa on lisäksi mukana runsaasti aihetta koskevaa oheismateriaalia sekä käytännön kehittämistyökaluja. Verken työntekijöiden asiantuntemuksen lisäksi teoksessa on hyödynnetty laajasti nuorisoalan ammattilaisten näkemyksiä sekä ajankohtaista tutkimustietoa.

Uudella julkaisulla haluamme kannustaa nuorisotoimialaa käymään perusteellisempaa keskustelua siitä, miten digitalisaatio ja teknologinen kehitys vaikuttavat nuorisotyöhön ja sen tavoitteisiin. Samalla haluamme kannustaa toimijoita tekemään aktiivisempaa tulevaisuuden ennakointia ja siten vastaamaan paremmin nuorten muuttuviin tarpeisiin”, toteaa kirjan päätoimituksesta vastannut Verken suunnittelija Heikki Lauha.

Teos on suunnattu erityisesti nuorisoalan ammattilaisille, opiskelijoille, esimiehille ja päättäjille. Julkaisua voidaan hyödyntää tukimateriaalina organisaatioiden digitalisaation kehittämisessä sekä strategisessa suunnittelussa. Kirjan sähköinen versio on luettavissa 17.12. Verken sivuilla osoitteessa www.verke.org. Kirjan painettua versiota voi tilata maksuttomasti osoitteesta www.verke.org/julkaisut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Lauha, heikki@verke.org, puh. 040 336 1856

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Verke toimii yhtenä opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisoalan osaamiskeskuksena. Verken toimintaa koordinoi Helsingin kaupunki. Koulutamme, konsultoimme, tuotamme ja levitämme tietoa ja kehitämme digitaalista nuorisotyötä yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Visionamme on, että kaikilla nuorten parissa työskentelevillä on valmiudet hyödyntää digitaalista mediaa ja teknologiaa osana työtään. Tutustu Verkeen ja materiaaleihimme osoitteessa www.verke.org.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme