Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kotihoitoa kehitetään toiminnanohjauskeskuksen avulla

Jaa

Kotihoitoon perustetaan toiminnanohjauskeskus 1.3.2020 alkaen. Toimivalla ja keskitetyllä toiminnanohjauksella parannetaan asiakasturvallisuutta sekä saadaan kotihoitoa joustavammaksi ja suunnitelmallisemmaksi. Toiminnan kehittämisellä vastataan hoitajarekrytoinnin haasteisiin ja hyödynnetään mahdollisimman hyvin nykyiset resurssit.

Asiakkaille toiminnanohjauskeskuksen perustaminen ei aiheuta muutoksia, sillä kyseessä on toiminnan uudelleenorganisointi pääosin henkilöstön näkökulmasta. Toiminnanohjauskeskus kuitenkin nopeuttaa mahdollisuuksia päästä Vaasan kaupungin kotihoitoon ja helpottaa uusien asiakkaiden ottamista.

Lisäksi asiakkaat saavat tasa-arvoista, laadukasta palvelua riippumatta siitä, mihin kotihoidon alueeseen asiakas kuuluu. Kotihoito suunnitellaan aina asiakaslähtöisesti ja oikea-aikaisesti, asiakkaan sen hetken hoidon tarpeet huomioiden.

Laadukasta kotihoitoa haasteista riippumatta

Toiminnanohjauskeskuksen perustaminen on vastaus hoitajien rekrytointihaasteisiin. Hoitajapula on suuri sekä Pohjanmaalla että koko Suomessa.

– Hoitajia on todella vaikeaa saada. Meillä on työpaikkoja auki, mutta uusia hakijoita ei ole. Tarvitsemme myös varahenkilöstöä, sillä kotihoidon tilanteet muuttuvat joka päivä. Siksi on keksittävä uusia keinoja saada nykyinen hoitajamäärä riittämään, kertoo kotihoidon johtaja Paula Olin. 

Yksi esimies

Toiminnanohjauskeskukseen sisällytetään toiminnanohjaajat, Alvar –palvelun hoitopuoli, kotipalvelun varahenkilöstö ja toiminnasta vastuussa oleva esimies. Tarvittaessa keskukseen lisätään palveluohjaaja, joka vastaa kotihoidon palveluja saavien asiakkaiden kotiutuksista.

– Kotihoidon toiminnanohjaus on myös aiemmin toiminut keskitetysti, mutta siinä on työskennellyt viisi eri alueiden hoitajaa, eri esimiesten alaisuudessa. Myös Alvar-palvelun työntekijät ovat olleet eri esimiesten alaisuudessa. Toiminnanohjauskeskuksessa toiminnanohjaajille, Alvar-henkilöstölle ja varahenkilöstölle tulee yksi yhteinen esimies, selventää kotihoidon alueen esimies Anniina Lehtimäki.

Toiminnanohjauskeskuksen esimiehen tehtävänä on varojen käytön suunnittelu sekä hoitajaresurssien käytön arviointi yli kotihoidon aluerajojen. Tällä pyritään lisäämään välitöntä hoitotyötä ja hyödyntämään Alvar-palvelua esimerkiksi asiakkaan lääkkeidenoton tarkistamiseen.

Henkilöstön hyvinvointi huomioidaan

– Toiminnan muutoksella vähennetään yli- ja lisätyötä sekä tuplatyövuoroja. Näillä muutoksilla halutaan vähentää henkilöstön työnkuormittavuutta ja jakamaan työtehtävät tasaisesti, kuvailee kotipalveluohjaaja Sanna Pikkala.

Uudelleenorganisoinnin myötä kotihoidon alueiden esimiesohjaajilla jää enemmän aikaa toiminnan varmistamiseen, kehittämiseen sekä henkilöstöjohtamiseen, joka myös vaikuttaa positiivisesti työhyvinvointiin.

Kotihoito tammikuussa 2020

  • kotipalvelun hoitajan käynnit: 29 427
  • säännölliset kotipalvelun asiakkaat: 603
  • tilapäiset kotipalvelun asiakkaat: 94
  • kaikki hoitotyötä tekevät työntekijät: 276

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kotihoidon johtaja Paula Olin, puh. 040 145 0410, paula.olin@vaasa.fi
Kotihoidon alueen esimies Anniina Lehtimäki, puh. 040 530 4701, anniina.lehtimaki@vaasa.fi
Kotipalveluohjaaja Sanna Pikkala, puh. 06 325 2377, sanna.pikkala@vaasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme